"  The most affectionate creature in the world is a wet dog "
Ambrose Bierce

 

Duitsland, Ahrtal (Eifel) augustus 2014

Favorietje.
Dat Ahrtal blijft trekken, het is maar een klein stukje rijden en toch zit je in een heel andere omgeving. A
fwisselend is het ook; van zacht glooiend via heuvelachtig naar enorm steil. We waren er al drie keer eerder dit voorjaar en de druivenranken begonnen toen net een beetje blad te vormen. In augustus is het een heel andere wereld natuurlijk; de druivenranken vol in het blad en de trossen druiven hangen te wachten tot ze die heerlijke Ahrwein kunnen worden verwerkt. Er zit niets anders op dan in oktober weer heen te gaan.... de 'Weinfesten' schijnen hier legendarisch te zijn; ze worden al aangekondigd in het dorp: laatste weekend van september en dan elk weekend in oktober. Misschien is het een optie om er de hele maand oktober te blijven, dat scheelt een hoop kilometers rijden, wel zo veilig. Deze omgeving gaan we zeker ook eens op sneeuwschoenen verkennen denken we, als deze heuvels in de sneeuw zijn gehuld dan kunnen we ons hier uitleven (lees: in het zweet werken).

Steil, steiler, steilst.
We maakten wederom een aantal leuke wandelingen. De eerste ging onder andere over Teufelslei. Aanvankelijk waren we van plan om via route 6 te lopen.
Deze hadden we in het voorjaar ook al eens gelopen, alleen hebben we toen de afslag naar Teufelslei gemist... In het voorjaar werd er aan deze route gewerkt en was deze eigenlijk afgesloten maar omdat het weekend was konden we er toch langs; er was toch niemand die ons zag. Ze waren nu nog steeds bezig met de werkzaamheden en we waren genoodzaakt om te lopen via Mayschoß en daarvandaan over route 2 naar Teufelslei te lopen. Weer een paar extra kilometers maar het was de moeite meer dan waard. Een bordje waarschuwt voor de route er naartoe: 'Gefärliche Wegstrecke. Begehen auf eigene Gefahr.' Dat viel op zich wel mee; het pad is soms wat smal en beschadigd en bij tijd en wijle heb je een behoorlijke afgrond naast je maar echt eng word het niet want er staan nog wel bomen. De klim naar Teufelslei is er een van een andere categorie; hier zou dat "Begehen auf eigene Gefahr" meer van toepassing zijn dan op pad nr. 2. Het laatste stukje is behoorlijk steil en eenmaal op de top bij het kruis op de rotstop is er precies genoeg ruimte voor jezelf en drie spanielen en dan houd het aardig op. Je hebt dan wel rondom uitzicht naar alle kanten met ook behoorlijke afgronden; kortom: een geweldig punt om te staan. Teufelslei.... als de duivel je een zetje geeft lig je beneden. Deze top zouden we overslaan met een (jongere) hond met weinig ervaring overigens, risico's vermijden blijft toch wel ons motto.

Sahrbachtal.
Het Sahrbachtal ten westen van Altenahr blijft ook trekken; het is niet zo rotsachtig als sommige heuvels ten zuiden van Altenahr.
De wandelpaden lopen voornamelijk door de bossen waarbij soms wel aardig hoogtemeters moeten worden overwonnen. Er zijn meerde routes uitgezet en we liepen deze keer een deel van de Sahrbacher Höhenweg en een deel van de Sahrbachweg. De Sahrbachweg loops door het dal en de höhenweg, zoals de naam doet vermoeden, op hoogte. Daartussen liggen een aantal paden welke de höhenweg en de bachweg met elkaar verbinden. Wij slingerden zo een paar keer door de bossen van de ene naar de andere route. Er zijn veel mogelijkheden en je kunt naar hartelust routes aan elkaar knopen. Wij hielden het bij de Kotzberger Weg, de Ermschosser Weg en Am Käsbachsberg. Een bijkomend voordeel is dat de vele routes makkelijk zijn te belopen vanaf de camping in Altenburg.

Vischeltal.
Nog zoiet moois; het Vischeltal. Zo droog als de rotsachtige omgeving ten zuiden van Altenahr, zo nat is het Vischeltal. Op verschillende plaatsen monden kleine beekjes en stroompjes uit in de Vischelbach die uiteindelijk zelf weer uitmondt in de Ahr. Mooie glooiende wandelpaden slingeren door dit bosrijke en waterrijke dal.
Het gehucht Vischel ligt wel heel mooi verscholen in de bossen en meer dan een kerkje, een burcht en een paar huizen is het niet. Het is er zó stil dat het bijna verlaten lijkt; werkelijk een schitterend plaatsje.

