"  I think dogs are the most amazing creatures; they give unconditional love. For me they are the role model for being alive "
Gilda Radner

 

Duitsland, Ahrtal (Eifel) mei 2014

Hemelvaartsdag.
Een lang weekend het Ahrtal in van donderdag (Hemelvaartsdag) tot zondag. Op Hemelvaartsdag konden we over de koppen lopen in Altenahr. Het mag dan een nationale feestdag zijn maar de weinverkauf gaat gewoon door. In Duitsland wordt Vaderdag (Vatertag) op Hemelvaartsdag (Christi Himmelfahrt) gevierd; de zoon keert terug naar de vader. De invulling van deze dag is anders dan bij ons: in Duitsland trekken de mannen op Vaterstag (ook wel Männertag of Herrentag genoemd) hun eigen plan: in groepen gaan ze op pad en nuttigen ze soms (te)veel alcohol. We hebben er weinig van gemerkt, er zaten evenveel vrouwen op de terrassen volgens ons. Aangezien we bijna nooit iets bespreken was het nog even spannend op Camping Altenahr. Alle plaatsjes waren bezet maar omdat we voor de derde keer waren werd er toch nog een plekje voor ons gevonden. Van al die drukte merkten we niets meer zodra we de heuvels in wandelden. We kwamen maar zelden mensen tegen, gelukkig heeft niet iedereen dezelfde hobby.

Wanderparadies Sahrbachtal.
Een paar weken eerder liepen we al eens in het Sahrbachtal ten westen van Altenahr. We kochten er een wandelkaart bij van dit dal, eigenlijk is het niet meer dan een sattelietfoto waarop de routes zijn ingetekend maar dat terzijde. De routes die er zijn uitgezet variëren grofweg van 2 tot 20 km. Het moet gezegd worden: de routes zijn perfect gemarkeerd met metale bordjes met een eigen icoontje per route. Er is ook een gratis A4 flyer met de wandelingen en de lengte, ook zonder kaart zou je een eind komen maar het zijn geen rondjes dus heen en terug lopen zou dan moeten. Aangezien wij dol zijn op kaarten kochten wij er natuurlijk één. 

Heinrich-Kinkel-Weg.
We liepen twee weken geleden de Sahrbachweg en deze keer de Heinrich Kinkel Weg. Beide routes lopen van Kreuzberg naar Kirchsahr. De Sahrbachweg volgt min of meer de beek in het dal terwijl de Heinrich Kinkel Weg door de heuvels en bossen ten noorden van het Sahrbachtal slingert. In Kirchsahr zelf kun je vervolgens wat lekkers nuttigen en het kerkje in de dorpscentrum is de moeite waard om even te bekijken. De natuurstenen muurtjes lenen zich natuurlijk weer prima voor wat foto's met de honden. We liepen de terugweg iets anders en pikten zo ook de Römerweg en de Hasenweg mee. De Hasenweg gaat dwars door het dorpje Krälingen: hier is iemand heel creatief geweest met oude gereedschappen. De eigenaar vertelde dat er ongeveer 1200 stukken gereedschap aan de wand hangen van onder andere beroepen die tegenwoordig niet meer bestaand.

Langfigtal.
In het Langfigtal slingert de Ahr in een grote boog om Altenahr, weg van de drukte. Er loopt een mooie wandelroute door het dal; nagenoeg vlak en geen enkele moeilijkheden, ideaal om even rustig aan te doen. Door de bouw van de tunnel bij Altenahr kwam dit deel van de Ahr afgelegen te liggen waardoor de wijngaarden en weilanden langzaam terug werden genomen door de natuur. Er is in de jaren zestig een plan gelanceerd om hier een stuwmeer aan te leggen maar dat is gelukkig niet door gegaan. Sinds 1983 is het gebied een natuurreservaat. De restanten van de wijngaarden zijn hier en daar nog te zien; de muurtjes van gestapelde stenen staan nu in de bossen.


Restaurant.
Met die enorme drukte op Hemelvaarstdag wilden we natuurlijk niet het risico lopen dat 'ons' restaurant geen plaats voor ons zou hebben.  Zodra ze open waren dus meteen gereserveerd voor de zaterdagavond. Bij het inschenken van de wijn werd ons vertelt dat we het Ahrtal even zouden verlaten qua wijn omdat ze ons wel wilden blijven verassen. Hier houden wij wel van. We proefden zo een aantal nieuwe gerechten mét nieuwe wijnen, helemaal top!

Facebook.
We hadden alles ingepakt en stonden op het punt te vertrekken toen er iemand naar ons toe kwam en vroeg: 'is dit nou Jools?' Terwijl hij Reese aanhaalde... We vertelden hem dat het Reese was en vroegen ons natuurlijk af hoe hij nou kon vragen naar onze honden. Het bleek een stel te zijn die onze facebookpagina 'bergwandelen met je hond' volgt. Via onze pagina waren ze in Altenahr terecht gekomen, leuk! Misschien zien we de foto's nog van hun Engelse Springer Spike. Reese en Spike hadden elkaar meteen gevonden en hebben even samen een paar rondjes gerend over de camping.

 

Camping:
Camping Altenahr
53505 Altenahr

Gidsen:
ANWB Rijn - Eifel - Moezel
Rother wandelgids (groen) Eifel ISBN 978-90-389-2113-6

Kaarten:
Bad Neuenahr-Ahrweiler und das Ahrtal 1:25.000
Rad- und Wanderkarte (131 - Publicpress)
(te koop op de camping)
-
Das Ahrtal 1:25.000
(zwischen Schuld und Sinzig am Rhein)
Wanderkarte Nr.9 des Eifelvereins
ISBN 3-921805-87-9
-
Wanderparadies Sahrbachtal
(o.a. te koop op de camping en in Kirchsahr bij Zum Sahrtal)
schaal 1:10.000


De gelopen routes:

korte wandeling 1:
Camping Altenahr - goed gemarkeerd route met nummer 4 (Kreuzberg, Vischeltal, St. Martinshütte, Altenahr, Camping Altenahr)

dagtocht 1:
Camping Altenahr - (8) Hornberg - (1) richting 'Am Ahrbogen' - (1) Silvesterhütte (er lopen een aantal ongemarkeerde paden in het bos, wij waren de weg even kwijt maar Google maps bood uitkomst) - Ahrbrück - (2) Auschbach - (2) Steinerberghütte - (1) Antoniusruh - (1, M3) Flucht nach Egypten - (M3) Ahr - Via de Ahrtalweg naar Altenahr - Camping Altenahr.

dagtocht 2:
Camping Altenahr - (4) richting Kreuzberg - Gottfried Kinkel Weg naar Kirchsahr (ruim voor Krälingen links het bos in) - via [P] Hochtürmen naar Kirchsahr - terug via Römersteig ten zuiden van Hochtürmen - Gottfried Kinkel Weg naar Krälingen - Hasenweg door Krälingen - Gottfried Kinkel Weg terug richting Kreuzberg en Camping Altenahr

korte wandeling 2: Camping Altenahr - Altenahr - rondje langs de Ahr door het Langfigtal - Altenahr - Camping Altenahr (Rother 32)

 

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]