" Happiness is a warm puppy "
Charles M. Schulz

 

Portofino / Cinque Terre, Ligurië Italië mei 2016

Kustwandelingen.
In de Alpen en Pyreneeën viel eind april nog een vers pak sneeuw dus.... nog een weekje sneeuwschoenwandelen? Nou nee, aangezien de temperatuur weer snel zou stijgen leek ons dat geen goed idee.  Overdag dooiende sneeuw die 's nachts weer opvriest is niet echt ideaal te noemen. Natte honden, natte schoenen en glijpartijen hadden we geen zin in. Dat weekje wandelen in het voorjaar.. dat stond al een poosje in onze planning en we hadden echt zin in aangename temperaturen. Aan de Italiaanse kust van de Ligurische Zee troffen we heerlijk weer en een natuur die al lang de winter achter zich had gelaten. Of Ligurië überhaupt winters kent vragen we ons af met al die cactussen die er groeien; die hebben toch een hekel aan vorst? We kozen voor twee gebieden in deze streek welke samen op één kaart van Freytag en Berndt staan: Cinque Terre en Portofino. Aangezien we van Cinque Terre heel hoge verwachtingen hadden leek het ons het beste om dat gebied te bewaren voor het laatst want het zou zonde zijn als Portofino zou tegenvallen na een bezoek aan het Nationaalpark Cinque Terre. Geen hooggebergte en sneeuwresten maar wandelingen langs de ruige Ligurische kust waar de bergen vaak zeer steil uit het water rijzen. Een paar pittige wandelpaden met soms honderden meters diepe afgronden maar veel vaker gemoedelijk wandelen door olijven- en wijngaarden,  door smalle straatjes en steegjes tussen veelal oude muren en gebouwen, duizenden traptreden, een weelderige bloemenpracht op balkons en terrassen, citroenen aan de bomen, geel- en zalmkleurige gebouwen met fraaie beschilderingen, enorme cactussen... de felblauwe Ligurische Zee maakte het plaatje compleet.

Portofino.
Parco Naturale Regionale di Portofino heet het natuurpark op het schiereiland met het gelijknamige havenstadje. Een niet al te groot gebied waar we mooi twee dagen uit de voeten konden met als 'oplaadstation' tussen de middag: Abbazio San Fruttuoso; een voormalige klooster met een strandje en een paar restaurants mooi gelegen aan een baai met het glasheldere water van de Ligurische Zee. San Fruttuoso is alleen te voet te bereiken en per boot... en laat nou net dat laatste transportmiddel heel erg populair zijn! Mooi natuurlijk als je er naar toe wandelt want heel druk is het dan niet, jammer als je denkt in alle rust te kunnen pauzeren. We hadden er niet op gerekend dat we de enigen zouden zijn maar er kwamen wel heel veel mensen per boot. Niet getreurd, na vijf minuten lopen merk je er niets meer van de drukte en de wandelingen er naar toe zijn echt de moeite waard. De lunch in het piepkleine barretje La Marina met onder andere gefrituurde frutti di mare en overheerlijke panna cotta waren niet te versmaden. De eerste wandeling startte in Portofino zelf. We parkeerde midden in het stadje in een parkeergarage. Portofino is het Saint- Tropez van Italië wordt gezegd; de duurste jachten leggen hier aan in de haven. Er schijnen ook veel celebs neer te strijken en we lazen dat naast half bekend Italië zelfs Madonna en Bono er regelmatig vertoeven. Onze spaniels zijn niet te beroerd om zich in dit illustere rijtje te scharen; tijdens het maken van wat foto's aan de haven trokken ze zoveel aandacht dat in een mum van tijd de mensen in de rij stonden om met ze op de foto te kunnen; hilarisch! Het havenstadje is werkelijk schitterend en alles is keurig netjes verzorgd tot en met de fraai aangelegde wandelpaden die je het stadje uitleiden de heuvels in via de olijven- en wijngaarden. De tweede dagtocht die we hier maakten startte in Camogli en ook hier wordt je het stadje uitgeleidt over zeer mooi aangelegde paden maar voornamelijk stenen trappen die dikwijls omgeven zijn met  (oude) muren. De echte natuurpaden beginnen na San Rocco en de route langs - met name hoog boven - de kust is erg indrukwekkend en ruig. Een aantal diepe afgronden en heel veel gezekerde passages later komt de route uit bij San Fruttuose. Er waren een paar stukken waarbij we onze honden even een duwtje mee gegeven hebben omhoog of even aan de halsband hebben begeleidt voor de zekerheid, verder was het goed te doen. Ervaring met bergwandelen en afgronden is hier wel vereist. 

