"  Did you know that there are over three hundred words for love in canine? "
Gabrielle Zevin

 

Vogezen, Mittlach in Vallée de Munster, Frankrijk juji 2018

Vive la France!
Drie weken geleden was het nog maar dat we voor het eerst kennis maakten met de Vogezen. We schrijven half juli 2018; met de drie wandelingen in juni van Rother nog vers in het geheugen reisden we voor de tweede keer af naar die heerlijke camping Langenwasen in Mittlach, midden in de Vogezen. De tour de France was net gestart, het Franse voetbalelftal had zich inmiddels geplaatst voor de finale en Quatorze Julliet, de Franse nationale feestdag, stond ook nog op het programma... met de Fransen in opperbeste stemming én de prachtige omgeving van Mittlach in Vallée de Munster was succes natuurlijk verzekerd. Wij wandelden wederom drie lange dagen waarvan één wandeling uit het Rother gidsje. De andere twee planden we zelf rechtstreeks vanaf de camping. Met een gloednieuwe kaart erbij van Club Vosgien was dat niet ingewikkeld. We hadden de icoontjes de vorige keer al meermaals gezien op de wegwijzers: kruisjes, driehoekjes en rondjes in verschillende kleuren.
Op de gedetailleerde kaart van Club Vosgien, met een schaal van 1:25.000, staan deze icoontjes keurig afgebeeld zodat verdwalen niet meer kan. Met de kaart en de duidelijke wegwijzers is het simpel om zelf routes te maken; zo lang je wilt. De kaart is voor 20 euro te koop is op de camping, niet goedkoop maar de camping beheerder verontschuldigd zich al voordat je dat in de gaten hebt. Het doet er ook niet toe, deze kaart is een 'must have'..

Icoontjes.
Voor de eerste wandeling vanaf de camping volgden we het mooie stijgende bospad langs het beekje 'Le Pfahlrunz' met een watervalletje dat in het dal al wordt aangegeven. Echt adembenemend is de waterval niet maar dat terzijde.
Het met een geel plusje gemarkeerde bospad is prachtig en eenmaal op de kam mag het uitzicht er zijn. De 1272 meter hoge top van 'le Schweisel' leent zich uitstekend voor een korte pauze. We volgden daarna een rood rechthoekje min of meer over de kam langs Hundskopf naar Col du Hahnenbrunnen om daarna het mooie pad met blauwe rondjes gemarkeerd te volgen naar de Lauchenkopf, met 1314 meter het hoogste punt van de wandeling. Daarna volgde de gemakkelijke afdaling naar Norselkopf en Col du Platzerweasel en van daar is de mooi gelegen Ferme-Auberge Uff Rain op 1171 meter hoogte vrij snel bereikt. Hier is het genieten op het terras want deze auberge wordt niet voor niets druk bezocht. Het uitzicht én de versnaperingen zijn geweldig. Camping Langenwasen staat bij de auberge al op de bordjes en de laatste 7 kilometer naar beneden zijn niet zwaar over de met gele driehoekjes gemarkeerde paden, althans als er geen boswerkzaamheden zijn.... Halverwege de afdaling stond er een bord dat de wandelweg niet toegankelijk was... aangezien er geen alternatief voorhanden is en een enorme omweg ook geen optie meer was besloten wij maar door te lopen. Een kilometer pad waar her en der omgezaagde bomen op en over lagen was niet fijn maar ook weer niet onoverkomelijk. Met een 20 kilometer lange wandeling was het, ondanks dat survival traject, een geslaagde eerste dag.

