" The more I see of men, the more I admire dogs
Madame Roland

 

Mechelen, Zuid - Limburg, mei 2021

Ontdekking.
Nog maar net door ons ontdekt, Zuid Limburg. Om niet meteen in herhaling te vallen reizen we af naar Mechelen in plaats van Epen waar een week eerder stonden. Camping De Vinkenhof ligt aan de rand van het dorp en ideaal om de wandelroutes op te pakken.
Een kleine boerencamping, helemaal vergeleken met de grote camping in Eperheide. Deze camping is veel rustiger. Hemelsbreed liggen Mechelen en Epen slechts een paar kilometer van elkaar, sommige wandelroutes overlappen elkaar daardoor gedeeltelijk. Het aanbod van routes is echter ook bij Mechelen weer enorm, 27 stuks staan er op de site van wandelgidszuidlimburg.com. We kiezen er drie die bijna allemaal nieuwe paadjes volgen. Nummer 835 is de eerste. De weg door Mechelen is best druk, wat dat betreft ligt de camping erg gunstig aan de andere kant van de Geul, waar het erg rustig is. De drukte is verdwenen als we de mooie voetpaden 'in de Mechel' en het 'Huntjespad' betreden. Ook de afdaling naar Nijswiller is noemenswaardig, door het glooiende grasland en over smalle paadjes. Verderop in het 'Platte Bosch', waar we de provinciale weg horen maar gelukkig niet zien, breekt de lente aan. De varens rollen hun bladen uit en de eerste Lelietjes van Dalen en de Salomonszegel beginnen te bloeien. Halverwege de wandeling tikken we de Duitse grens aan. We lopen op de Mameliser Mühlenweg op de grens. De Duitsers onderhouden dit pad niet echt, het ligt er slecht bij. Aan het eind van het pad bij de Selserbeek en het gehuchtje Mamelis is het Abdij Sint-Benedictusberg mooi te zien. Tot slot gaat de wandelroute via Vijlen, met de ruïnes van de Portland Cementfabriek en de mooie Sint Martinuskerk, terug Mechelen via een erg fraai pad over de Hermensbeek. 'We dalen af via stenig bergpaadje naar de beek in het dal', dat klinkt heel on-Nederlands maar dat is dit stukje Nederland dan ook vergeleken bij onze noordelijke provincies. We gaan het steeds meer waarderen. Het is een prima alternatief in Corona-tijd.

Carrousel poortjes.
Wandelroute 1243 is er ook zo één waarbij de mooie paadjes en carrousel poortjes talrijk zijn. Veel glooiend grasland ook op deze route. Het lusje door Mechelen slaan we over, dat is bijna hetzelfde als gisteren. We pikken de route op bij camping Geulhof bij het mooie Grontervoetpad langs het smalle maar glasheldere beekje Landeus. Het begint meteen goed, de hondjes doen zich tegoed aan het bronwater. Bij Höfke kiezen we voor een smal paadje vlak langs de Geul in plaats van de Eperweg. Prachtig, maar we lopen ons vast bij de brug over de Geul aan de Hurpescherweg. We kruipen uiteindelijk maar onder de draden door. Langs de Geul over de Geuldalroute lopen we daarna door het grasland richting Epen.
De vele piepende carrousel poortjes en het glooiende grasland verveelt nooit. Het stuk na Epen is bekend gebied, Schweiberg en Bissen zitten ook een de wandeling vanuit Epen. Niet getreurd want ook dit deel is prachtig, net als het Schweibergerbosch en het open landschap daarna. Het uitzicht over het Geuldal is hier buitengewoon fraai. De spitse toren van de Sint Martinuskerk in Vijlen is duidelijk te zien in de verte. Bij het dorpje Partij steken we de Geul over en dan breken de laatste kilometers langs de Geul alweer aan terug naar Mechelen. Op de derde laatste wandeldag plannen we de iets kortere route nummer 687, we lopen deze in tegengestelde richting. De route gaat in noordelijke richting naar dat mooie Gerarduspad. Gisteren afgedaald, vandaag klimmen we hier tot de bosrand waar het uitzicht natuurlijk weer prachtig is. De afdaling over de Wagelerbosweg is al net zo mooi. Bij Wittem steken we de Geul over. Het kasteel van Wittem is een plaatje. Verderop bij Eyserlinde is het uitzicht weer erg de moeite waard al is het wel iets drukker door de parkeerplaats. We nemen onze pauze verderop in een weilandje vlak voor Wahlwiller, uit de wind, in de zon, heerlijk. Na Het dorpje Wahlwiller is het gemakkelijk lopen over gravelpaden en later smalle voetpaden terug naar Mechelen met onderweg steeds zicht op die markante torenspits van het kerkje in Vijlen. Tja, dat Corona nog iets goed brengt hadden we niet verwacht. Limburg is toch wel een ontdekking zeg! Kwestie van tijd, dan zijn we er weer!

