"  Dogs lead a nice life. You never see a dog with a wristwatch "
George Carlin

 

Vogezen, Mittlach in Vallée de Munster, Frankrijk juni 2018

De gouden tip. 
Anderhalf jaar geleden of zo kochten we de Rother Wanderführer 'Vogesen' en de kaartenset van Kompass nr. 2222; 2 kaarten aan beide zijden bedrukt die samen de zuidelijke Vogezen beslaan. We waren al goed voorbereid, het enige wat ons weerhield was de toch wel grote reisafstand en het gevoel dat de Vogezen wellicht ietwat zouden tegenvallen. Tegenvallen in de zin dat het geen 'echte bergen' zouden zijn maar meer heuvels zoals in de Eifel maar dan op nog veel grotere afstand van huis. Een e-mail van een bezoeker van deze site, we noemen geen namen met het oog op de nieuwe privacywet
, was de trigger om de spullen te pakken en te gaan. In deze mail van de eigenaar van Indy en Ayla, twee prachtige Briards die net als onze Spaniels graag de bergen in gaan, werden we getipt om Camping Municipal de Langenwasen in Mittlach te bezoeken; een simpele rustige camping midden tussen de bergen van de Vogezen. Dit bleek de gouden tip want deze heerlijke camping ligt inderdaad heel fraai en stil verscholen achter in het dal zonder Wi-Fi, 4G of enig ander bereik. Geen mail, geen Whatsapp en zelfs geen telefoon, wat een verademing. Zoals we gewend zijn in Frankrijk was de prijs weer laag. Rother omschrijft 51 wandelingen in het gidsje waarvan ze er 10 noemen als 'Top Touren.' Enkele van deze toppers liggen niet ver van de camping en we selecteerden er drie in de buurt om meteen een goede indruk te krijgen van het gebied. Direct vanaf de camping zullen ongetwijfeld ook mooie wandelingen kunnen worden gemaakt maar wij kozen ervoor om 3 Rother wandelingen te doen ter kennismaking. Voor de startpunten van de wandelingen naar de Grand - en Petit Ballon moest wel een stukje worden gereden maar ook de autorit is de moeite waard over de 'route de crêtes' met prachtige verzichten over de Vogezen. 

Chaumes et Ballons.
Onze angst dat we geen bergen maar heuvels zouden treffen was duidelijk ongegrond; de zuidelijke Vogezen reiken tot ver boven de 1000 meter met als hoogste punt de Grand Ballon van 1424 meter hoog, de kale groene toppen lijken de hoogtes nog eens te benadrukken. Het is niet de hoogte die telt maar het hoogteverschil dat je als wandelaar moet overbruggen; dat geldt hier zeker aangezien de dalen veelal meer dan 1000 meter lager liggen dan de omringende bergen. Echte bergen die uitnodigen tot een heerlijke wandeling van een hele dag. De ronde groene toppen die ze hier 'Ballons' noemen deden ons een beetje denken aan de 'Nocken' in Nockberge. Natuurlijk veel minder hoog dan de Nocken maar qua wandelingen in principe gelijk; starten in een klein dorpje, door bossen, langs watervallen, door bergweiden die ze in de Vogezen 'Chaumes' noemen, soms een puinhelling, misschien een bergmeertje en dan nog een stuk naar de boomloze top waar zon en wind vrij spel hebben en waar in juni rond de langste dag zelfs her en der nog sneeuwvelden liggen. Echte bergwandelingen dus! Er zijn nog meer voordelen te noemen: het is Frankrijk en Fransen zijn bijna altijd enthousiast als je met honden verschijnt, wat een geweldig land is het. En dan is er nog het Munstertal met het stadje Munster; waar die smakelijke gelijknamige kazen worden gemaakt. In de zogenaamde Ferme-Auberges die overal in de bergen te vinden zijn kun je niet, en wil je niet, om deze kazen heen. Na een lange bergtocht lenen deze informele Ferme-Auberges zich uitstekend om je weer op te laden, gewoon aan tafel in je wandelkloffie om te genieten van smakelijke streekgerechten voor een eerlijke prijs. 

