"  A dog doesn't care if you're rich or poor, educated or illiterate, clever or dull. Give him your heart and he will give you his."
John Grogan

Duitsland, Ahrtal (Eifel) april 2014

Ahrtal(wein).
Het Ahrtal stond al even op ons verlanglijstje en in april 2014 kwam het ervan: een lang weekend met de camper Duitsland in. We kozen voor Altenahr in het midden Ahrtal, volgens de ANWB gids het mooiste deel van het Ahrtal. Dat zal ongetwijfeld kloppen want deze omgeving is nauwelijks te overtreffen denken wij. Laten ze daar nou ook nog heerlijke wijnen maken.....
We kijken nu met heel andere ogen naar Duitse wijnen, wij hebben in ieder geval de Ahrwijnen ontdekt. We kozen voor camping Altenahr en liepen alle wandelingen rechtstreeks vanaf deze camping. De heuvels zijn bij tijd en wijle steil en rotsachtig en hebben regelmatig een alpien karakter. Wandelpaden gaan constant op en af waardoor redelijk wat hoogtemeters kunnen worden gemaakt. De vele uitzichtpunten met korte steile klimmetjes volgen elkaar in rap tempo op  en de markering is erg goed, net als de rest van de Eifel zoals we nu meerdere malen hebben ervaren. Het wandelpad door het schitterende Langfigtal is nagenoeg vlak en een mooie gelegenheid om even rustig aan te doen. De Ahr slingert hier in een grote bocht om Altenahr weg van de drukte. Wij combineerden deze wandeling met een tocht naar Steinerberg; beide zijn wandelingen uit de Rother gids. Bij Steinerberghaus op de Steinerberg kun je even pauzeren op het terras en van de warme apfel- of kirschkuchen genieten.

Rotweinwanderweg.
Het Ahrtal staat voor een groot deel in het teken van wijnbouw; er loopt een 35 km lange wandelroute van Altenahr naar Bad Bodendorf aan het eind van het Ahrtal waar de Ahr in de Rhein uitmondt. De route is zeer duidelijk gemarkeerd met een rood druiventrosje. Wij liepen zo'n 26 km van deze route: van Altenahr tot Ahrweiler, zoals ook omschreven in de Rother gids. We liepen een klein lusje extra bij Ahrweiler zodat we vlakbij het treinstation uitkwamen. Het pad gaat afwisselend door de bossen en heuvels en door de wijngaarden met telkens mooie uitzichten over het Ahrtal. Onderweg kom je op meerdere uitzichtpunten waaronder 'Ümerich' en 'Bunte Kuh'. De naam 'Bunte Kuh' schijnt te zijn ontstaan tijdens de Franse bezetting: de Fransen, wijnkenners bij uitstek, zeiden van de Duitse Ahrweinen 'bon de goût' wat 'goede smaak' betekent maar de Ahrtalbewoners hoorden de Fransen 'Bunte Kuh' zeggen.   Naarmate de wandeling vordert moet er steeds meer over asfalt worden gelopen en wij vonden het eerste deel dan ook het mooist in de bossen en heuvels nabij Altenahr. Vanaf Bahnhof Ahrweiler brengt de trein je terug naar Altenahr in nog geen 20 minuten (gratis voor de honden, althans de ticket computer geeft hierover niets aan). Burgruïne Are in Altenahr en het  klooster Marienthal aan de route zijn een lust voor het oog. Burgruïne Are is als uitstapje te bezichtigen op deze Rotweinwandelroute maar wij kozen ervoor om de ruïne als aparte wandeling te bekijken, we knoopten er een stadswandeling door Altenahr aan vast.

Flamkuchen.
Het klooster Marienthal is werkelijk prachtig van binnen en van buiten. Op het terras kun je prima even opladen voor het laatste deel van de wandeling en genieten van het uitzicht op de enorme ruïne met de met klimop begoeide wanden. Onze honden werden bovendien als eerste bediend met een bak fris water. Dus even van de Rotweinwanderweg af en opsteken bij Marienthal is ons advies: de flamkuchen zijn niet te versmaden en worden zonder bestek van een houten plaat gegeten. We zijn er twee dagen later speciaal voor terug gereden om nogmaals van deze flamkuchen te snoepen en er meteen een heerlijk rosé wijntje bij te nuttigen. Dat durfden we namelijk niet aan tijdens de Rotweinwandeling met nog een paar uur lopen voor de boeg. In de vinothek kun je bovendien diverse wijnen proeven en kopen is een logisch gevolg daarvan.