Le Ventron. 
Rother wandelingen zijn meestal prima wandelingen en wij lopen ze graag. Nummer 42 in hun Vogesen gidsje is ook weer zo'n succesnummer. Het begint meteen goed met de geweldige klim langs de Ruisseau de l'Hinter Bockloch over een paadje met flink wat haarspeldbochten waar handige hondjes als Kate telkens met een paar passen een tiental meters kunnen afsnijden. Ook de hele weg daaropvolgend naar de 1204 meter hoge Grand Ventron blijft erg mooi.
Na het bereiken van de top, met best een aardig uitzicht rondom en een informatie tafel, is het slechts een paar honderd meter naar het terras van Refuge de la Chaume du Grand Ventron waar het heerlijk vertoeven is met wederom fraai uitzicht. De wandeling volgt dan het glooiende heuvellandschap met heel veel struiken met myrtilles (bosbessen) richting Petit Ventron. Het landschap mag er zijn maar de bospaden naar Tête du Chat Sauvage en de afdaling daaropvolgend stelen hier de show wat ons betreft, de bossen met oude bomen en de met mossen begroeide rotsen zijn ronduit prachtig. Bij Col les Vintergés stond helaas wel weer zo'n vervelend bord met teksten als 'danger' en 'interdit', alweer boswerkzaamheden op dit stukje van de afdaling naar Lac de Kruth-Wildenstein. Een Duits stel, wat blijkbaar dezelfde wandeling maakte aangezien we ze al een paar keer eerder gezien hadden, stopte hier ook. We hebben kort overlegd, ze vroegen: 'Gaan jullie een alternatieve route zoeken?' ''Nee, jullie wel?' 'Nee.' 'Okay dan, allez!' Het betrof weer wat omgezaagde bomen die op het wandelpad lagen maar verder waren er geen moeilijkheden. Aan de platgetrapte takken was overigens goed te zien dat het er al even zo bij lag en dat wij zeker niet de eersten waren die het bord negeerden. Eenmaal aangekomen bij het stuwmeer wachtte jammer genoeg ook nog een asfaltmars van een paar kilometer terug naar de parkeerplaats maar dat kon de indrukwekkende tocht ervoor niet meer negatief beïnvloeden.

Quatorze Julliet.
Op de nationale Franse feestdag leek het ons verstandig om de camper niet te gebruiken. We planden een lange wandeling vanaf de camping om in ieder geval niet in een file terecht te komen. Om de asfaltweg naar Mittlach te ontwijken zochten we met de locus map app erbij een guterweg op, de 'Chemin Marie Louise', om daarna hoog boven het dal richting Mittlach te lopen. Na een paar kilometer pikten we het rood-wit-rood gemarkeerde pad van Club Vosgien op welke helemaal doorloopt tot de Col du Herrenberg op de Vogezenkam.
Het hoge gras verraadt dat dit pad niet heel veel belopen wordt en de gemzen die zich laten zien in het uitgestrekte bos, Forêt Dominiale du Herrenberg, bevestigen dat nog eens. Niet ver van de Col du Herrenberg ligt Auberge Huss. Aangezien de reu aldaar onze teven bleef lastigvallen besloten we hier maar geen koffiepauze te nemen want er kwamen nog meer kansen op onze route. Onze baguette met 'Tomme de Montagne', een lekker bergkaasje dat we eerder die week gescoord hadden bij een Ferme-Auberge, smaakte op de top van de Rothenbachkopf op 1316 meter hoogte met formidabel uitzicht des te beter. Op zo'n moment bedenk je wel dat het toch verrekte jammer is dat Nederland zo vlak is. Het uitzicht rondom is machtig en het is altijd leuk om in de verte de toppen te herkennen waar we eerder al eens gelopen hebben. De afdaling richting Rainkopf en het met een blauw plusje gemarkeerde pad naar Ferme-Auberge Steinwasen zijn werkelijk waar schitterend met veel verschillende bloeiende bloemen en rondfladderende vlinders, vooral langs het smalle bergpaadje naar Steinwasen.  Op het terras zwichtten we voor de zoveelste keer voor een taartje met Myrtilles, die overheerlijke bosbesjes die zo massaal groeien aan de struiken op de hoogvlaktes in de Vogezen.... heerlijk wederom en misschien wel het beste taartje met Myrtilles tot nu toe. Dat mooie met het blauwe plusje gemarkeerde pad wordt verderop in het bos vergezeld door Le Wiedenbachrunz, een glasheldere beek die zich in de diepte stort, dit maakt het plaatje bijna volmaakt. Le Wiedenbachrunz voegt zich daarna bij Le Kolbenfecht en het wandelpad ernaast is nog steeds mooi maar aan alles komt helaas een eind; in Mittlach wachtte ons toch echt weer een asfaltmars van 2,5 km via Mittlach Le Haut terug naar de camping maar met al dat moois eerder op de route was het ondanks die laatste kilometers asfalt een geslaagde Quatorze Julliet. Zoals gezegd komt aan alles een eind, om de terugkeer naar huis nog eventjes uit te stellen maakten we zondag nog een hele korte, maar zeer belonende wandeling naar de Petit Ballon vanaf Ferme-Auberges Rothenbrunnen. Deze top is wellicht de mooiste die we bezocht hebben tot nu toe en er is nog veel meer moois waarschijnlijk; vanuit de omliggende dalen lopen van alle kanten wandelpaden omhoog. Met andere woorden: wij zijn hier nog lang niet uitgewandeld.

