" I wonder what goes through his mind when he sees us peeing in his water bowl "
Penny Ward Moser

Duitsland, Teutoburgerwald Tecklenburg, september 2021


Nazomeren.
Het is begin september, de zomer krijgt een opleving. De temperatuur gaat richting de 25 graden. Een weekendje naar het Teutoburgerwald ligt dan natuurlijk voor de hand. In 2019 bezochten we twee keer het Bocketal, maar deze camping is nu vol. Normaal gesproken gaan we op goed geluk, maar in Coronatijd lijkt eerst bellen wel verstandig. We wijken uit naar Tecklenburg. Camping Am Knoblauchsberg (of Schöpker) is klein. Ze accepteren daarentegen veel gasten dus het staat aardig vol. Aangezien wij komen om te wandelen is het niet onoverkomelijk. Het stadje Tecklenburg is makkelijk te voet bereikbaar en wandelen vanaf de camping lukt uitstekend. De snelweg is wel continu hoorbaar en dat is jammer. Ook de Hermannsweg loopt vlak langs de camping. Die hebben we in 2018 in vier weekenden helemaal gelopen dus proberen we nu ook wat andere paden in de omgeving. We plannen twee routes evenwijdig aan de Hermannsweg in beide richtingen vanuit Tecklenburg. Ook lopen we delen van de Hermannsweg en de Teutoschleife Canyon Blick. Voor het pad richting de Canyon, wat eigenlijk een oude steengroeve is, kiezen we het pad 'von Lengerich nach Tecklenburg' rechts van de Hermannsweg. Een mooi bospad waar we wel nadrukkelijk de snelweg horen. Na het tunneltje onder de snelweg door en oversteken van de Tecklenburger Straße wordt het steeds stiller. We passeren het uitkijkpunt Canyon Blick, het vrij nieuwe ALVA Skulpturen Park met aansluitend het Hortensia Park Lengerich, wat onlangs is aangelegd op een oud kerkhof met de Alte Friedhofskapelle als blikvanger. De stad Lengerich omzeilen we door een flink stuk de Hermannsweg op te pakken langs een enorme steengroeve. Dit kunnen we ons nog goed herinneren. Niet ver na het oversteken van de asfaltweg verlaten we de Hermannsweg. Er volgt een heerlijk rustig bospad richting Holperdorp. Het pad wordt zo weinig belopen dat de brandnetels het over hebben genomen. We lopen daarom maar een stuk parallel aan het pad door het bos. 

Vakwerkhuis.
Onder in het dal staat een mooi vakwerkhuis, het ziet eruit alsof het niet meer bewoond wordt. Zonde, het is een fantastische plek. We steken Holperdorp ovet en gaan richting Sudenfeld terwijl we in gedachten dat vakwerkhuis opknappen tot vakantiehuis. Ook op de Höhnerberg is het rustig met wandelaars, zo niet uitgestorven. De brandnetels regeren ook hier. Daarna volgen een paar fraaie paden over de kam naar de Fangberg en na het dorp Leeden naar de Leedenerberg met vaak vrij uitzicht naar beide zijden over de vallei, wat een genot. Langzaam maar zeker laat de snelweg zich weer horen, deze keer gaan we erover, via een hoge brug. Tecklenburg is dan nog een paar kilometer, de Altstadt is bepaald geen straf om door te slenteren, het is rijk aan vakwerkhuizen en ook de horeca is er goed vertegenwoordigd. De kortste route terug naar de camping is via het mooie paadje Duwensteene, ook zeer de moeite waard en een mooie afsluiting van de bijna 30 kilometer lange dagtocht in westelijke richting.

