" Before you get a dog, you can't quite imagine what living with one might be like; afterward, you can't imagine living any other way "
Caroline Knapp


België, Parc Naturel Des Deux Ourthes bij Houffalize oktober 2018.

Parc Naturel Des Deux Ourthes.
Het afgelopen voorjaar maakten we een tussenstop in Houffalize voor een korte wandeling, op de terugweg van onze wandelweek in Cadaqués. Onze ervaringen in België waren tot nu toe wisselend. In La Roche en Ardennes troffen we ooit een tekenplaag en drukke wegen en in Bouillon waren de wandelingen wel mooi maar niet echt uitdagend. Een herkansing in Houffalize was de insteek. Camping du Viaduc stelt weinig voor, het sanitair is oud en niet altijd even fris.
De prijs per nacht is daarentegen vrij fors. De hondjes mochten gratis verblijven maar dat zat wel in de prijs inbegrepen in onze ogen. Zo zie je maar weer; zonder hondjes is je leven niet alleen incompleet maar ook onnodig duur. De camping ligt op loopafstand van Houffalize waar we bij het toeristen infocentrum een wandelkaartje haalden. Zeven euro moest het kosten terwijl ook dit kaartje eigenlijk niet zoveel voorstelt. We kregen er nog een bijlage bij met informatie over drijfjacht. Zo waren er iedere dag wel een aantal routes niet te belopen. Op zich natuurlijk goed om dit van tevoren te plannen en duidelijk in kaart te brengen; wel zo veilig. Op de wandelkaart staan een aantal wandelingen van verschillende lengte en moeilijkheidsgradatie; handig bij het plannen van een wandelroute. De nummers en icoontjes op de kaart komen in de natuur terug en via de QR code op de kaart zijn een paar routes als gps track te downloaden. Wij kozen voor de meest uitdagende route: 'Les Blanc Bois', slechts 7 kilometer lang maar met 4 geclassificeerd op een schaal van 1 tot 5 en dus wellicht moeilijk. De route start, net als alle andere, midden in Houffalize. Wij vonden de route zelf nergens zwaar of ingewikkeld, er was een mooie steile klim bij, maar moeilijk? Nee, dat niet. Wij vroegen ons af of de moeilijkheid wellicht zat in het vinden van de markeringen want die liet op een paar splitsingen wel te wensen over. We namen daardoor een verkeerde afslag, daalden af, liepen een rondje en gingen die steile klim nog een keer doen om op de bewuste splitsing zonder wegwijzer nu het andere minder voor de hand liggende pad te kiezen. Bij de 2e poging lukte het wel. Uiteindelijk was het best een mooie wandeling, alleen het laatste stuk langs een autoweg voegde niets toe. Na wat speurwerk op de smartphone vonden we de 'Cirkwi' app. In deze app zijn ondermeer een aantal wandelingen van de kaart digitaal te bekijken waaronder ook deze 'Blanc Bois' speurtocht. Aangezien onze opgenomen track afweek van die in de app besloten we een deel van deze wandeling nog eens te lopen, al was het alleen maar om uit te vogelen waar we de fout ingegaan waren. Wat bleek: de route is aangepast en er wordt nu een stuk overgeslagen. Eigenwijs als we zijn liepen wij dit lusje toch nog eventjes; een steile passage, wat omgevallen bomen en een vernielde brug zullen de reden zijn voor de omleiding maar mooi was het zeker.

Zon en nevel.
Om het onszelf gemakkelijk te maken besloten we de tweede dag wederom gemarkeerde routes te lopen. We kozen voor de 11 kilometer lange route nummer 7 genaamd 'Hêtre Isolé' en plakten, na een warme kop chocolademelk op een terrasje in Houffalize, nummertje 4, 'Roche Plate', van 5 kilometer er aan vast. Beide met een 1 geklassificeerd, wederom nergens moeilijk maar waarom deze routes een 1 krijgen en die van de vorige dag een 4 is ons een raadsel... het maakt niet zo'n groot verschil in onze beleving. Het stuk langs de snelweg op route 7 en daarna het deel over een voorrangsweg spreekt weinig tot de verbeelding. Langsrazende auto's kennen we wel, dat hoeft niet zo nodig op een wandelroute. Eigenlijk is de korte 'Roche Plate' route nummer 4 wat dat betreft fraaier, alhoewel we hier op het laatst de asfaltweg hebben vermeden aangezien we dat stuk een dag eerder ook al hadden gelopen. Beide wandelingen waren best aardig en nergens moeilijk. De hondjes vermaakten zich overigens prima, beetje door de herfstbladeren rollen, opfrissen in de beek, dat soort dingen. De derde dag wandelden we een route waar de dag ervoor was gejaagd: nummer 1 'Pont de Suhet' genaamd. Een 10 kilometer lange wandeling door veel bossen met hier en daar een klimmetje, een paar mooie beken maar toch ook weer een asfaltmars. Deze is met de QR code op de kaart te downloaden. Wat ons betreft de mooiste route van de vier maar de witgevroren bodem en de zonnestralen die door de nevel prikten hebben hier zeker een positieve bijdrage aan geleverd. De culinaire tip is 'La Fleur de Thym', een vijf gangen menu met voorafgaand maar liefst 4 amuses... daar houden we wel van! 


Camping.
Du Viaduc
Rue de la Roche 53
6660 Houffalize. 

Kaart.
Houffalize, 
Maison du Tourisme Cœur de l'Ardenne, au fil de l'Ourthe et de l'Aisne.
Schaal 1:25.000
Nr. C 1406, NGI België
ISBN 9789462352612

App.
Cirkwi 

De gelopen routes
(telkens vanaf de camping naar het centrum van Houffalize waar de routes starten)

Dag 1.
A. Les Blanc Bois (in de app, maar afwijkend)

Dag 2.
7. Hêtre Isolé (download met QR code en in de app)
4. Roche Plate (in de app)

Dag 3.
1. Pont de Suhet (download met QR code en in de app)

 

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]