kaart1.png (206613 bytes)

De gelopen routes:

Lauchenkopf 1314 m.
Camping Langenwasen 643 m - Le Pfahlrunz - (GR5) Le Schweisel 1272 m - (GR5) Hundskopf - (GR5) Col du Hahnenbrunnen 1186 m - Lauchenkopf 1314 m - Norselkopf - Col du Platzerweasel 1182 m - Ferme-Auberge Uff Rain 1171 m - Camping Langenwasen 643m. 

Grand Ventron 1204 m.
[P] Lac de Kruth-Wildenstein 550 m - Refuge de Hinterbockloch 880 m - richting Col de Bockloch - (GR531) Grand Ventron 1204 m - (GR531) Petit Ventron - (GR531) Tête du Chat Sauvage - (GR531) Cpk les Vintergés 1049 m - Lac de Kruth-wildenstein - langs het meer terug naar [P] 550 m (Rother 42)

Rothenbachkopf 1316 m.
Camping Langenwasen 653 m - paar honderd meter over de asfaltweg richting Mittlach - guterweg evenwijdig aan de asfaltweg tot rood-wit-rood markering - Col du Herrenberg 1191 m - Neurod parkeerplaats 1223 m - Batteriekopf 1311 m - Rothenbachkopf 1316 m - richting Rainkopf in scharte rechtsaf - Steinwasen - Steinwasenwald - langs Le Wiedenbachrunz - langs le Kolbenfecht - Mittlach 529 m - Mittlach Le Haut - Camping Langenwasen 643 m.

Petit Ballon.
[P] Ferme-Auberge Rothenbrunnen 1110 m - naar GR532 - Petit Ballon 1272 m - Col du Petit Ballon 1160 m - [P] Ferme-Auberge Rothenbrunnen 1110 m.

 

Gidsen.
Rother Wanderführer Vogesen ISBN 978-3-7633-4018-7
ANWB Goud Vogezen Elzas ISBN 978-90-18-02950-0

Kaarten 
Carte de randonnée, Vallée de Munster (IGN)
Club Vosgien de la Vallée de Munster 
Schaal 1:25.000

Kompass Elsass, Vogesen Süd. ISBN 978-3-85026-851-6

App
Locus Map.
(met het gps bestand van Rother's Wanderführer).

Camping
Camping Municipal de Langenwasen.
5 Chemin du Camping. 
68380 Mittlach, Frankrijk. 

 

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]

 

H13.JPG (143064 bytes) H14.JPG (118140 bytes) H15.JPG (123160 bytes)
H16.JPG (125817 bytes) H17.JPG (135443 bytes) H18.JPG (137607 bytes) H19.JPG (117546 bytes) H20.JPG (111719 bytes)
H21.JPG (95991 bytes) H22.JPG (141623 bytes) H23.JPG (144685 bytes) H24.JPG (96518 bytes) H25.JPG (79646 bytes)

 

V01.JPG (123866 bytes) V02.JPG (128932 bytes) V03.JPG (113700 bytes) V04.JPG (97337 bytes) V05.JPG (104599 bytes) V06.JPG (121513 bytes)
V07.JPG (128512 bytes) V08.JPG (90406 bytes) V09.JPG (114068 bytes) V10.JPG (117922 bytes) V11.JPG (89351 bytes) V12.JPG (126519 bytes)
V13.JPG (88181 bytes) V14.JPG (120942 bytes) V15.JPG (113139 bytes) V16.JPG (127989 bytes) V17.JPG (105743 bytes) V18.JPG (152095 bytes)
V19.JPG (119035 bytes) V20.JPG (145775 bytes) V21.JPG (75227 bytes) V22.JPG (78635 bytes) V23.JPG (65119 bytes) V24.JPG (84317 bytes)