" The love of a dog is a pure thing. He gives you a trust which is total. You must not betray it"
Michel Houellebecq

Duitsland, Grenspark Maas-Swalm-Nette, juni 2023

 

Wa.Wa.We.
De 45 km lange Schwalm is een zijriviertje van de Maas. Hij ontspringt in het Duitse Wegberg. Bij het dorp Swalmen stroomt ie Nederland binnen en heet dan Swalm. Het is juni 2023, we hebben een feestje in het zuiden van het land en plakken er een wandelweekend aan vast. We gaan twee wandelingen maken in de omgeving van Brüggen in Duitsland veelal langs de Schwalm. Op de website wa-wa-we.eu staan 9 routes met gpx bestanden om te downloaden. De leuk bedachte URL Wa.Wa.We.eu staat voor Wasser Wander Welt en voor Water Wandel Wereld. De wandelingen liggen in het grensoverschrijdende natuurpark Maas-Schwalm-Nette. Reese is natuurlijk mee maar ook Jools is van de partij (altijd in voor een feestje). Met haar 13 jaar gaat het niet meer vanzelf maar twee dagen wandelen met niet al te lange routes moet nog kunnen. De eerste route is de langste van de twee met 16 km. We trekken er een hele dag voor uit en nemen een paar pauzes. We parkeren op parkeerplaats 'Tackenbenden' waar een informatiebord staat waarop de wandeling is aangegeven. We lopen de W1; Schwalmbruch heet ie. De zeer goed gemarkeerde route door de Duitse bossen gaat veelal over gravelpaden die ook zijn ontdekt door de fietsers met trapondersteuning. Dat is meteen het grootste minpunt van de wandeling want ze durven risico te nemen en hebben vaak de sokken erin. We passeren een paar vennen waar Jools en Reese even opfrissen, qua temperatuur dan want fris ruiken doen ze na dit bad niet meer. Het terras van Café de Bos bereiken na krap 10 kilometer wandelen. We zijn dan inmiddels in Nederland. De route aan de Nederlandse zijde is veel mooier, die paadjes zijn echt voor de wandelaars; geen jakkerende bejaarden te bekennen. De Nederlandse Swalm is ook fotogenieker dan de gekanaliseerde Duitse Schwalm. Met veel bochten wringt ie zich een weg door de bossen richting de Maas. We passeren ook een typisch Nederlands natuurgebied met grote grazers achter een stroomdraad. Gelukkig hoeven we niet veel kilometers door dit gebied, we hebben het niet zo op grote grazers waarbij borden staan 'betreden op eigen risico '. Het moet maar eens afgelopen zijn met grote grazers midden in een stikstofcrisis. De laatste kilometers gaan over rustige landweggetjes en paden naar de Tackenbenden parkeerplaats, de snelle fietsers zijn allang thuis, het is rustig in het bos na vijven. Een afwisselende route waarbij verdwalen uitgesloten is want qua markeringen geen klagen, ook zonder gpx zou de route prima te lopen zijn. Wij zweren echter inmiddels bij digitaal kaartmateriaal en routes, er hoeft maar één goochemerd een bordje te jatten en dan zoek je je een ongeluk. 

Ook wandeling twee komt van de Wa.Wa.We site. Een korte route van 6 km. We lopen deze vanaf de camping. De Zwei Seen Runde gaat langs Born met de Borner See en langs de Hariksee. Aan de Hariksee staat de Mühlrather Hof, daar willen we pauzeren en wat lekkers scoren. Het is er druk; zo druk zelfs dat er geen tafel vrij is voor ons. De hele route is best druk met fietsers en wandelaars waarbij de fietsers eigenlijk best irritant zijn soms. Ze rijden vaak hard en nemen ook nog het hele terras in beslag. Helaas pindakaas zeggen we dan en dat is ook wat we op ons broodje smeren bij terugkomst op de camping. Conclusie: het is een aardig wandelgebied maar veel te druk met vooral fietsers, misschien is het voor- of najaar meer geschikt om te wandelen. Gelukkig hebben we de foto's nog.


kaart.png (108654 bytes)

Camping:

Campingforst am Laarer See
Brüggener Str. 27, 41372 Niederkrüchten, Duitsland


Kaart:

Digitale routes te downloaden op de site van wa.wa.we.


Apps:

Locus Maps met gedownloade gpx files


De gelopen routes:


W1, Schwalmbruch:

[P] Tackenbenden - Schwalmbruch -  In der Heide - Schwalm - Forsthaus - NSG Diergardtscher Wald - LAW grens NL - Herberg De Bos - Groenewoud - Swalm - De Hout - Swalmdal - Grenzpfad NL/D - Tackenbenden.


W3, Zwei Seen Runde:

Camping Campingforst am Laarer See - Borner Mühle - Born - Borner See - NSG Tantelbruch - Schwalm - Mühlrather Mühle - Hariksee - Mühlrather Hof - Laarer Bach - Camping.

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]