"  No animal I know of can consistently be more of a friend and companion than a dog."
Stanley Leinwoll

 

Duitsland november/december 2013

Eifel
Nog een weekendje naar Monschau omdat het ons zo goed was bevallen de vorige keer.. (lees: twee weken geleden ) Eigenlijk zouden we pas terug gaan als er sneeuw lag maar we konden niet langer wachten. Inmiddels zijn we er van overtuigd: er zijn alleen maar mooie wandelroutes in dit gebied. We liepen wederom een tweetal korte wandelingen van een kilometer of acht. Als Reese straks een jaar is gaan we verder opbouwen, vooralsnog houden we het bij kortere routes. Het mooie glooiende landschap van de Eifel is een ideale omgeving om te oefenen; mooie rustige wandelpaden en maar zelden een weg over te steken. Bovendien ruikt het bos overal naar 'wild' ... we kunnen goed het 'op het pad blijven' trainen dus en veel belonen.


TOR
Deze keer liepen we de routes 71 en 35. Nummer 71 loopt door het Furhtsbachtal. Wij liepen route 63 door het Perlenbachtal de vorige keer en deze zou goed gecombineerd kunnen worden met route 71 want de mooie Fuhrtsbach komt uit in de Perlenbach bij Höfener Muhle. De wandeling startte in Höfen bij een zogenaamde Nationalparktor (nationaalpark poort) Niet te missen; duidelijk herkenbaar met een bord TOR.
Een aantal dorpen rond het Nationalpark hebben zo'n infocentrum ofwel 'Tor'. We waren het inmiddels gewend: goede markeringen en de mooiste wandelpaden; kenmerkend voor de genummerde routes in de Eifel.

Glühwein, Bratwurst u.s.w.
Route 35 gaat voor een groot deel langs de Rur. Een paar weken geleden liepen we aan de westkant van Monschau al langs de Rur en route 35 liep voor een deel langs de Rur aan de oostzijde van Monschau. Niet toevallig gekozen deze wandeling; hij gaat namelijk dwars door Monschau en daar was de eerste 'Weinachtsmarkt' van dit jaar. Een massa toeristen op de been in Monschau zelf en verkeersregelaars leidden het verkeer naar de verschillende parkeerplaatsen aan de rand van Monschau. Wij startten onze wandeling in Menzerath, een gehucht wat iets boven Monschau ligt. Daar pikten we eerst route 32 op naar de Rur om vervolgens nummer 35 te gaan volgen. Zoals gezegd kwamen we aan het eind dwars door Monschau waar we over de koppen konden lopen en een Glühweintje niet konden weerstaan. Nou willen we nog een keer naar de Weinachtsmarkt als er sneeuw ligt en dan 's avonds.... is vast ook leuk.

 

 

Camping:

Zum Jone Bur
Grünentalstraße 36
52156 Monschau
(Imgenbroich)

Gids:
ANWB Rijn - Eifel - Moezel

Kaarten:

Nationalpark Karte 1:25.000
Wanderkarte nr. 50 den Eifelvereins

Nationalpark Eifel 1:50.000
Rad- und Wanderkarte (371 - Publicpress)
(te koop op de camping)

 

De gelopen routes:

route 71:
[P] Höfen - Perlenbach - Höfener Muhle - Fuhrtsbachtal - over de brug -
Alzen - Höfen

route 35:
[P] Menzerath - route 32/42 - Rurtal route 35 - langs de Rur - Kluckbachbrücke - Kohlenmeiler Sägemuhle Waldmuseum - richting camping Rosenthal - weg oversteken (let op auto's) - Monschau - Rurtal - Menzerath

 

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]