" Old age means realizing you will never own all the dogs you wanted to "
Joe Gores


Duitsland, Hochsauerland omgeving Winterberg, november 2018.

Hochsauerland
Afgelopen winter wandelden we voor het eerst in Sauerland, we concludeerden toen meteen dat het geen eenmalige actie zou zijn. De Duitsers zijn over het algemeen zeer overtuigend wat betreft de uitgezette wandelroutes en de luxe wintercampings. Iets ten noordoosten van Winterberg, in het dal waar de Ruhr nog maar net is ontsprongen ligt de fantastische camping 'Vossmecke' op loopafstand van het dorpje Niedersfeld. Het sanitair is er goed verwarmd én brandschoon; wat een contrast met bijvoorbeeld de situatie in het Belgische Houffalize een maand geleden. De aardige beheerder wist te vertellen dat eind januari best een sneeuwzekere tijd is, een halve meter tot een meter sneeuw is dan geen uitzondering. Zover was het nog niet, de winter moest nog beginnen maar met de ligging vlak onder de Langenberg, met zijn 843 meter de hoogste berg van Sauerland, biedt deze camping zeker perspectieven. Wij verkenden de omgeving alvast in november, zonder sneeuw maar met aangenaam zonnig en vorstig weer; om te wandelen een genot natuurlijk.
De Sauerland-app heeft een ongelooflijk aantal wandelingen en om het gebied voor het eerst te verkennen is het een reuzehandig hulpmiddel. Met de geplastificeerde kaarten van Publicpress van Winterberg en Willingen erbij gingen we eropuit. De Langenberg zelf stond natuurlijk ook in onze planning net als de veel bekendere Kahler Asten bij Winterberg. 

Willingen
Als korte opstarter begonnen we met de 12 kilometer lange 'Drei Tälerweg', een zogenaamde 'Qualitätstour' startend in Willingen. Vanaf de camping was het nog best een stukje rijden naar het startpunt van de wandeling terwijl Willingen hemelsbreed niet eens zover weg is;
het heuvellandschap ertussen met de Langenberg vormt echter een natuurlijke barrière. Achteraf gezien hadden we de route misschien beter kunnen oppikken aan de kant van het Ruhrtal, maar op dat moment waren we nog compleet onbekend met de omgeving. Een hele fijne eenvoudige wandeling met als hoogtepunt de Neuer Hagen hoogvlakte met glooiende heidevelden en de Clemensberg als hoogste punt. Het uitzicht van deze berg is mooi met uitzondering van het zicht op de Diabassteinbruch. Ook mooi is de Hoppecke Quelle en de route terug langs de gelijknamige beek mag er ook zijn. De Hochheidehütte ligt heel mooi en nodigt zeker uit tot een koffiepauze... Wij zeggen: doen! De taartjes komen hier op een bord want een schoteltje zou eronder verdwijnen. Voor een wat langere wandeling de volgende dag planden we een route over de Langenberg. Het startpunt van de 14 kilometer lange route in de Sauerland-app is midden in het dorp Niederfeld, een paar kilometer lopen vanaf de camping. De toepasselijke naam van de wandeling luidt: 'Höher geht's nicht'. Eigenlijk gaat het vanuit het dorp continu omhoog naar dat bewuste hoogste punt van Sauerland, nergens moeilijk maar gewoon lekker stijgen door de bossen, geweldig! Ook de afdaling is een genot en de toegift, een rondwandeling over alweer die Neuer Hagen hoogvlakte, maakt het geheel nog indrukwekkender. De Hochheidehütte zat afgeladen vol en het was te koud voor het terras, jammer want hier hadden we ons wel een beetje op verheugd. Er zat niets anders op dan doorlopen want het was te fris om buiten te wachten op een zitplaatsje binnen. Eenmaal beneden bij de Hillebachsee in Niedersfeld besloten we ons nog maar eens flink warm te gaan lopen. We kozen voor een alternatieve route over de Rimberg terug naar de camping. Met de Locus Map app erbij vonden we gemakkelijk de mooie smalle bergpaadjes omhoog naar het Rimbergkreuz en daarna naar de vervallen uitkijktoren op de 763 meter hoge Rimberg zelf. Een mooie aanvulling op de toch al fraaie wandeling uit de Sauerland-app en met dik 20 kilometer in totaal een mooie dagvullende tocht.

Winterberg
De Kahler Asten ligt ten opzichte van de camping aan de andere kant van Winterberg. Een wandeling van zo'n 10
kilometer over deze bekende berg start in het dorpje Altastenberg. Voordat we aan deze afsluitende wandeling begonnen wilden we een kijkje nemen in het 'Helletal'. In de Sauerland-app staat het Winterberger Schluchten- und Brückenpfad genoemd, een korte maar bijzondere wandeling door dit dal startend midden in Winterberg. De naam 'Sauerland Extrem' maakte ons wel erg nieuwsgierig en bovendien krijgt het qua landschappelijk schoon de maximale score van zes. Iets overdreven vonden wij dat wel, het aantal bruggen is bovendien op één hand te tellen. Wel bijzonder is dat je binnen een paar minuten het toeristische Winterberg vergeet en wandelt in het fraaie dal van de Helle. De wandeling over Sauerlands bekendste berg, de Kahler Asten, is zeker zo mooi, een stuk uitdagender en het Brückenpfad bij Altastenberg doet je het Winterberger Schluchten- und Brückenpfad snel vergeten. De Kahler Asten zelf doet zijn naam eer aan en met een straffe wind erbij met de temperatuur rond het vriespunt kregen wij al een beetje wintergevoel. De warme chocolademelk in het drukke restaurant op de top ging er dus ook probleemloos in. Ook deze wandelingen waren weer makkelijk en goed bewegwijzerd, de app heeft daarbij wel weer goede dienst gedaan moet gezegd worden. De culinaire tip is Gutshof Itterbach in Willingen Stryck.


Camping.
Camping Vossmecke 
Am Eschenberg 1a 59955
Winterberg.

Kaarten:
Winterberg 
Schaal 1:25.000
Public Press nr 0655

Willingen
Schaal 1:25.000
Public Press nr 0418

App:
Sauerland
Outdooractive GmbH & Co. KGDe gelopen routes:

Willingen
"Dreieck Tälerweg"
[P] Hoppecketal - Der Keller - Hochheidehütte - Clemensberg - Hoppecke Quelle - [P] Hoppecketal.

Camping Vossmecke.
"Höher geht's nicht"
Camping Vossmecke - Niedersfeld - In der Burbecke - (WHT) Burbecker Platz - Langenberg 843 m - grenzweg der Keller - Neuer Hagen nsg - heidehoogvlakte rondwandeling - Hochheidehütte - Pölz - (N2) Niedersfeld Hillebachsee - aan zuidoost zijde bospaden naar Rimberg kreuz - Rimberg 763 m met vervallen uitkijktoren - zuidzijde afdalen - Ruhrtal en weg B480 oversteken - camping Vossmecke. 

Winterberg. 
"Sauerland Extrem, Winterberger Schluchten- und Brückenpfad"
[P] Winterberg - Helletal - goed gemarkeerde rondwandeling. 

Altastenberg. 
"Tief hinab & hoch hinaus"
[P] Altastenberg - (WHT) Nordhang Jause - Kahler Asten 841 m - 
(WHT) Lennetal - 5 sprong Altastenberg.
 

 

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]