“ Dogs have more love than integrity. They've been true to us, yes, but they haven't been true to themselves."
Clarence Day

 

Andorra augustus 2012

Wederom Andorra.
Andorra, Ordino in vall d'Ordino, precies een jaar na ons eerste bezoek aan Andorra. We hebben ernstig getwijfeld om toch niet naar Noorwegen te gaan om daar weer meerdaagse tochten te gaan maken maar de weersberichten waren zo slecht dat we de verleiding om naar Andorra te gaan niet konden weerstaan. Dit fijne bergstaatje was ons vorig jaar zó goed bevallen en meerdaagse tochten zijn ook in Andorra mogelijk aangezien bivakkeren, voor 1 nacht op dezelfde plek, is toegestaan. En dan is er ook nog Casa Leon: uitzonderlijk goed eten voor een redelijke prijs.

Meerdaagse tochten.
We maakten deze keer een drietal meerdaagse tochten onder heel goede omstandigheden: overdag circa 30 graden in het dal en circa 25 graden op de berg, redelijk warm voor wandelen maar in combinatie met een straffe wind, een lage luchtvochtigheid en koele nachten over het algemeen geen probleem. De wandelingen liepen hoofdzakelijk over GR routes en waren, op een paar uitzonderingen na, prima gemarkeerd. Door het ruige terrein was vooral bij Kate te merken dat ze na een paar dagen in de bergen wel toe was aan een paar dagen relaxen op een camping. De volgende wandeling liep ze vervolgens weer fier voorop en bij twijfel of (te) weinig markering liepen wij achter Kate aan.

Noordoost Andorra.
De eerste tocht startte in het Vall d’Incles: vorig jaar nog een zeer druk dal vol met auto’s en campers maar nu overdag van 10:00 tot 18:00 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Pendelbussen zetten de voetgangers nu af achter in het dal, veel beter te reguleren dus. Wij waren pas laat aangekomen en hebben na zessen de auto achterin het dak geparkeerd. Daarna heerlijk een paar uurtjes gelopen en een mooie bivakplaats gevonden in Frankrijk aan Estanys de Fontargent. Vervolgens liep onze route voor een groot deel over Frans grondgebied via de GRT met een stuk of zeven glasheldere bergmeren en een paar lastige passages met puinhellingen en (grote) rotsblokken. Vlak voordat we weer in Andorra kwamen wachtte ons het vervelendste deel van de wandeling: een stuk over de weg… helaas, maar de klim naar Port Dret en vervolgens de afdaling naar Vall D’Incles maakten dat ruimschoots goed.

Noordwest Andorra.
Na een paar dagen rust en een paar bezoeken aan Casa Leon volgde tocht twee: Bij Llorts de bergen in om vervolgens met een grote lus door Parc Natural Comunal Valls del Comapedrosa om de Comapedrosa te lopen. Werkelijk een prachtige tocht. Minpuntje: zodra we de grens passeerden om een stukje via Spanje te lopen was het gedaan met de GR markeringen: erg jammer. We zijn afgedaald tot Estanys de Baiau en daar konden we de route weer oppikken. Op zich geen straf want ook daar is het prachtig. De klim naar Portella de Baiau is heel erg steil en we waren een dag eerder al door twee poolse jongens gewaarschuwd: zij dachten echter dat onze honden er moeite mee zouden hebben maar zoals wij al hadden verwacht waren wij weer eens de zwakste schakel. Heel veel los puin wat steeds wilde gaan schuiven en dan ook nog steil omhoog. Met 4 poten waren ze echt in het voordeel! We waren wel blij dat we dit deel niet hoefden af te dalen met onze zware rugzakken. Deze tocht liep vervolgens door Arinsal met een paar kilometer asfalt: wij besloten dit deel vroeg in de morgen te gaan lopen en dat was een goede keus: heel Arinsal konden we in de schaduw lopen. Asfalt wat de hele dag in de zon opgewarmd wordt is erg vervelend voor de honden. We hadden ons wekkertje op zes uur gezet maar dat was toch te gek: ’t was nog donker!

Cami de L’Óssa.
Na weer een paar dagen rust en jawel: een paar keer Casa Leon hadden we nog één tocht in de planning: Cami de L’Óssa. Prima op onze kaart aangegeven met CU. In de praktijk komt het er echter op neer dat daar waar andere gemarkeerde routes lopen geen roze Cami de L’Óssa markeringen staan. Start was aan Estany d’Engolasters: waar het een drukte van belang was. Na een kwartier lopen merkten we daar echter niets meer van. De route ging via de GR11 en GR7 door Vall de Madriu met de glasheldere Rui de Madriu een een aantal mooie bergmeren naar Pic dels Pessons / Pic del Gargantillar met een schitterend uitzicht over Andorra. Bij het verlaten van de GR7 was het even zoeken naar de markering : roze stippen op een onderlinge afstand die bij helder weer al vrij groot is. We hebben regelmatig achterom gekeken en waren blij met onze looprichting: andersom waren de roze stippen niet te zien. Bij Estany’s d’Ensagents waren mooie bivakplaatsen te vinden. Op de afdaling die volgde wisselden groene, gele en soms roze stippen elkaar af als markering. Het stuk door het wintersportgebied sprak niet echt tot de verbeelding maar het stuk na de afdaling in het bos over de weg naar de parkeerplaatsen en vervolgens de laatste 3 km over het vlakke pad naar Estany d’Engolasters viel ons echt zwaar tegen: hier hadden we beter mee kunnen beginnen achteraf: een druk stoffig gravelpad zonder schaduw.

