" When the dog looks at you, the dog is not thinking what kind of a person you are, the dog is not judging you "
Eckhart Tolle

Zweden, Kullaberg, maart 2024


Bliss.
Zweden is een fantastisch land om te wandelen, daar zijn we al lang achter. Tyresta, Jämtland, Höga Kusten; we hebben al een paar gebieden gezien. Uitgekeken raken we natuurlijk niet in dit enorme land. Het Zweedse natuurreservaat Kullaberg verscheen een poos geleden al op onze radar. Het zou zomaar een mooie bestemming kunnen zijn voor een paar dagen met kustwandelingen. De bruggen en veerboten maken het echter wel een duur grapje voor zo'n korte trip. Desalniettemin staat Kullaberg op de bucketlist. Het is maart 2024, Fay is precies één jaar oud. Jools is bijna 14... we zoeken eigenlijk een maatje voor Fay, we willen niet dat ze straks alleen over blijft. Bliss is een teefje van drie jaar, ze woont in Zweden en zoekt een nieuw huis. Eén en één is twee, we gaan kennis maken met Bliss in Zweden en verkennen meteen het natuurreservaat Kullaberg. Het gebied betreft een landtong die steeds smaller wordt en scherp op niets uitloopt in het Kattegat. Camping First Camp Mölle - Höganäs is een fijne wintercamping en ligt uitstekend om wandelingen te maken in de omgeving. We beginnen met een rondje aan het eind van de landtong langs de vuurtoren 'Kullens Fyr'. De parkeerplaats Kullaberg ligt vlakbij de vuurtoren aan het eind van de weg op het schiereiland. De vuurtoren is snel bereikt. Volgens onze digitale kaarten zouden we via de vuurtoren naar het wandelpad kunnen afdalen maar dat gaat niet lukken; we lopen ons meteen vast, staan voor een afgrond en gaan terug. Eenmaal op de wandelpaden is het niet ingewikkeld maar zó mooi. Er loopt een lange afstandswandeling over het schiereiland; de Kullaleden van 70 km. Deze is in zijn geheel weer onderdeel van de 1180 km. lange Skåneleden. In plaats van afvinken op de bucketlist wordt ie alleen maar langer. Deze 70 km moeten we doen is ons besluit na nog geen uurtje wandelen op de Kullaleden. Er zijn verschillende uitzichtpunten en afdalingen naar zee, we kunnen niet alles doen en maken één uitstapje naar zeeniveau naar een grot. Het gaat heel steil naar beneden en het ijs maakt het nog best spannend. Langs een touw dalen we af naar de zee. De grot zelf is niet heel spectaculair maar de zee heeft een aantrekkingskracht die niet is te weerstaan, wij houden ervan, Fay ook. Deze eerste kennismaking met Kullaberg mag er zijn, we lopen grotendeels op de SL5, de Kullaleden, de kustlijn volgend... erg fraai en de dorpjes aan de kust zijn veelbelovend. We maken daarom met zonsondergang nog een korte wandeling op het strand - en rond de haven - van Lerhamn; een dorpje niet ver van de camping. Fay gaat helemaal los op het strand, rennen door het zand is één van haar hobby's. 

Bliss woont nog een paar honderd kilometer noordelijker dan Kullaberg, er ligt nog wat sneeuw hier en daar. De kennismaking tussen Fay en Bliss gaat prima, de twee hebben elkaar gevonden en na een uurtje spelen in de sneeuw dineren we bij de eigenaren. Fay en Bliss kunnen het goed vinden en aan het eind van de gezellige avond stappen we met z'n vieren in de camper. Morgen gaan we samen wandelen, benieuwd hoe dat gaat.

Kullaberg.
Voor de eerste wandeling met Fay en Bliss parkeren we de camper op de parkeerplaats Josefinelust, waar we eergisteren al langs zijn gelopen met alleen Fay. De ronde van vandaag die we gepland hebben sluit er mooi op aan, wederom lopen we een deel van de Kullaleden, aan beide zijden van het schiereiland. Het uitzichtpunt Josefinelust en de afdaling naar zee is een must, de steile kust rijst fraai op uit de zee. Aangezien de hondjes hier geen kant op kunnen laten we ook Bliss loslopen, het is natuurlijk even aanzien hoe ze ermee omgaat maar ze is heel erg op ons gericht, komt meteen als we haar roepen en samen met Fay vermaakt ze zich prima op het kiezelstrand. De steile trap naar het uitzichtpunt is lastig maar het lukt met een beetje hulp van ons, zowel Fay als Bliss gaan naast de trap lopen. Bliss is zelfs zó braaf dat ze, net als Fay, grote delen van de wandeling lekker los loopt. Ze trekken mooi samen op, de klik is een feit, erg fijn om te zien. De route aan de noordkant van de landtong is mooi. We lopen tot Ona Mossa, een klein meertje prachtig verscholen in de bossen. De doorsteek van One Mosa naar het kustdorpje Mölle mag er ook zijn; een heerlijk wandelpad, het strijklicht van de laagstaande zon maakt het plaatje compleet. Kullaberg is slechts 188 meter hoog op het hoogste punt maar er stromen toch her en der kleine beekjes waar Fay en Bliss zich even opfrissen. Aangezien de zon bijna ondergaat bezichtigen we het dorpje Mölle niet. Via de SL5, die aan de zuidkant vlak langs de kust gaat en hier wel heel fraai is, lopen we over stenige bergpaadjes naar Ransvik Havsveranda, een restaurantje op een bijzonder plekje. Er rest nog een korte klim over hetzelfde pad als eergisteren terug naar de parkeerplaats. Dit smaakt naar meer, we plakken er morgen nog een wandeling aan vast.... we zijn er nu toch!

Kullaleden.
De laatste wandeling die we gaan maken loopt via het hoogste punt van Kullaberg; de 188 meter hoge Håkull. We starten op de parkeerplaats vlakbij Björkeröd iets ten noorden van de camping. Het pad is eerst heel gemakkelijk en toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Het klimmetje naar de top van Håkull is iets uitdagender. Het is bewolkt en er staat een straffe oostenwind kracht 5. Bovenop de top is het koud. Fay en Bliss blijven warm door achter elkaar aan te rennen. We dalen af naar Håkulli Sjö, een meertje met moerassen er omheen. Als de zon erbij komt is het meteen een stuk aangenamer en met het strijklicht door de bossen is weer een plaatje. We oefenen nog even poseren voor de foto met Fay en Bliss voordat we afdalen terug naar de parkeerplaats. Een wandeling van 4 kilometer maar ook weer de moeite waard. De Kullaleden staat op de bucketlist en Bliss... die reist met ons mee naar Nederland! 

 

kaart1.png (195247 bytes)

Camping:

First Camp Mölle - Höganäs.
Kullabergsvägen 286, 263 77 Mölle, Zweden


App:

Locus Maps.

De gelopen routes:

[P] Kullaberg - Kullens Fyr - (SL5) Ransvik Havsveranda - Josefinelust - (SL5) maar parkeerplaats Kullaberg. 

[P] Josefinelust - uitzichtpunt Josefinelust - (SL5) Ona Mosse - Mölle haven - (SL5) Ransvik Havsveranda - Josefinelust parkeerplaats. 

[P] Björkeröd - Håkull - Håkulli Sjö - Björkeröd parkeerplaats. 

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]