Toppen lopen.
Op de laatste wandeldag hadden we een relatief korte wandeling ingepland.  Deze duurde ongeveer 3 uur en we pikten een aantal topjes en uitzichtpunten mee. Als eerste Teufelsloch, de markante berg vlak bij de camping met het ronde gat erin.
Deze hadden we al eens bekeken maar nu namen we de alternatieve route vanaf de spoorwegovergang meteen omhoog en almaar stijgen tot het uitzichtpunt in het gat. Van Teufelsloch eerst weer afdalen om vervolgens naar Hornberg te klimmen via Michelskopp. Een bordje geeft deze alternatieve route aan: ‘ ü.d. Michelskopp zum Horn’ luidt de tekst. Een prachtige klim omhoog wederom. Daarna naar Schrock via Winterhardt om vervolgens af te dalen over een alternatieve steile route naar Teufelsley. Deze top hebben we trouwens overgeslagen omdat we net een buitje regen hadden gekregen en in de gladde steile klim niet zo'n zin hadden. Maar goed ook want nog geen tien minuten later regende het weer lichtjes. De afdaling naar Altenahr deden we via de afgesloten route 6; op zondag wordt er niet gewerkt en er werd ons verteld dat de afsluiting maar een klein deel omvatte. Uiteindelijk konden we via het in aanleg zijnde pad door de oude spoortunnel rechtstreeks naar Altenahr terug. Mocht iemand slechts een dag in het Ahrtal blijven en wel van de uitzichten wil genieten dan is dit een geschikte route, de uitkijkpunten en toppen volgen elkaar in rap tempo op.

 

Camping:
Camping Altenahr
53505 Altenahr

Gidsen:
ANWB Rijn - Eifel - Moezel
Rother wandelgids (groen) Eifel ISBN 978-90-389-2113-6

Kaarten:
Bad Neuenahr-Ahrweiler und das Ahrtal 1:25.000
Rad- und Wanderkarte (131 - Publicpress)
(te koop op de camping)
-
Das Ahrtal 1:25.000
(zwischen Schuld und Sinzig am Rhein)
Wanderkarte Nr.9 des Eifelvereins
ISBN 3-921805-87-9
-
Wanderparadies Sahrbachtal
(o.a. te koop op de camping en in Kirchsahr bij Zum Sahrtal)
schaal 1:10.000

 

De gelopen routes:

Camping Altenahr (Altenburg) - Altenahr - gehele route (10) door wijngaarden naar [P] Rattenberg met St. Martinhütte - Müllenberg - Kalenborn - Kalenbornerhöhe - uitstapje naar Akropolis (2x 1,8 km) aangegeven met bordjes - Eifelblick - Burg Are - Altenahr - (einde route 10) - route (6) Ahrtalweg langs de Ahr (route 6 was afgesloten, wij liepen door langs de Ahr bijna tot ruïne Saffenburg, hiet pakten we route (2) op in zuidwestelijke richting hoog boven de Ahr naar Teufelsley (steil) - klein stukje terug en dan (6,8) door naar Altenburg en de camping.

Sahrbachtal
(perfect aangegeven op kaart 'Wanderparadies Sahrbachtal') Camping Altenahr (Altenburg) - langs de Ahr naar Kreuzberg - Bahnhof - Sahrbacher Höhenweg - rechtsaf Kotzberger Weg - linksaf Sahrbachweg - linksaf Ermschosser Weg - rechtsaf Sahrbacher Höhenweg - rechtsaf Am Käsbachsberg - let op! weg oversteken - Sahrbachweg na een kilometer weer de weg oversteken - Kreuzberg - Camping Altenahr (Altenburg).

Vischeltal
(route 5 met uitstapje naar Naturfreundehaus Berg): Camping Altenahr (Altenburg) - route (5) en later (1) naar Vischel met kerkje en burcht - klein stukje asfalt en dan (A4) en later (N) volgen naar Naturfreundehaus Berg - stukje terug en (A4,1b) oppakken aan de andere kant van de beek - weg oversteken en (A4) links van de Vischelbach volgen - stukje (1) weer oppakken en dan (5) verder aflopen - [P] Rattenberg met St. Martinhütte -  door wijngaarden naar Altenahr - Camping Altenahr (Altenburg)

Camping Altenahr (Altenburg) – spoorwegovergang – Teufelsloch – (7) Altenburg – (8) Hornberg – alternatieve route ‘ ü.d. Michelskopp zum Horn’ – (8) Winterhardt – (8) Schrock – alternatieve afdaling naar Teufelsley – (6) Ahr – nieuw pad door de oude spoortunnel naar Altenahr - Camping Altenahr (Altenburg)

 

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]