In order to really enjoy a dog, one doesn't merely try to train him to be semihuman. The point of it is to open oneself to the possibility of becoming partly a dog."
Edward Hoagland

 

Oostenrijk oktober/november 2012.

Oostenrijk, Nationalpark Nockberge.

Wintereinbruch.
Voor de derde keer binnen een jaar naar Nockberge... Schande; maar wel leuk! In januari en maart waren we er ook al en liepen toen in een winters landschap. Het leek ons wel wat om Nockberge weer eens te gaan bekijken in die prachtige geelbruine najaarskleuren zoals we al vaker hadden gezien daar. Het weer had echter heel andere plannen met Nockberge en kwam met een "wintereinbruch." Geelbruin werd vervangen door wit. De eerste nacht en de daarop volgende dag viel er een centimeter of 15 sneeuw. In de dalen lag nog meer dan in januari en maart, dus werd het wederom sneeuwschoenwandelen. Op zich geen straf.... maar we hadden ons een beetje verheugd op een najaars zonnetje en lekker in een T-shirtje ronddwalen in de bergen aangezien het de weken ervoor nog ruim 20 graden was. 

Poolexpeditie.
Dit was wel andere koek: in het dal min 5 graden en in de bergen minimaal min 10 of kouder. Een straffe wind erbij op de toppen maakte dat de gevoelstemperatuur veel en veel lager was. Daarbij kwam ook nog dat de wind telkens de gevallen sneeuw oppakte en als stuifsneeuw weer in je gezicht smeet; bij tijden leek het wel een noordpoolexpeditie. Maar goed: skisokken, winterschoenen, gemaschen en sneeuwschoenen aan en gaan! Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel! Na een paar dagen iets rustiger weer met wat meer zon en dooi in het dal kwam er een tweede storing met opnieuw sneeuw in de bergen maar deze keer regen in de dalen.

We hadden inmiddels wat negatieve ervaringen opgedaan met sneeuwbal vorming in de vacht van de honden. Om dit tegen te gaan hadden we jasjes mee voor ze en dat scheelde enorm. Bovendien hebben we hun voetzooltjes en teentjes goed in de vaseline gesmeerd tegen ijsvorming. Toch blijft het lastig: de meeste sneeuw blijft plakken als het net dooit of als de sneeuw vers valt is onze ervaring.

Winterwonderland.
We liepen onder andere de Rother wandeling naar Lattersteighöhe. Het eerste stuk van Hochrindl naar Weißes Kreuz over een brede guterweg spreekt normaal niet echt tot de verbeelding maar wandelen door 15 centimeter verse sneeuw, uit de wind en in het zonnetje doet wonderen. Nu begrijpen we waarom wintersporters vaak denken dat ze in de ongerepte natuur de berg afglijden; alles ziet er namelijk betoverend uit in maagdelijk wit. Als je als eerste een spoor in de verse sneeuw zet en de hele dag niemand tegen komt denk je werkelijk dat je in de middle of nowhere bent. Als eerste een spoor zetten valt trouwens nog niet mee, want onze padvinder Kate loopt namelijk altijd voorop; een meter of twintig voor ons; zoekend naar de route. We zeggen regelmatig: bij twijfel, volg Kate. Dat gaat meestal goed, tenzij ze een spoor oppikt van een ree of hert...

Al met al liepen we 6 dagtochten waarvan twee met vallende sneeuw, één in de mist en drie met regelmatig zon maar een striemende ijskoude wind op hoogte. Daarop terugkijkend concluderen we: we moeten binnenkort maar wéér eens gaan :-)

 

kaart Radenthein

Appartement te Radenthein.
Inlichtingen:

Oostenrijk:
Fam. Lerchenberger
www.landhaus-lerchenberger.at

Nederland:
Fam. D. Visser
tel: 0756284302

Gidsen:
Rother Nockberge Nationalpark und Gurktaler Alpe ISBN 3-7633-4286-9
Rother Skitourenführer Kärnten West ISBN 978-3-7633-5924-0
ANWB: Midden Oostenrijk ISBN 90-18-00684-x

Kaarten:
Bad Kleinkirchheim Nationalpark Nockberge
Kompass (063) 1 : 25 000
ISBN 3-87051-070-6
Miltstätter See / Nockgebiet
Kompass (63) 1 : 50 000
ISBN 3-85491-069-x
Bad Kleinkirchheim-Nationalpark Nockberge-Milstättersee-Turracher Höhe-Radenthein
Freytag & Berndt (WK222) 1:50.000

Wij liepen deze routes:

 

[P] Turracher Höhe 1783 m - (126, Kärntner Grenzweg) 1941 m - (126) schafalm 1842 m - (126) Winkleralm 1823 m - terug (Rother 36)

[P] Hochrindl 1561 m - Weißes Kreuz -156 Lattersteig - 156 Latersteighöhe 2264 m - terug (Rother 41)

[P] St. Oswald "Schmiede" 1316 m naar Falkerthaus 1557 m - (8) Oswaldeck - Mallnock 2226 m - terug

[P] Gasthof Posegger 1222 m - (188/187/96) Mirnock 2110 m - terug (Rother 21)

[P] Turracher Höhe 1783 m - (8) Grunsee - (8) Saureggen - (127) Grunsee - (8) Turracher Höhe (Rother 37)

[P] Kaning - Kaninger Wolitzenalm - terug

 

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]

 

Winkleralm op Winkleralm bij Winkleralm van Hochrindl naar Weißes Kreuz
bij de Lattersteig schützhütte op de Lattersteighöhe op weg naat Lattersteighöhe kate & Jools kate & Jools
tussen Hochrindl en Weißes Kreuz op Mallnock met zicht op Großer Rosennock Jools & Kate
op Mallnock met zicht op Fal;kert en Rodresnock op Mallnock met zicht op Großer Rosennock Kate van Oswaldeck naar Mallnock
Jools & Kate Hoogvlakte bij de Mirnock Hoogvlakte bij de Mirnock
Hoogvlakte bij de Mirnock Mirnock tussen Turracher Höhe en Saureggen Kate & Jools
tussen Turracher Höhe en Saureggen op weg naar Kaninger Wolitzenalm op weg naar Kaninger Wolitzenalm op weg naar Kaninger Wolitzenalm

 

tussen Hochrindl en Weißes Kreuz Kate op weg naar Oswaldeck Jools op Mallnock
Jools & Kate op weg naar Oswaldeck op weg naar Oswaldeck Millstättersee
tussen Turracher Höhe en Saureggen op weg naar Kaninger Wolitzenalm op weg naar Kaninger Wolitzenalm op weg naar Kaninger Wolitzenalm
op weg naar Kaninger Wolitzenalm op weg naar Kaninger Wolitzenalm op weg naar Kaninger Wolitzenalm Jools & Kate