“ The dog is a gentleman; I hope to go to his heaven, not man's. "
Mark Twain

 

Andorra augustus 2011

Andorra, Ordino in vall d'Ordino. 

Weer eens dagtochten.
We kozen ervoor om deze zomer geen meerdaagse tochten te maken en gingen voor dagtochten en goed weer naar Andorra. Twee weken wandelden wij in dit kleine bergstaatje midden in de Pyreneeën onder geweldige omstandigheden. We liepen onder andere door de mooie parken: Parc Natural Comunal Valls del Comapedrosa, Parc Natural de la Vall de Sorteny en Vall de Madriu-Perafita-Claror. Stuk voor stuk schitterende gebieden met veel wandelmogelijkheden en beekjes en meertjes in overvloed, dus aan water voor de honden geen gebrek.

Water.
De enige wandeling waar we water moesten meenemen voor de honden was de klim van Coll d'Ordino naar de Pic de Casamanya, een mooie wandeling met werkelijk prachtige uitzichten. Op het laatste stuk naar de toppen van de Pic de Serrera en de Pic de Gargantillar is ook geen water, maar op de rest van deze twee wandelingen: water in overvloed dus meenemen is niet noodzakelijk. 

Vall de Madriu.
De wandeling door Vall de Madriu was behoorlijk lang: ruim 7 uur over een enorme afstand maar zeker de moeite waard en niet druk bezocht. Deze route loopt hoofdzakelijk over de GR7 en is technisch niet moeilijk: 1300 m stijgen lijkt bijna vanzelf tegaan over makkelijk begaanbare wandelpaden. Terwijl wij er liepen waren juist vijf potige kerels met houwelen en stootijzers druk in de weer om met boomstammen en rotsblokken het pad te verstevigen en te behoeden voor instorten, hele stukken zijn 'ingestraat' met rotsblokken. 

Drukte in Vall de Juclar.
De wandeling door Vall de Juclar wordt wel veel bezocht: vooral door mensen die verkoeling zoeken aan de beek maar daarbij helaas ook rommel maken (lees: afval achterlaten én poepen). Aangezien het in de natuur van honden zit om de rommel op te ruimen die mensen maken waren wij zeg maar 'not amused'... Wij bleven tot vijf uur op de Coll de l'Alba en daalden daarna weer af: 90% van de mensen was toen al vertrokken en dat was wel prettig. 

Circ de Tristiana, ongekend mooi.
Andorra heeft een paar skigebieden en fraai is dat niet natuurlijk. Als je echter vanaf 2500 m hoogte op de wandeling door het machtige Circ de Tristiana een blik werpt op het zuidelijker gelegen skigebied dan ziet het er allemaal wat knullig uit: ondanks de sleepliften en pistes heeft de techniek hier nog niet gewonnen van de natuur en hopelijk gebeurt dat ook niet. De uitzichten zijn werkelijk fantastisch in Circ de Tristiana.

Honden welkom.
Onze honden waren overal welkom. In Andorra weten ze wel hoe je een financiële crisis aanpakt: Om te beginnen plaatsen ze zo weinig mogelijk bordjes met "verboden voor honden" want dat is weggegooid geld.  Borden met "honden aan de lijn" vinden ze het toppunt van geldverkwisting; deze hebben ze helemaal niet ingekocht. Wat ons betreft: ze hadden dat niet beter kunnen doen; wat een vrijheid krijg je met je honden. Wij zijn vol lof over Andorra en gaan vast nog eens terug. Andorra heeft nog wel een aantal wandelingen voor ons in het verschiet.

Casa Leon.
Voor de verandering hebben ook nog een culinaire tip: Casa Leon in Ordino.
Wij gaan in Nederland graag uit eten en een beetje chique mag dan best eens. Soms kom je dan in restaurants waarbij, zoals wij dat zeggen, de prijs - kwaliteit verhouding compleet zoek is; dus voor (te)veel geld niet krijgen wat je verwacht.
Ook bij Casa Leon is de prijs - kwaliteit verhouding zoek; maar dan wel in positieve zin: Hier krijg je een 4 gangen menu voor 19,95 p.p. Fles wijn en water erbij en dan kost het voor 2 personen ca. 50,= Voor de aardigheid eens een kijkje nemen op hun site met menu's (gazpacho, terrine van foie gras, lam of zalm...............zeldzaam lekker)

 

kaart Andorra

 

Camping Borda d'Ansalonga
Carretera General del Serrat 
Ansalonga 
AD300 ORDINO, Andorra 
Tlf. +376850374
Fax +376864534
campingansalonga@andorra.ad