Le Hohneck.
Met name de rondwandeling over Le Hohneck is zo'n typische bergwandeling waarin alle facetten aan bod komen. Een zeer afwisselende route met een drietal bergmeertjes en een geweldig uitzicht vanaf de 1363 meter hoge Le Hohneck zelf. Het kleinste meertje 'Lac de Fischboedle' is misschien wel de mooiste maar waarom Rother het meer 'Altenweiher' helemaal niet aandoet is ons een raadsel, wij deden het in ieder geval wel. Bij Kastelbergwasen verderop de route serveren ze heerlijke koeken die er wel in gaan want op dat punt zitten er al aardig wat kilometers in de benen inclusief een paar stukken blokkenterrein die wat meer techniek vereisen. Le Hohneck is dan nog pakweg 200 meter stijgen. Moeilijk is het dan echter niet meer dus dat laatste stuk is vrij snel gepiept. Op de top van Le Hohneck is het een drukte van belang want slechts een enkeling komt te voet naar boven. Wielrenners, motorrijders, automobilisten en zelfs grote touringcars met toeristen staan je boven op je te wachten. Na 10 minuten afdalen ben je weer nagenoeg alleen aan de wandel en lijkt de drukte alweer ver weg. Deze afdaling via de GR5 naar Schiessroth is prachtig met mooie uitzichten op de flanken van Le Hohneck met de ruige rotsen en diepe afgronden. Met een paar pauzes erbij neemt deze wandeling een hele dag in beslag, wij waren zo'n acht uur onderweg en klokten ruim 26 km. 

Grand Ballon. 
Een heel andere wandeling was die naar de Grand Ballon. Rother maakte er wederom een grote ronde van met flink wat hoogtemeters. In tegenstelling tot de Le Hohneck ronde zijn er op deze route weinig watervallen en uitzichten. Bíjna de gehele klim tot op de Vogesenkammstraße, waar het druk is met auto's, motoren en fietsers, gaat over makkelijke bospaden waar de hoogte snel wordt overwonnen. Je bent vrij snel boven maar echt afwisselend is het niet. De top zelf wordt ook druk bezocht en het ontsierende radarstation stond in de steigers omdat er een en ander werd verbouwd. Aangelegde grindpaden omgeven met houten hekwerk moeten verhinderen dat niet alles wordt vertrapt. Hoeveel mensen hier In het hoogseizoen op de top staan willen we niet weten. Bovenop de Grand Ballon werden we aangesproken door een toezichthoudster; ze vertelde dat buiten de paden alles beschermd natuurgebied is in verband met broedende vogels en kwetsbare planten en dat honden officieel aangelijnd moeten worden. Onze hondjes mochten echter wel los blijven lopen aangezien ze zo netjes op de paden liepen
. Typisch Frans; uitzonderingen op de regeltjes maken kan hier gewoon; fantastisch! De afdaling die Rother aangeeft lijkt niet meer te bestaan; wij kozen daarom voor de GR5 naar Le Haag en dit stuk is meteen het mooist van de hele wandeling door bloemenrijke glooiende Chaumes. Interessant detail is dat er bij Le Haag ook markeringen zijn aangegeven voor sneeuwschoenwandelaars: dat biedt perspectieven. De rest van de lange afdeling gaat, net als de klim, door de bossen, is nergens moeilijk en ook Guterwegen worden niet geschuwd. Brandnetels en bramenstruiken verraden dat de smalle bospaden minder frequent worden gebruikt. Helemaal op het eind van de wandeling loont het om nog even bij het kerkje en het klooster te kijken! Al met al weer een dagvullende wandeling van ruim 7 uur, wel inclusief 3 pauzes, wederom rond de 25 km op de teller. 

