"  Dogs are our link to paradise. They don't know evil or jealousy or discontent. To sit with a dog on a hillside on a glorious afternoon is to be back in Eden. " 
Milan Kundera

 

Tips voor bergwandelen met de hond.

Voor de honden- en wandelliefhebber is bergwandelen, mits goed voorbereid, uitermate geschikt als vakantiebezigheid. Immers, wat is er nou mooier dan er op uit te trekken in de natuur met je hond? Hier volgen enkele tips welke van pas kunnen komen. De meeste tips zijn inmiddels ook wel terug te vinden bij training, uitrusting en faqs. Maar toch:

Boekentip: "Handboek Reizen met de hond" door Pytha Dekker & Liesbeth Weelden, ISBN 90-389-0894-6. Met veel tips over het bergwandelen met de hond en over het meenemen van de hond op vakantie en met douanebepalingen, EHBO voor onderweg, buitenlandse hondenziektes, regelgeving van natuurgebieden per land in Europa e.d.

De ANWB reisgidsen (gouden serie) geven een goed beeld van wat je staat te wachten op je vakantiebestemming. Tevens staan er soms goede suggesties in voor wandeltochten.

Interessante tochten staan ook omschreven in de ANWB reisgidsen "actief & anders". 

Wellicht de beste handleiding voor trektochten in de bergen zijn de "Rother Wandelgidsen", waarvan er enkele in het Nederlands zijn verschenen. Behandeld worden ondermeer: hoogteverschillen, moeilijkheidsgraad, stijg- en daaltijden en bezienswaardigheden.

Je hond zal extra energie nodig hebben door al het klimmen, dus neem ca. 30% extra hondenvoer mee! De kans bestaat dat hetzelfde voer in een ander land niet te koop is. Er bestaan ook "High Energy" brokken, ook een goede optie.

Voor meerdaagse tochten is gevriesdroogd hondenvoer geschikt, het weegt veel minder dan brokken.

Op de wandelkaarten, maar ook in de wandelroutes uit de bovengenoemde boeken, staat meestal goed aangegeven welke routes je beter kunt ontwijken, langs staalkabels en stalen trappen stijgen of dalen is voor je hond niet echt fijn.

Wandelkaarten kun je op voorhand in Nederland bestellen bij bijvoorbeeld Pied ą terre of De Zwerver . Zo weet je vooraf wat je te wachten staat.

Voor bergwandelen is Nederland niet echt geschikt, er moet dan ook flink worden gereist. Om te voorkomen dat je in de file komt te staan 1000 km zuidwaarts met 30˚C is het verstandig om 's nachts te reizen. In een warme auto legt je hond het echt af. De meeste auto's hebben tegenwoordig wel airconditioning, dan gaat het natuurlijk wel goed.

Je kunt niet zomaar met uw hond ieder land binnentrekken, overal gelden verschillende regels. Van tevoren dien je informatie in te winnen over bijvoorbeeld inentingen. Zie ook onze "landeninfo" pagina.        

Niet op alle campings (of andere accomodatie's) is je hond vreemdgenoeg welkom, van tevoren informatie opvragen is niet onverstandig.

Canvas riemen, halsbanden en tuigjes zijn licht van gewicht.

Hang een kokertje met de adressen van uw verblijfplaats en je thuis adres aan de halsband van je hond. Ook het nummer van je mobiele telefoon is aan te raden.

Neem een foto van uw hond mee, mocht hij onverhoopt zoek raken dan geeft een foto het meest duidelijke signalement. Digitaal fotootje op je mobieltje?

Een tuigje voor de hond is handiger dan een gewone halsband, vooral wanneer je de hond hulp moet bieden.

Kunststof "klik" sluiters zijn in geval van nood sneller en gemakkelijker te openen dan een normale gesp, vooral wanneer er spanning op staat.

Een zogenaamde "flex" (rollijn) is misschien geen gezicht maar wel erg handig wanneer de hond aan de lijn moet. Doordat de lijn altijd licht gespannen staat zal de hond er minder snel overheen stappen. De lijnlengte kan constant variėren waardoor hond en eigenaar elkaar niet uit balans brengen.

Een korte flexlijn of een "korthouder" (alleen een musketon met handvat) is bij het passeren van lastige koeien een goede optie. In geval van nood kan deze gewoon worden losgelaten.

Neem altijd voldoende water mee en een drinkbakje. Meestal is er water voldoende maar niets is zeker.

Een opvouwbare drinkbak neemt weinig ruimte en is licht in gewicht.

Goede conditie bij jou en je hond is noodzakelijk, je kunt natuurlijk de trektochten zo lang maken als je zelf wilt, maar wij Nederlanders willen ons nog wel eens verkijken op de hoogteverschillen. Deze staan echter aangegeven op de wandelkaarten.

Omdat de lucht in de bergen meestal schoon is wordt de kans op verbranding door de zon groter, let op de plaatsen waar de beharing dunner is.

Zoek vooraf naam, adres en telefoonnummer op van de plaatselijke dierenarts van je vakantiebestemming, dat scheelt een hoop geregel wanneer je deze nodig hebt.

Laat een berichtje achter in de tent/appartement met je planning, mocht je onverhoopt niet terugkomen dan weet men eerder dat er iets mis is.

Koop je eigen rugzak niet te klein, voor dagtochten wordt vaak 20 - 30 liter aangeraden, wij gebruiken een 40 en een 50 liter rugzak voor de extra uitrusting welke we meenemen voor de honden. (Zoals water / dekjes / schoentjes / drinkbakje e.d.)

Bij meerdaagse tochten telt elke gram: werkelijk waar. Haal zoveel mogelijk lichtgewicht uitrusting.

Koeien kunnen in de bergen agressief regeren, vooral als er kalfjes bij lopen. Houd altijd voldoende afstand, wij lopen er altijd met een grote boog omheen.

Kijk even bij Dobbiaco 2003.  Belangrijke informatie over slangenbeten.

Kijk even bij faqs voor informatie over schoenen en rugzakken voor de hond.

Kijk bij Nockberge 2012 voor tips over sneeuwschoenwandelen.

Kijk bij Frankrijk, Corsica: onze honden reageerden behoorlijk heftig op de processierupsen. Niet te onderschatten!

Kijk bij Frankrijk, Queyras: hier staat e.e.a. over Patous, de waakhonden die bij de kuddes schapen lopen.