Plisseetal.
De tweede dagtocht gaan we in oostelijke richting. Het is een paar graden warmer dus we nemen extra water mee. We lopen eerst weer via Duwensteene naar Tecklenburg waarna we delen van de routes 'Tecklenburger Romantik' en het 'Hexenpfad' in oostelijke richting lopen. Het zijn hoofdzakelijk fijne onverharde bospaden. Na het oversteken van de weg 'Im Bocketal' volgen we een stukje de Hermannsweg. Deze gaan ondermeer langs de uitzichtpunten 'Königstein' en 'Dreikaiserstuhl'. Ook de voor ons bekende route 'Dörenther Klippen' zit voor een groot deel in onze dagtocht. We lopen door tot camping Dörenther Klippen aan de Münsterstraße. De terugweg kiezen we voor de 'Kletterweg' naar die beroemde Dörenther Klippen. Het is er natuurlijk druk en ook bij het noordelijkst gelegen almhutje van Europa, zoals ze dat zelf noemen, is het druk. We verlaten de Hermannsweg, we willen immers nieuwe paadjes ontdekken. Het stikt van de bospaadjes, met de smartphone in de hand zetten we koers richting de Eulenschlucht en later het Plisseetal. Een steile trap met enorme treden gaat een eind naar beneden langs mooie rotsformaties. Het voordeel van de digitale kaarten op de smartphone is dat je eigenlijk niet kunt verdwalen, het nadeel is dat de app ook paden aangeeft die niet of nauwelijks gebruikt worden, of waarvan het de bedoeling is om ze niet meer te gebruiken. Zo is het ook hier denken we. We lopen over een oud bospad naar de Hermannsweg en volgen die weer een stuk. Op de afdaling richting camping Bocketal treffen we weer zo'n verwaarloosd pad. Eenmaal aan de andere kant van de weg wordt het gemakkelijker. De X18 loopt parallel aan de Hermannsweg richting Tecklenburg. we kiezen verderop voor het onbekende 'Waldlehrpfad' wat precies op het hoogste punt van de kam loopt. Links van ons, iets lager gelegen, loopt de X18 en rechts, op nog geen 20 meter afstand, de Hermannsweg, we zien de mensen lopen. Een vreemde gewaarwording is het, deze smalle kamweg waar praktisch niemand loopt en vlakbij de Hermannsweg die druk bewandeld wordt. We hebben wel weer nieuwe paadjes ontdekt in ieder geval. Het laatste stukje volgen we de Hermannsweg weer om via 'Am Himmelreich' af te dalen naar de Königstraße waar de camping aan ligt. 

kaart.png (454401 bytes)

Camping:
Am Knoblauchsberg (Gert Schöpker)
Königstraße 8
49545 Tecklenburg
Duitsland

App:
Locus Maps Free

Kaart:
Tecklenburg (KV plan)
schaal 1:25.000
ISBN: 978-3-89641-176-1

De gelopen routes:

Vanuit Tecklenburg in oostelijke richting, ca 30 km.
Camping Am Knoblauchsberg - Königsteich - X18 (Rheine-Lienen) - tunnel onder snelweg door - Teutoschleifchen Canyon Tour - Canyon Blick - ALVA Skulpturen Park - Hortensia Park - (H) Bergstraße - (H) Lengericher Berg - (H) Sudenfelder Straße - (H) - Bospad naar Holperdorp - Sudenfeld - Höhneberg - Hohler Berg - Lengericher Straße - Am Ritterkamp - kamweg Fangberg - Leeden - Im Esch - kamweg Leedenerberg - brug over snelweg - Margerethenegg - Tecklenburg - Altstadt - Duwensteene - camping Am Knoblauchsberg.

Vanuit Tecklenburg in westelijke richting, ca 22 km.
Camping Am Knoblauchsberg - Duwensteene - Tecklenburg - Hexenpfad - Brochterbeck - (H) Königstein - (H) Dreikaiserstuhl - Teutoschleife Dörenther Klippen - camping Dörenther Klippen - Kletterweg Dörenther Klippen - Almhutje - bospad Eulenschlucht - Plisseetal - Hermannsweg (H) - bospad naar Bocketal - Im Bocketal - X18 (Rheine-Lienen) - X18 Waldkapelle - X18 / Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad - Waldlehrpfad - Hermannsweg - Tecklenburg - Am Weingarten - Am Himmelreich - Königsteich - camping Am Knoblauchsberg.

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]