Petit Ballon. 
De ruim 150 meter lagere Petit Ballon (1272 m) is eigenlijk veel mooier. De top wordt best veel bezocht maar wordt nog niet overlopen en deze is alleen te voet te bereiken. Vanuit Linthal ondernamen wij de klim naar Petit Ballon. Na een stuk asfaltweg en Guterweg beginnen de goed gemarkeerde bospaden welke meteen al mooi zijn en naarmate je hoogte overwint wordt het steeds opener en fraaier. Als de laatste bomen een feit zijn opent zich een landschap van ongekende schoonheid. De klim door de bergweiden daaropvolgend biedt een schitterend uitzicht en het is een feest om door deze Chaumes naar de top te lopen; een weelderige bloemenzee is het. Het vervolg van de wandeling doet daar niet voor onder, de hoogtewandeling, over de GR532 heuvel op en af door halfopen bos en Chaumes, is een lust voor het oog. Voor dit deel namen we uitgebreid de tijd voor het maken van foto's en om te genieten van de omgeving. Het vervolg van Rother's route is niet meer toegankelijk, de GR532 loopt niet over de Langenfeldkopf maar iets lager door het bos naar Col de Lauchen. Een groot aantal borden met 'accès interdit' voorkomt dat men de oude route toch neemt. Ook het uitstapje naar Klinzkopf is tussen 1 december en 1 juli verboden gebied. Van Col de Lauchen terug naar Linthal is nog pakweg anderhalf uur lopen met helaas wel een asfaltmars ter hoogte van Remspach. De data nog: 22 km, ruim 6 uur inclusief 2 pauzes.

kaart1.png (206613 bytes)

De gelopen routes:

Le Hohneck 1363 m.
[P] Steinabruck 492 m - links van de Warmsabach via de GR5 naar Lac de Fischboedle 794 m - Kerbholz 1073 m - Lac de Altenweiher - Kastelbergwasen 1166 m - Le Hohneck 1363 m - GR5 Col de Scheaferthal - GR5 Schiessroth 1142 m - GR5 Lac de Schiessrothried 930 m - Lac de Fischboedle 794 m - andere zijde van de Wormsabach (GR5 variante) over guterweg terug naar [P] Steinabruck 492 m. (Rother 39)

Grand Ballon 1424 m.
[P] Murbach 420 m - Munsteraeckerle - Ebeneck - Rocher St. Pirmin - Col de Judenhut 973 m - Vogesenkammstraße - Grand Ballon 1424 m - Ferme Le Haag 1233 m - Lac du Ballon 1000 m - Ferme- Auberge Gustiberg 978 m - Lieserwasen - Col de Wolfsgrube 672 m - Hohrupf 813 m - Murbach 420 m. (Rother 43)

Petit Ballon 1272 m.
[P] Linthal 492 m - Kleinbelchen 974 m - Petit Ballon 1272 m - Rothenbrunnen - Col de Hilsenfirst - GR532 Col de Lauchen 1195 m - Remspach 894 m - Linthal 492 m. (Rother 44)

Gidsen.
Rother Wanderführer Vogesen ISBN 978-3-7633-4018-7
ANWB Goud Vogezen Elzas ISBN 978-90-18-02950-0

Kaart. 
Kompass Elsass, Vogesen Süd. ISBN 978-3-85026-851-6

App.
Locus Map.
(met de gps bestanden van Rother's Wanderführer).

Camping. 
Camping Municipal de Langenwasen.
5 Chemin du Camping. 
68380 Mittlach, Frankrijk. 

 

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]

 

H13.JPG (143064 bytes) H14.JPG (118140 bytes) H15.JPG (123160 bytes)
H16.JPG (125817 bytes) H17.JPG (135443 bytes) H18.JPG (137607 bytes) H19.JPG (117546 bytes) H20.JPG (111719 bytes)

 

V01.JPG (123866 bytes) V02.JPG (128932 bytes) V03.JPG (113700 bytes) V04.JPG (97337 bytes)
V05.JPG (104599 bytes) V06.JPG (121513 bytes) V07.JPG (128512 bytes) V08.JPG (90406 bytes)
V09.JPG (114068 bytes) V10.JPG (117922 bytes) V11.JPG (89351 bytes) V12.JPG (126519 bytes)
V13.JPG (88181 bytes) V14.JPG (120942 bytes) V15.JPG (113139 bytes) V16.JPG (127989 bytes)