Cinque Terre.
Parco Nazionale delle Cinque Terre is een must als je in deze omgeving bent; aldus de informatie die we her en der van het web haalden. Na de twee geslaagde wandelingen bij Portofino verkasten wij naar Lévanto waar een aantal campings zijn niet ver van het nationaalpark. Wij kozen voor de camping met de toepasselijke naam: Cinque Terre. Het klopt inderdaad dat de vijf dorpen, die samen Cinque Terre vormen, stuk voor stuk een lust zijn voor het oog. Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore heten de vijf beroemde dorpen waarbij alleen de eerste met de auto bereikbaar is. De trein stopt overigens in alle vijf dorpen dus de wandeling kan altijd worden ingekort. De vijf parels worden aaneen geregen door een wereldberoemd wandelpad langs de kust welke ook wij zouden gaan lopen. Wij parkeerden onze camper in Monterosso al Mare en pakten eerst de trein naar Riomaggiore om vervolgens terug te lopen. Bij het kopen van de kaartjes bleek dat we maximaal twee kaartjes voor de honden konden kopen. Blijkbaar is het maximum aantal te vervoeren huisdieren één per persoon. Eén van onze honden is dus als zwartrijder meegegaan, wat moet je anders? Laat die conducteur maar uitzoeken welke hond hij een boete zou gaan geven dachten we...
Het Cinque Terre park is een nationaalpark en in tegenstelling tot veel andere nationaalparken zijn honden hier gelukkig wel toegestaan. Alleen op de stranden mogen ze eigenlijk nergens komen en dit was in het natuurpark Portofino niet anders helaas. We hadden van tevoren al een en ander gelezen over schade aan - en afsluiting van de wandelroute op het deel Via dell Amore tussen Riomaggiore en Manarola maar het is zo'n bekende wandelroute; we waren ervan overtuigd dat er wel duidelijk een omleiding zou zijn gemaakt. Een tegenvallertje, de route staat gewoon overal aangegeven vanaf het station met meteen al borden met 'Via dell Amore'. Eenmaal op de route staat er op een gegeven moment gewoon een hek als afsluiting met een bordje. Geen omleiding, geen informatie op het station.. niets; een beetje jammer vonden wij. Via een hoger gelegen bergpad was het tweede dorp, Manarola, natuurlijk wel te bereiken maar dat duurde wel wat langer. Ook de kustroute tussen Manarola en Corniglia is beschadigd en afgesloten, hetzelfde verhaal als in Riomaggiore; weinig informatie, red je maar mee...Een lange omweg via het dorpje Volastra is de alternatieve route die wij liepen. Deze omleiding is best een eind extra maar wel mooi op zich. De rest van de route was wel gewoon te lopen maar ook deze paden slingeren iets verder van de kust door de bergen.

Tol.
Op de wandelkaart staat het vermeld en tussen Vernazza en Monterosso moesten we het ook echt betalen: tol voor een wandelpad; voor de honden gelukkig gratis.
Het moet niet gekker worden; alhoewel het een goede business zal zijn want de route wordt zelfs begin mei al behoorlijk overlopen. In de dorpjes zelf kun je zo ongeveer over de koppen lopen zo druk. Je moet zelfs uitkijken dat je geen klap in je gezicht krijgt met een selfie stick van één van de vele, met name Japanse, toeristen die er mee rondlopen- en zwaaien. Verreweg de meeste mensen komen per trein naar de vijf stadjes en we willen niet weten hoe het zal zijn in het hoogseizoen. Geen wonder dat ze niet veel moeite doen de wandelaars weer op weg te helpen naar het volgende dorp; ze zijn maar een fractie van het bezoekersaantal; de nadruk ligt duidelijk op de dagjesmensen die per trein komen. Voor een relatief rustige wandeling liepen we nog van Lévanto naar Punta Mesco, waarvan de vijf Cinque Terre dorpen allemaal nog eens te zien zijn. Ook op het uitzichtpunt Punta Mesco was het nog best druk maar de route via Bagari terug was daarentegen zeer rustig te noemen, hier liep maar een enkeling! Uiteindelijk viel ons Cinque Terre dus ietwat tegen na Portofino; in zo'n geval zeggen wij altijd: 'het is net alsof je Sint Jansklooster binnenkomt maar Giethoorn al hebt gezien'. (Voor de duidelijkheid: wij wonen in Sint Jansklooster). De culinaire tip die we geven is niet één specifiek restaurant; ons advies: zoek er een met een authentieke Ligurische keuken en als je van vis houdt zit je hier echt goed!

