"  Our dogs wil love and admire the meanest of us, and feed our colossal vanity with their uncritical homage."
Agnes Replier

 

Duitsland, Harz oktober 2011

Warm weer.
De laatste dagen van oktober: overdag droog, zonnig en extreem  warm voor de tijd van het jaar. Een prima aanleiding om er nog een keer op uit te gaan. Wij kozen voor de Harz en liepen daar 4 dagtochten. 2 korte van een uur of drie en twee lange van een hele dag. 

Vriendelijk?
Vergeleken bij de onvoorstelbaar vriendelijke Fransen in Normandië afgelopen voorjaar kwamen de Duitsers soms wat minder gastvrij over. Terwijl de Fransen op hun knieën gingen om onze honden aan te halen kregen we in Duitsland ook een aantal 'de hond moet hier aan de riem' en 'als m'n broek maar schoon blijft' blikken. Het is net als met de aanpak van de crisis: de 'alles volgens de regels' aanpak van Merkel versus de soepele frivole houding van Sarkozy. Je verstand zegt: Duitse degelijkheid maar je gevoel................ Gelukkig doen wij alles op gevoel.

Polstertal.
De camping in het Polstertal (Altenau) ligt wel heel mooi. De TomTom kon het niet vinden en stuurde ons een bospad op waar auto's verboden waren. Uiteindelijk ouderwets op de kaart navigeren en omrijden. Het was even zoeken maar de moeite meer dan waard. We startten twee wandelingen rechtstreeks vanaf de camping.

 

kaart Harz

Camping Polstertal
Altenau.

Gidsen:
ANWB gouden serie: Oost-Duitsland-Harz ISBN 90-18-01618-7
ANWB actief&anders: Harz-Teutoburgerwald ISBN 90-18-01270-x

Kaart:
KV plan
Harz 1 : 50.000
ISBN 3-89641-531-x

De dagtochten die wij liepen:

startend vanaf Camping Polstertal:

Camping Polstertal - Pollstalerteich - Polsterberger Hubhaus - Hirschlerteich - Jägersbleekerteich - Camping Polstertal.

Camping Polstertal - weg oversteken - (7P) Hemmstelle - (7P) Oker Stausee - zelfde weg terug.

startend vanuit Torfhaus:

[P] Torfhaus - (10F Goetheweg) - Quitschenbergklippen - (10F Goetheweg) Eckersprung - (10F Neuer Goetheweg) Brocken - (11C) Kleiner Brocken - (11C) Bismarckklippen - (11C) Hermannsklippe - (11C) Schartensteinklippe - (11C) Ecker Staussee - om de Ecket Stausee - Skidenkmal - (25G) Torfhaus

[P] Torfhaus - (12C-18E) Oderteich - (15E) Rinderstall - (28C/31H) Hanhnenkleeklippen - (31H) Königskrug - (Kaiserweg) Oderbruck - (Kaiserweg) Quitschenbergklippen - (10F Goetheweg) Torfhaus.

 

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]

 

in de bossen bij Camping Polstertal Jägerbleekerteich (stuwmeertje) in de bossen aan de Goetheweg
bij de Ecker Stausee bij de Ecker Stausee Kate
bij de Ecker Stausee een van de vele beekjes partners in crime

 

partners in crime Hirschlerteich Zicht vanaf de Brocken op de Ecker Stausee
partners in crime partners in crime Jools
partners in crime Ecker Stausee Ecker Stausee