" When you feel lousy, puppy therapy is indicated "
Sara ParetskyPNR des Ardennes, Monthermé, Frankrijk, april 2017

Ardennen. 
Het was alweer 11 jaar geleden dat we de Ardennen bezochten, destijds, in het voorjaar van 2006, waren we in de Belgische Ardennen. Omdat het toen wat tegen was gevallen twijfelden we ernstig om terug te keren. Om een beetje zekerheid in te bouwen besloten we naar een heel andere kant te gaan: de Franse Ardennen, want Frankrijk is tof! En Fransen zijn aardig! Succes verzekerd! Vlak tegen België waar de Meuse (Maas) en de Semoy samenkomen ligt camping dus Port-Diseur in het plaatsje Monthermé. Bij aankomst kregen we te horen dat onze drie spanielen gratis mochten verblijven; meteen al 1-0 voor de Fransen. De camping ligt erg gunstig voor wandelingen in het gebied. De gemarkeerde routes kunnen in het bos meteen worden opgepikt. 

Routes plannen.
In de directe omgeving van Monthermé wemelt het van de uitzichtpunten welke stuk voor stuk perfect zijn bewegwijzerd. Geen overkill aan genummerde routes zoals we soms zagen in de Belgische Ardennen en Duitse Eifel maar enkel duidelijke bordjes op splitsingen en markeringspunten die op het uitermate handige kaartje van de tourist info terug zijn te vinden. Verdwalen is onmogelijk met dit 2 euro kostende kaartje in de hand en met de afstanden tussen de vaste punten op de kaart kun je eenvoudig routes plannen en onderweg uitbreiden of inkorten. Leuker kunnen ze het niet maken, makkelijker ook niet! We hadden op voorhand een topografische kaart gekocht en het Franstalige wandelgidsje: 'Les Ardennes.... à pied'. Het gidsje was leuk om wat ideeën op te doen maar de topografische kaart bleef in de rugzak. De gouden tip dus: koop meteen dat kaartje met de naam: 'Chouettes balades de Meuse et Semoy.'

Site remarquable.
De GR12C Variante loopt vlak langs de camping. We begonnen hier aan onze eerste wandeling naar onder andere Les Quatre Fils Aymon (De Vier Heemskinderen), de vier hoofdpersonen uit de gelijknamige Frankische roman. Vier op een rij, vier beroemde rotspunten, al duidelijk zichtbaar vanaf de camping. Deze rosten worden gemarkeerd als 'site remarquable' op het wandelkaartje en ja; daar is geen speld tussen te krijgen. Iets verderop staat het gelijknamige standbeeld. Ook de uitzichtpunten aan de andere kant van de Maas mogen er zijn en met name het standbeeld van de ridder op l'Hermitage is een juweeltje. Het hele rondje over de GR12C via Chateau-Regnault en Monthermé staat ook in het wandelgidsje, is zo'n 11 km en nergens echt moeilijk. Wel zijn er hier en daar wat steile afgronden maar dat vinden onze honden geen probleem.

Afgronden.
Voor de tweede wandeling kozen we voor wat meer kilometers. Wederom vanaf de camping startend en grotendeels weer over de GR12C. Eerst door Monthermé langs de Maas en dan omhoog door de heuvels hoog boven het dorp. Aan de noordzijde van Monthermé volgen de uitzichtpunten elkaar in rap tempo op, allemaal voorzien van hekwerk en bankjes. De bocht die de Maas maakt rond Monthermé is mooi te zien vanaf deze punten. Verder oostwaarts ligt Roc la Tour; misschien wel de mooiste rotsformatie van het gebied met diepe afronden en helemaal vrij van hekwerk. Nog iets verderop ligt La Roche aux Corpias;
een uitstekende rots met een nog diepere loodrechte afgrond en slechts een bordje als waarschuwing voor het gevaar. In het dorpje Tournavaux vonden we eindelijk een terrasje voor de welverdiende pauze om daarna de laatste kilometers door de heuvels over niet GR paden af te leggen richting de camping. Uiteindelijk een mooie wandeling met aardig wat meters klimwerk.

Semoy.
Een paar kilometer van Monthermé, stroomopwaarts aan de Semoy, ligt het dorpje Naux; het startpunt van onze derde wandeling. De glasheldere Semoy slingert met grote bochten door de valleien, een pracht van een rivier; eigenlijk mooier dan de al iets grotere Maas waar de Semoy in uitkomt. We liepen wederom op de GR12C tot het dorpje Les Hautes Rivières, niet ver van de Belgische grens, maar voordat we afdaalden wilden we wel eerste de ruïnes van Château de Linchamps gezien hebben. Het rode sterretje op de kaart gaf aan: 'site remarquable'. Iets tegenvallend was het wel; er was weinig ruïne te zien. Het uitkijkpunt 'La Fileuse' 50 meter verderop was letterlijk het hoogtepunt. Via de GR16 liepen we, na een steil stukje stijgen over asfalt, ontspannen terug naar Naux. Het antwoord op de vraag of de Franse Ardennen voor herhaling vatbaar zijn in hoofdletters: OUI!

kaart.png (214664 bytes)

Camping:
Port-Diseur
Rue André Compain
08800 Monthermé
Frankrijk

Gidsen:
ANWB: Ardennen ISBN 90-18-01256-4

Kaart:
Chouettes balades de Meuse et Semoy
Verkrijgbaar bij Tourist Info Monthermé. 


De gelopen routes:

startend op camping Port-Diseur
Camping Port-Diseur - (GR12C) La Roche Bayard - Les Quatre Fils Aymon - Chateau-Regnault - L'Hermitage - Roche aux Sept Villages - Monthermé - camping Port-Diseur. 

Camping Port-Diseur - (GR12C) Monthermé - La Ruelle Creuse - La Longue Roche - La Roche a Sept Heures - Les Cerceaux - Auton - Le Chemin Lagard - Roc la Tour - La Roche aux Corpias - Blossette - Le Calvaire - Tournavaux - La Mal Avisée - Le Haut Rivage - La Fontaine des Morts - Les Quartiers - Le Mascadet - La Roche Bayard - camping Port-Diseur. 

startend in Naux
Naux - (GR12C) Nantanru - Le Champ Bernard - La Dauphiné - La Voye à l'âne - La Fileuse - Le Petit Ohan - Les Hautes Rivières - La Croix de l'Enfer - La Hatrelle - GR16 Naux

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]