Casa Leon.
Nog even reclame maken voor Casa Leon: gevulde mosselen, escargots, terrine van ganzenlever, eendenborst, zalm, heek, tournedos…. het kan niet op. Waarschijnlijk kan het nog veel goedkoper in Andorra maar of je dan deze kwaliteit krijgt ?.... Dat betwijfelen we. Wij probeerden bijna hele kaart en kregen bovendien het recept van hun overheerlijke nagerecht: walnotenmeringue met citroencréme…… CARAMBA!

kaart Andorra

 

Camping Borda d'Ansalonga
Carretera General del Serrat 
Ansalonga 
AD300 ORDINO, Andorra 
Tlf. +376850374
Fax +376864534
campingansalonga@andorra.ad

Gidsen:
Rother Pyrenaen 3 ISBN 3-7633-4309-1
ANWB gouden serie: Pyreneeën ISBN 90-18-01251-3

Kaart:
Andorra Pirineu Català
(Comapedrosa-Engorgs-Juclar-Pessons-Tristiana)
serie E-0, schaal 1:40.000

 

Suggesties voor meerdaagse tochten:

4 daagse tocht in het Noordoosten van Andorra met de helft van de route door Frankrijk.
(deze tocht zou ook in 3 dagen kunnen, totale zuivere looptijd excl pauzes: ca. 18 uur)
[P] Vall d'Incles 1860 m.

dag 1 (ca 2 uur)
Vall d'Incles 1860 m - (GRT) Port d'Incles o de Fontargent 2262 m - (GRT) Estanys d Fontargent 2155 m.
dag 2 ( ca. 6 uur)
Estanys d Fontargent 2155 m - (GRT) Estany Negre de Juclar - (GRT) Collada de Juclar 2442 m - (GRT) Coll d'Alba 2539 m - (GRT) estany de l'Alba - (GRT)Estany de Quart - (GRT) Estany de Pedorrers 2180 m.
dag 3 (ca. 6 uur)
Estany de Pedorrers 2180 m - (GRT) Jaca de Pusola - (GRT) l'Ospitalet - (GRT) over de weg, niet gemarkeerd! - (GRT) Bordes de la Vaca Morta - (GRT) Rifugi de la Portella 2265 m. (markering gaat ter hoogte van de Rifugi langs de beek waar mooi kan worden gebivakkeerd)
dag 4 (ca. 4 uur)
Rifugi de la Portella 2265 m - (GRT) Port Dret 2568 m - (GRT) Estany de la Siscaró 2340 m - 9GRT) Riu de Siscaró - langs Riu de Juclar - Vall d'Incles 1860 m.

 

4 daagse tocht in het Noordwesten van Andorra met een klein stuk door Spanje.
(totale zuivere looptijd excl pauzes: ca. 18,5 uur)
[P] Arans 1400 m

dag 1 (ca 3 uur)
Arans - Llorts - (GRP) Rifugi de l'Angonella 2350 m - Estanys de l'Angonella (aan deze meertjes ruimte genoeg voor de tent)
dag 2 (ca 6,5 uur)
Estanys de l'Angonella - (GRP) Pic del Clot del Cavall 2586 m - (GRP) Collet de Font Podrida - (GRP) Rifugi del Pla de l'Estany 2027 m - (GR11.1) Estanys Forcats
dag 3 (ca. 4,5 uur)
Estanys Forcats - Collada dels Estanys Forcats 2743 m - (GR11.1) Estanys de Baiau (slecht gemarkeerd door Spanje) - (GR11.1) Portella de Baiau 2757 m (zeer steil omhoog) - (GR11) Estany Negre - (GR11) Collet de Comapedrosa 2224 m - Riu de Pedrosa
dag 4 (ca 4,5 uur)
Riu de Pedrosa - (GR11) Arinsal 1500 m - (GR11) Mas de Ribafeta - (GR11) Coll de les Cases 1958 m - (GR11) Arans 1400 m

 

2 daagse tocht in het zuiden van Andorra.
(totale zuivere looptijd excl. pauzes: ca. 11 uur, deze tocht zou ook goed in 2,5 dag kunnen)
[P] Estany de Engolasters 1600 m

dag 1 (ca. 6,5 uur)
Estany de Engolasters 1600 m - (GR11) Coll Jovell 1779 m - (GR11) Ramio 1600 m - (GR7/11) Rifugi de Fontverd 1880 m - (GR7/11) Baracca de la Forga d'Andorra - (GR7/11) Plan de l'Ingla - (GR7/11) Rifugi de Riu dels Orris 2230 m - (GR7/11) Rifugi de l'Illa 2480 m - (GR7/GRP) Portella dels Pessons - (GR7/GRP) Pic dels Pessons / Pic del Gargantillar 2864 m - Collada dels Pessons - Estanys d'Ensagents 2550 m
dag 2 (ca 4,5 uur)
Estanys d'Ensagents 2550 m - Rifugi d'Ensagents 2425 m - els Cortals d'Encamp - Bordes de la Casa - onder de gondelbaan door en door het bos naar beneden naar de parkeerplaats - 3 km wandelpad naar Estany de Engolasters 1600 m.

 

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]

 

Apollo vlinder een van de vele hagedissen in Andorra een van de ontelbare krekels
Linn
Jools Linn Kate
Jools en Kate Linn 3 musketiers Riu de l'Angonella
weer een krekel Steil geklommen naar Portella de Baiau, zicht op Estanys de Baiau Linn
kate op Portella de Baiau Estany de la Bova in Vall de Madriu
Linn Collada dels Pessons met zicht op Pic dels Pessons / Pic del Gargantillar

 

Kate

Jools

 

Kate Jools Linn
Kate Uitzicht van Port Dret Uitzicht van Port Dret Kate op Port Dret Jools
Estanys de Forcats
Steil geklommen naar Portella de Baiau, zicht op Estanys de Baiau Riu Madriu in Vall de Madriu Kate Kate