"  Everything I know, I learned from dogs "
Nora Roberts

 

Duitsland, Holperdorp (Lienen) Teutoburgerwald, maart 2018

Holperdorper.
Half maart 2018, waarschijnlijk nog één laatste stuiptrekking van de winter. Met straffe en koude oostenwind en temperaturen onder nul trokken wij de winterwandeluitrusting nog een keer aan om het Teutoburgerwald nog eens te verkennen. Met een beetje verse sneeuw erbij was het echt weer even winter. Op de site van 'teutoschleifen.de' lazen we toevallig dat onze geplande route 'Holperdorper' niet begaanbaar was wegens stormschade.
De eigenaresse van camping Eurocamp wist ons goed uit te leggen om welk deel het zou gaan en hoe we eventueel de route konden aanpassen. Ze wist ook te vertellen dat ze het gebied al sinds haar jeugd kent maar dat er in die tijd nog nooit zoveel bomen waren gesneuveld door een storm als bij storm Friederike in januari 2018. Ze adviseerde gewoon de route te gaan lopen omdat het ook wel weer bijzonder was om de gevolgen van dit natuurgeweld te zien. Er zijn een zevental zogenaamde 'teutoschleifen'. De 'Holperdorper' loopt vlak langs de camping en is met een kleine 15 kilometer een prima wandeling voor in de winter. We hadden een half jaar eerder al een stukje van deze route gelopen en nu stond de hele route in onze planning. Eigenlijk was alleen het deel van de route in de buurt van de camping ernstig getroffen door de storm; hier lagen dan ook wel meteen heel veel bomen omver; het wandelpad was gewoonweg niet meer te zien. Als lucifershoutjes waren ze soms afgeknakt maar nog vaker met wortels en al omver geblazen. Twee maand na de verwoestende storm waren de gevolgen dus nog goed merkbaar aangezien de wandelpaden de laagste prioriteit hebben als het gaat om opruimwerkzaamheden. Wij besloten het pad te verlaten en om de chaos heen te lopen maar wel zoveel mogelijk parallel aan het pad. Zoals gezegd was het pad meestal niet te zien maar met behulp van alweer zo'n handige app op de smartphone was het niet moeilijk om de route verderop weer op te pikken. Net als de app van Sauerland heeft ook het Teutoburgerwald er één: 'Mein Teuto' heet ie, de genoemde Teutoschleifen routes staan er ook in en verdwalen is uitgesloten; super!

Canyon Blick.
De snijdende oostenwind bleef aanhouden en voor de tweede wandeling kozen we voor een relatief korte wandeling.Teutoschleife 'Canyon Blick' start in Lengerich en dankt zijn naam aan het fraaie uitzichtpunt op een voormalige steengroeve, het is nu een beschermd natuurgebied. Na zo'n acht kilometer maakten wij een uitstapje naar de 'Stiftkirche' in het dorpje Leeden. Vlak ernaast genoten we eerst van de prijzige maar lekkere 'hausgemachte kuchen' bij Stiftschänke Schwerman. De Canyon Blick route vonden wij uiteindelijk mooier dan de Holperdorper, misschien dat het zonnetje ook van invloed was. 


Camping:
Camping Eurocamp
Holperdorp 44
Lienen

Kaarten:
Lienen
(KV plan)
1:25.000
ISBN 978-3-89641-649-0

Optioneel: Der Hermannsweg
(von Rheine bis zur Velmerstot/Leopoldstal)
1:50.000

De gelopen routes (Teutoschleifen):

Holperdorper. 
Camping Eurocamp - Teutoschleife Holperdorper met de klok mee langs Rohlmann - Holperdorper Straße - Hermannsweg naar Malepartus - Café Waldschlőßchen - Őhlműhlenbach met "Wasserfall" Lienen - Aldruperberg (Kalksandsteinwerk) - Kammweg - Buerweg - richting Schőnhoff - via Ahornweg naar Duvensteine - Goldbach - Camping Eurocamp.

Canyon Blick.
[P] Lengerich Friedhofkapelle -
Teutoschleife Canyon Blick met de klok mee - ALVA Skulpturenpark - Lengericher Canyon - Am Kleeberg - Gut Stapenhorst - Exterheider Damm - Smanforden - Elsebike - Leedener Berg - Stiftskirche in dorpje Leeden - Plenter - Margarethenstraße - Hohe Horst - Lengericher Berg - Stapenhorststraße - Friedhofkapelle.[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]

 

 

V01.JPG (123866 bytes) V02.JPG (128932 bytes) V03.JPG (113700 bytes) V04.JPG (97337 bytes)
V05.JPG (104599 bytes) V06.JPG (121513 bytes) V07.JPG (128512 bytes) V08.JPG (90406 bytes)