map_ligurie.png (220887 bytes)

Campings:
Camping Fornaci al Mare bij Deiva Marina (tussen Portofino en Cinque Terre gelegen)
Camping Genova Est in Bogliasco bij Genova (links van Camogli, startpunt dagtocht 2) 
Camping Cinque Terre (Lévanto, bij Cinque Terre)

Kaart:
WK131 Cinque Terre Portofino
Freytag & Berndt
schaal 1:50.000
ISBN 9783707905090

Gidsen/boeken:
ANWB Noord Italië ISBN 9789018031206
Rother Wanderführer Cinque Terre ISBN 9783763341641
De mooiste wandelingen van Europa ISBN 9781405490368

De gelopen routes:

Portofino:

dagtocht 1:
Portofino centrum (markering dubbele rode stip) - Base 0 - San Fruttuoso - Pietre Strette - (markering rood vierkant) - Portofino

dagtocht 2: 
Camogli centrum (markering dubbele rode stip) - San Rocco - Batterie - San Fruttuoso - Pietre Strette - San Rocco (markering rode cirkel) - Camogli

Cinque Terre:

dagtocht 3:
Riomaggiore - Manarola (Via dell Amore afgesloten) - Corniglia (592 kustroute afgesloten) - (592) Vernazza - (592) Monterosso al Mare

dagtocht 4:
Camping Cinque Terre - Lévanto - (591,SVA) Punta Mesco (Sant Antonio ruïne) - (591) Bagari - (571) Lévanto - Camping Cinque Terre.

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]

 

H02.JPG (99166 bytes) H03.JPG (117434 bytes) H04.JPG (120841 bytes)
H05.JPG (133390 bytes) H06.JPG (136895 bytes) H07.JPG (145172 bytes) H08.JPG (122270 bytes)
H09.JPG (135882 bytes) H10.JPG (149544 bytes) H11.JPG (111178 bytes) H12.JPG (135769 bytes)
H13.JPG (137508 bytes) H14.JPG (107818 bytes) H15.JPG (143028 bytes) H16.JPG (123202 bytes)
H17.JPG (128789 bytes) H18.JPG (134483 bytes) H19.JPG (91687 bytes) H20.JPG (112659 bytes)
H21.JPG (103057 bytes) H22.JPG (110072 bytes) H23.JPG (152464 bytes) H24.JPG (133910 bytes)
H25.JPG (154796 bytes) H26.JPG (113325 bytes) H27.JPG (145996 bytes) H28.JPG (92603 bytes)
H29.JPG (112939 bytes) H30.JPG (119687 bytes) H31.JPG (147623 bytes) H32.JPG (109722 bytes)
H33.JPG (116443 bytes) H34.JPG (125792 bytes) H35.JPG (96916 bytes) H36.JPG (96631 bytes)
H37.JPG (126770 bytes) H38.JPG (137766 bytes) H39.JPG (129747 bytes) H40.JPG (132571 bytes)
H41.JPG (130957 bytes) H42.JPG (138545 bytes) H43.JPG (104307 bytes) H44.JPG (125233 bytes)

 

V01.JPG (136993 bytes) V02.JPG (158620 bytes) V03.JPG (130196 bytes) V04.JPG (122829 bytes) V05.JPG (130152 bytes) V06.JPG (123281 bytes)
V07.JPG (133164 bytes) V08.JPG (104754 bytes) V09.JPG (87101 bytes) V10.JPG (81109 bytes) V11.JPG (140035 bytes) V12.JPG (145153 bytes)
V13.JPG (92227 bytes) V14.JPG (146965 bytes) V15.JPG (145734 bytes) V16.JPG (111094 bytes) V17.JPG (144490 bytes) V18.JPG (151333 bytes)
V19.JPG (92629 bytes) V20.JPG (99919 bytes) V21.JPG (98674 bytes) V22.JPG (110654 bytes) V23.JPG (145205 bytes) V24.JPG (147538 bytes)