"  Dogs are happy with few things because they have already observed man who is unhappy with many things "
Mehmet Murat Ildan

 

Duitsland, Ahrtal (Eifel) oktober 2014

Weinfesten.
We hadden ons al lang geleden voorgenomen om tijdens de weinfesten het Ahrtal te gaan bezoeken.
Eindelijk was het dan zover, de weinfesten waren een feit want het was oktober. De weersvooruitzichten waren geweldig dus nog maar weer eens een weekendje naar Duitsland. Dat het druk zou zijn in Altenahr dat hadden we wel verwacht, maar z druk nou ook weer niet. Voor de zekerheid hadden we van tevoren zowel camping Altenahr als restaurant Assenmacher besproken. In Altenahr konden we over de koppen lopen, bij het station stond een enorme feesttent en overal in het stadje werd wijn en ander lekkers verkocht. Bij Assenmacher was het relatief rustig en eigenlijk waren we blij toe; even weg van de drukte en rumoerigheid. 'Jullie zitten aan jullie eigen tafel' werd ons meegedeeld toen we binnenkwamen, we zijn inmiddels bekend bij hun (of berucht ) We waren van plan een lange wandeling te maken met wederom een groot deel van de Rotweinwanderweg naar Marienthal aangezien de druiven nu rijp waren en de bladeren mooie herfstkleuren begonnen te vertonen. De terugweg zouden we in Marienthal bepalen: langs de Ahr terug lopen of met de trein naar Altenahr. Aan het begin van de route was het al behoorlijk druk, we hoopten nog dat de menigte op weg zou zijn naar Burg Are aan het begin van de Rotweinwanderweg maar dat was niet zo; na een paar honder meter schuifelen ontstond er een heuse file. Even verderop werd het ons duidelijk... de eerste partytenten verschenen aan de route en er werd 's morgens al flink werd genoten van de Ahrwijntjes.
De mensen waren aardig en vriendelijk tegen onze honden en de stemming zat er goed in maar we besloten toch de route te verlaten en een alternatief pad te kiezen. Bij Eifelblick, vlak na het verlaten van de route, werden we alweer verrast: een openlucht kerkdienst en opnieuw een enorme mensenmassa op de been.

Marienthal.
We liepen uiteindelijk via een omweg door de bossen naar Marienthal en van drukte was in de bossen geen sprake.
Het laatste stukje pikten we de Rotweinroute weer op om in een lange stoet naar het Kloster Marienthal te lopen. Het was natuurlijk te verwachten: het was 23 graden, onbewolkt en bijna windstil. Het terras bij het schitterende klooster was afgeladen, we hebben een half uurtje moeten wachten op een zitplaatsje maar wat maakt het uit, we hadden vakantie immers. De wachttijd voor een overheerlijke Flamkuche was een uur en de ros wijn was al uitverkocht.... Deze mensen hebben wat omgezet dat weekend, dat kan niet anders. We zijn nu een paar keer in Kloster Marienthal geweest en zijn steeds weer onder de indruk. De machtige met klimop en wingerd begroeide rune was nu opengesteld in tegenstelling tot afgelopen voorjaar. Het is een mooie locatie om wat foto's te maken van de honden en de ornamenten aan de binnenzijde van de wanden in combinatie met de klimop en wingerd zijn erg fotogeniek. Heel apart: de terrassen vol met mensen en op de binnenplaats van de rune was bijna niemand; dat bordje betreden op eigen risico zal toch niet zoveel indruk maken?

Uitzichtpunten.
We weten inmiddels redelijk de weg te vinden in deze omgeving.
Voor de tweede lange dagtocht kozen we voor een route met een hele reeks uitzichtpunten achter elkaar met als tussenstop: Steinerberghaus. Het Steinerberghaus op de Steinerberg biedt een mooi uitzicht over het heuvellandschap en we moesten natuurlijk weer die 'hausgemachte kuche' proeven. Onze wandeling ging respectievelijk via: Schwarzkreuz, Teufelsloch, Hornberg, Steinerberg, Schrock en het steile Teufelsley. Stuk voor stuk bieden ze formidabele uitzichten met soms steile afgronden. Conclusie: we gaan zeker weer terug naar het Ahrtal maar zeker niet weer tijdens de weinfesten. Het is een keer leuk om mee te maken maar wel hl erg druk. De wijnen smaken ons overigens zonder weinfesten ook prima!

 

Camping:
Camping Altenahr
53505 Altenahr

Gidsen:
ANWB Rijn - Eifel - Moezel
Rother wandelgids (groen) Eifel ISBN 978-90-389-2113-6

Kaarten:
Bad Neuenahr-Ahrweiler und das Ahrtal 1:25.000
Rad- und Wanderkarte (131 - Publicpress)
(te koop op de camping)
-
Das Ahrtal 1:25.000
(zwischen Schuld und Sinzig am Rhein)
Wanderkarte Nr.9 des Eifelvereins
ISBN 3-921805-87-9
-
Wanderparadies Sahrbachtal
(o.a. te koop op de camping en in Kirchsahr bij Zum Sahrtal)
schaal 1:10.000

De gelopen routes:

Korte opstarter:
Camping Altenahr (Altenburg) spoorwegovergang Teufelsloch (7) Altenburg - Camping Altenahr (Altenburg)

Noordzijde Ahrtal naar Marienthal
Camping Altenahr (Altenburg) - Altenahr - Rotweinwanderweg - Eifelblick afslag - via 10, 6 en 5 naar [P] boven Dernau - ongemarkeerd door het bos naar Marienthal met klein stukje Rotweinwanderweg - Dernau - Ahr oversteken - Ahrtalweg (A) terug naar Altenahr - Camping Altenahr (Altenburg).

Zuidzijde Ahrtal met uitzichten:
Camping Altenahr (Altenburg) - Altenahr - bij Engelsley brug over en langs speeltuin omhoog naar Schwarzes Kreuz (uitzichtpunt) en Teufelsloch (uitzichtpunt met gat in de rotsen) - afdalen naar Altenburg (8) Hornberg alternatieve route .d. Michelskopp zum Horn (8) Winterhardt - Steinerberghaus - stukje terug en route (8) naar Schrock (wij misten deze afslag en liepen veel te ver terug om vervolgens via een ongemarkeerd bospad naar Schrock te lopen) - alternatieve afdaling naar Teufelsley - Teufelsley heen en terug (steil) - (6) Ahr - nieuw pad door de oude spoortunnel naar Altenahr - Camping Altenahr (Altenburg)

 

[ klik hier voor alle foto's op n pagina ]