Camping:
Camping De Vinkenhof 
Overgeul 13
6281BG Mechelen 
Zuid Limburg

Apps:
Locus Maps Free

Kaart:

3. Heuvelland Oost
VVV Zuid Limburg
1:25.000


De gelopen routes:

Nummer 835:
Camping de Vinkenhof - Mechelen (Hoofdstraat - Pastoor Ruttenstraat - Hilleshagerweg) - Steenrotspad - voetpad in de Mechel - Huntjespad - Voorweg- Hilleshagerweg - Stadsweg - Biesweg - voetpad naar Nijswiller (via Dwarsbaan - Sint Dyonisiusweg - voetpad naar Kolmonderstraat - Hofstraat) - Vossenberg - Gatsweg - Baneheide - Plateweg - Baneheiderplateweg - bospad door Platte Bosch - Oude Bocholtzerweg - voetpad naar Dal Driesschenweg - Grensweg (Mameliser Mühlenweg) - Mamelis - Mommegats - Vijlen (Oude Trichterweg - Pastoor Schleidenstraat - van Renessestraat - Vijlenberg - Vijlenstraat) - Mellechet - Rotterbeemdenweg (Hermensbeek) - Elzeterweg - Schreursweg - voetpad naar Spetsenweidebeek - Elzeterweg - Mechelen (via Burgemeester Pappersweg - Hoofdstraat) - camping de Vinkenhof. 

Nummer 1243:
Camping de Vinkenhof - Eperweg - Grontervoetpad - Eperweg - Hurpescherweg - Voetpad Op de Batch - Geulbeemdenvoetpad - Luchtpad - Camerig - Molenweg - Roodweg - Kapelaan Houbenstraat - Nieuwhuizerweg - Hoevendellerweg - voetpad naar Schweibergerweg - Vouwerstraat - Dal Bissenweg - Schmetzkeelerweg - Kieschboom - Gerarduspad - Hommerig - Hommerigerweg - over de Geul - Teventweg - Schrieversweg - Geulpad - Mechelen - camping de Vinkenhof.

Nummer 687:
Camping de Vinkenhof - Overgeul - Hommerigerweg - Gerarduspad - Wagelerbosweg - Hommerigerweg - Gerarduspad - Wittem - voetpad naar van Plettenbergweg - Gerarduspad - Cartilserveldweg - Eyserlinde - Karstraat - voetpad naar Wahlwiller - Höfkengats - Eikesweg - Voortweg - Huntjespad - Mechelen - camping de Vinkenhof.

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]

 

 

V01.JPG (123866 bytes) V02.JPG (128932 bytes) V03.JPG (113700 bytes) V04.JPG (97337 bytes) V05.JPG (104599 bytes) V06.JPG (121513 bytes)
V07.JPG (92548 bytes) V08.JPG (90406 bytes) V09.JPG (114068 bytes) V10.JPG (117922 bytes) V11.JPG (89351 bytes) V12.JPG (126519 bytes)