Assenmacher.
Op loopafstand van de camping in Altenahr zit een goed restaurant: Assenmacher. Wij probeerden o.a. ree, eendenborst, dorade en zalm. Deze mooie gerechten worden begeleidt met fijne wijnen uit het eigen Ahrtal zoals: Weissburgunder, Spätburgunder, Fruhburgunder en Riesling Auslese (een zoetje voor bij het toetje).... super! Het aperatief vooraf, een glaasje sekt uit het Ahrtal met een vleugje vlierbloesemsiroop, brengt je al aardig in de stemming en na de verrassende amuse met eendenlever weet je het zeker: deze avond kan niet meer stuk! De volgende avond zaten we er gewoon weer. We hebben bij thuiskomst nog even gegoogeld op Assenmacher; ze zijn onderscheiden met een 'Bib Gourmand' van Michelin. Een zaak krijgt een 'Bib Gourmand' voor een goed driegangen menu voor maximaal 35 euro. Het gaat dus om de prijs - kwaliteit verhouding en dat zit wel goed bij Assenmacher. Zo hebben wij nu wel een paar hele goede redenen om nog eens naar het Ahrtal af te reizen.

Camping:
Camping Altenahr
53505 Altenahr

Gidsen:
ANWB Rijn - Eifel - Moezel
Rother wandelgids (groen) Eifel ISBN 978-90-389-2113-6

Kaart:
Bad Neuenahr-Ahrweiler und das Ahrtal 1:25.000
Rad- und Wanderkarte (131 - Publicpress)
(te koop op de camping)

De gelopen routes:

Korte wandeling: Camping Altenahr - Altenburg - Hornberg - Schrock - Altenburg - Camping Altenahr  (plaatselijke route, 8 genummerd, deze route is volledig  opgenomen in route 31 van Rother, wij liepen deze dus 2x waavan 1x in tegengestelde richting)

Rotweinwanderweg 26 km (met rood druiventrosje gemarkeerd)
Camping Altenahr - Altenahr - Burg Are - Ümerich (klein uitstapje van de route) -
Michaelskapelle - Mayschoß - Rech - Moses Quelle - Karl Näkelhütte - Dernau - Marienthal (hier pauzeren, echt doen!) - uitzichtpunt Bunte Kuh - Försters Weinterassen - Regierungsbunker - bij bordje 'Ahrweiler Bahnhof' route pas verlaten, over de loopbrug naar station. Per trein terug naar Altenahr. (route 30 Rother)

Lange wandeling: Camping Altenahr - Altenburg (8) - Teufelsloch (7) (dit pad staat niet op de kaart, maar Teufelsloch wordt veel bezocht en het is duidelijk aangegeven met nr. 7) - Altenahr - brug over de Ahr - langs Engelsley (een steile loodrechte rotswand) Langfigtal (A) langs de Ahr halverwege over de brug en de Ahr volgen tot het spoor - bij spoor rechts aanhouden richting Reimerzhoven - Schrock (6) - Steinerberg (8) (op de veelsprong zou een bordje met 'Steinerberg' wel van pas komen maar dat staat er niet, het pad heeft ook geen nummer maar gaat min of meer rechtdoor in zuidoostelijke richting) - daarna bordjes 'Steinerberghaus' volgen - Steinerberg en Steinerberghaus - terug naar de veelsprong - linksaf route (8) - Hornberg - Altenburg - camping Altenahr. (route 31+32 Rother)

Burg Are + korte stadswandeling Altenahr:
Camping Altenahr - Altenahr - Burg Are (ruïne) - rondwandeling Altenahr o.a. langs de Ahr - camping Altenahr

 

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]

 

27.JPG (129697 bytes)