Gidsen:
Rother Pyrenaen 3 ISBN 3-7633-4309-1
ANWB gouden serie: Pyreneeën ISBN 90-18-01251-3

Kaart:
Andorra Pirineu Català
(Comapedrosa-Engorgs-Juclar-Pessons-Tristiana)
serie E-0, schaal 1:40.000

 

Suggesties voor dagtochten:

 

Parc Natural de la Vall de Sorteny:

[P] El Serrat, La Rabassa 1780 m - Refugi de Rialb - Port de Siguer 2399 m - Estany Blau 2335 m (liggend in Frankrijk) - zelfde weg terug (Rother 30)

[P] El Serrat, La Rabassa 1780 m - Refugi de Sorteny 1969 m - Pas de la Serrera 2232 m - Collada dels Meners 2724 m - Pic de la Serrera 2913 m - zelfde weg terug (Rother 31)

[P] El Serrat, La Rabassa 1780 m - Refugi de Sorteny 1969 m - Estany l'Estanyó - zelfde weg terug (Rother 32)

 

Parc Natural Comunal Valls del Comapedrosa:

[P] Arinsal 1580 m - Rifugi de Coma Pedrosa 2272 m - even een kijkje nemen bij Estany de les Truites - Rifugi de Coma Pedrosa 2272 m - Collet de Comapedrosa (onder in het schitterende dal) - zelfde weg terug (gedeelte van Rother 27)

 

Vall de Madriu-Perafita-Claror:

Een lange tocht door een mooi dal:
[P] Parkeren aan de weg waar de GR7 het dal in gaat te Escaldes 1230 m - (GR7) Pont d'Entremesaigües (splitsing GR10,11) - (GR7) Ràmio 1600 m - (GR7) Rifugi de Fontverd 1830 m - (GR7) Rifugi Riu dels Orris 2230 m - Cabana dels Estanys - (GR7) Rifugi de l'Illa 2480 m - Estany de l'Illa 2500 m
zelfde weg terug (Rother 36; deze route gaat Rifugi Riu dels Orris 2230 m, maar het stuk tot Estany de l'Illa is zeker de moeite waard)

 

Overige wandelingen:

[P] skigebied Grau Roig 2110 m - stukje over de piste richting het restaurant, bij de splitsing links aanhouden en vervolgens de blauwe markering het bos in volgen. Alternatief is over de piste blijven lopen maar daar rijden ook terreinwagens - (GR7) Collada del Pessons 2792 m - Pic dels Pessons / Pic del Gargantillar  2864 m (Rother 35)

[P] skigebied Ordino Arcalis 2220 m - om een drietal meertjes rechtsom via Estany Primer - Estany del Mig - Estany de Més Amunt 2500 m - Ordino Arcalis 2220 m (Rother 28)

[P] Coll d'Ordino 1983 m - Pic de Casamanya 2740 m - zelfde weg terug (Rother 33)

[P] Soldeu, Pont de la Baladosa achter in val d'Incles 1850 m - Refugi de Juclar 2320 m langs Riu de Juclar - Collada de Juclar 2442 m - Coll de l'Alba 2546 m - zelfde weg terug (Rother 34)

 

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]

 

Estany l'Estanyó Linn, Kate en Jools bij Estany l'Estanyó Linn, Kate en Jools bij Estany l'Estanyó
Estany Blau Linn

Estany Blau

Linn, Kate en Jools

Estany Blau

Estany Blau Linn, Kate en Jools
Linn, Kate en Jools Linn, Kate en Jools op Coll de l'Alba Jools Linn
Circ de Tristiana Circ de Tristiana
Naar Pic de Casamanya Kate op Pic de Casamanya Linn, Kate en Jools  op Pic de Casamanya Kate op Pic de Casamanya
Jools  op Pic de Casamanya Linn, Kate en Jools  op Pic de Casamanya Naar Pic de Casamanya Circ del Pessons
Naar Pic de Gargantillar Naar Pic de Gargantillar Linn, Kate en Jools op Pic de Gargantillar Estany de la Bova
Linn, Kate en Jools Linn, Kate en Jools Linn, Kate en Jools Collet de Comapedrosa

 

Linn Jools Linn Jools Linn Jools
Naar Pic de la Serrera naar Pic de la Serrera Kate op Pic de la Serrera Linn, Kate en Jools op Pic de la Serrera Naar Pic de la Serrera
Circ de Tristiana Circ de Tristiana Circ de Tristiana Circ de Tristiana Kate op Pic de Casamanya Kate op Pic de Casamanya
Pic de Casamanya naar Pic de Casamanya Estany de la Bova in vall de Madriu Estany de les Truites Riu de Pedrosa