"  If there are no dogs in Heaven, then when I die I want to go where they went. "
Will Rogers

 

Duitsland januari 2014

Nog maar eens.... Eifel
De winter wil maar niet op gang komen. Sterker nog: De beide keren dat we in november in Monschau waren vorig jaar was het kouder dan nu. De eerste keer hadden we zelfs een beetje vorst gehad. Jammer; want de Eifel willen we echt graag op sneeuwschoenen gaan verkennen. Op gewone wandelschoenen is het zeker geen straf om hier te wandelen dus gaan we met plezier zo nu en dan een weekendje op pad. Het wemelt er van de gemarkeerde routes en het ene dal is nog mooier dan de andere. De dorpjes met vakwerkhuizen en meters hoge beukenhagen zijn ook een lust voor het oog. 

App
Het leek ons een goed moment om op de verjaardag van Reese een weekendje met onze camper op pad te gaan. Reese werd 3 januari een jaar oud. We liepen weer een aantal genummerde routes en maakten ondermeer een combinatie van twee routes. Langzaam maar zeker worden de wandelingen langer; we maakten een tocht van vier en een van drie uur deze keer. Tot twee keer toe waren we wel de markeringen kwijt... dat was ons nog niet eerder gebeurd en daar hadden we ook niet op gerekend. Het risico van genummerde routes lopen is dat je minder vaak (of zelden) op de kaart kijkt. Als je dan mis loopt begin je meteen te dwalen. Wij liepen dus twee keer mis omdat er gewoonweg een a\wegwijzer ontbrak. Onze gratis app op de smartphone zette ons weer op het juiste spoor. Aanradertje dus: Outdoor Atlas (Corridor 5). 

Beken
We liepen route 57 door Rohren en Widdau en route A1 en 24 door Eicherscheid. Route 57 loopt onder andere door het dal van de Kluckbach en de Holderbach. Route 24 ligt in het Belgenbachtal en route A1 gaat behalve langs de Belgenbach ook nog langs de Holzbach en de Drosselbach. Stuk voor stuk prachtige beken met mooie wandelpaden. Een minpuntje op route 57 was dat in het bos bij de Holderbach de paden slecht waren (modder) doordat er met materieel over was gereden in verband met kappen. Maar ja, als het echt winter was geweest zou het allemaal geen probleem zijn.

Mike-Jone-Bur
Afgelopen november op Camping Zum Jone-Bur stonden we vast met onze California omdat we een nat plekje toegewezen hadden gekregen. Een aantal aardige Duitsers heeft ons toen handmatig uit de modder geduwd. Deze keer hadden we weer pech door eigen toedoen: we hadden iets teveel gevraagd van de accu en deze was helemaal leeg toen we wilden gaan rijden. Aangezien de beheerder geen startkabels had moesten we zelf op zoek. Volgens de beheerder zou 'Mike' ons wel willen helpen; we kregen een plattegrond mee met daarop zijn standplaats. 'Mike' was inderdaad zeer behulpzaam en had onze camper zo weer aan de praat. Bovendien gaf hij ons zijn mobiele nummer mee. "Mochten jullie straks nou weer komen te staan dan bellen jullie maar om door te geven waar zjullie staan, dan kom ik naar jullie toe." Wunderbar! Gelukkig zijn mensen die zondermeer voor een ander klaarstaan! Mike staat nu in de telefoon als Mike-Jone-Bur


 

Camping:

Zum Jone Bur
Grünentalstraße 36
52156 Monschau
(Imgenbroich)

Gids:
ANWB Rijn - Eifel - Moezel

Kaarten:

Nationalpark Karte 1:25.000
Wanderkarte nr. 50 den Eifelvereins

Nationalpark Eifel 1:50.000
Rad- und Wanderkarte (371 - Publicpress)
(te koop op de camping, wij kochten deze kaart erbij omdat er een deel van België bij op staat)

 

De gelopen routes:

route 57:
[P] Widdau - naar de Rur - Kluckbachbrücke - Kohlenmeiler Sägemuhle Waldmuseum - Heckenweg Höfen - Rohren (let op: linksaf het dorp in) - Holderbach - Widdau (let op: in het bos vlakbij het dorp mist een wegwijzer, links aanhouden op de kruising)

route A1 + 24:

[P] Grünental (voor Widdau aan de hoofdweg bij de brug) - route 32+A1 Belgenbachtal - Belgenbacher Mühle - route 24 P Belgenbachtal (noordzijde) - Belgenbacher Mühle - route A1 oppikken naar Eicherscheid langs Holzbach - door Eicherscheid (geen wegwijzers!) - A1+A3 langs Drosselbach richting Grünental - [P] Grünental

 

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]