"  If you think dogs can’t count, try putting three dog biscuits in your pocket and then give him only two of them "
Phil Pastoret


Duitsland, Holperdorp (Lienen) Teutoburgerwald, september 2017.


Ahornweg südschleife.
"The mountains are calling, and I must go" luidt de toepasselijke quote van John Muir. Nou ja, 'hills' zou nog beter zijn maar dat terzijde. Feit is dat we pas een week geleden op dezelfde plaats waren; sterker nog: we waren slechts vier dagen thuis geweest. Die zuidelijke lus van de Ahornweg stond natuurlijk op de bucketlist, maar dat we de hele Ahornweg binnen twee opeenvolgende weekenden zouden gaan lopen hadden we van tevoren ook niet bedacht. Voor de zuidelijke lus van de Ahornweg trokken we drie dagen uit. Donderdagavond weg en zondagavond weer thuis. Het blijft een leuke bezigheid; zo'n lang weekend lijkt echt veel langer te duren dan 3 dagen. Wij houden er wel van. De meest oostelijke lus van de route is mooi in één lange wandeltocht te behappen. Parkeren in Hilter en dan halverwege opladen op het terrasje (aan een drukke weg) van 'Eiscafé bei Uschi' in Wellingholzhausen. Al met al was deze lus de langste etappe van de vijf met ruim 26 km maar goed te doen. Behalve door bossen gaat de route ook vaak door cultuurlandschap in deze streek.
De golvende akkers en maisvelden zijn eigenlijk wel een welkome afwisseling waarbij de harde werkers in de oogsttijd het vakantiegevoel nog eens extra benadrukken. De beide uitkijktorens zijn op dit deel wel toegankelijk in tegenstelling tot de twee op de noordelijke lus. Ze zijn ook zeker de moeite van het beklimmen waard. Vooral vanaf de hoge 'Aussichtturm Steinegge' is het uitzicht formidabel. Zowel de mooie toren van hout met staal bij Beutling als de betonnen kolos bij Steinegge zijn voor de honden geen enkel probleem. Ze kennen het trucje inmiddels en vinden het nog wel leuk ook denken we. 

Op fietse.
Het laatste deel van de südschleife splitsten we op in twee halve cirkels. We lieten een mountainbike achter in Bad Iburg (om na de wandeling de auto te kunnen ophalen) en parkeerden aan de andere kant van de 'cirkel' onze camper in het kuuroord Bad Rothenfelde. Met 19,5 was het de kortste etappe via Hilter terug naar Bad Iburg. Kuroord Bad Rothenfelde zelf is best aardig en vooral de opvallende gradeerwerken voor zoutwinning zijn mooi. Eerlijk gezegd is het hele stuk tot voorbij Hilter toch wat minder mooi qua wandelen want het gaat vaak door de bebouwde kom en over de verharde wegen, dat spreekt soms wat minder tot de verbeelding. Eenmaal in de heuvels tussen Hilter en Bad Iburg is dat allemaal vlotjes weer vergeten want die zijn wederom heel fraai. Hetzelfde kunstje met de fiets herhaalden de volgende dag om zo het laatste deel van de Ahornweg te lopen. Van Bad Rothenfelde via Bad Laer naar Bad Iburg. Ook hier weer veel over de verharde weg en relatief vlak met alleen de Kleiner Berg als korte klim met uitzichttoren. 

De Ahornweg is een afwisselende lange afstandswandeling van circa 100 km. Op de route zelf wordt gesuggereerd dat hij 90 km is maar dat is echt te krap gemeten. Wellicht is de route in de loop der tijd veranderd want die 90 km staat op een oud ogend bordje. Wij splitsten de route op in vijf delen waarbij we soms een stukje dubbel liepen of een extra stuk naar en van de route. Onze dagetappes waren daardoor gemiddeld wel wat langer dan 20 km. Inclusief hier en daar een rondje om de kerk of een terrasje pikken en de aan- en aflooproutes naar- en van de Ahornweg klokten wij zo'n 118 km. 

Boven:
Een kaartje van de 100 km lange Ahornweg met Bad Iburg centraal gelegen
waar de noordelijke en zuidelijke lussen met elkaar worden verbonden.

 

Camping:
Camping Eurocamp
Holperdorp 44
Lienen

Kaarten:
Lienen (slechts een klein deel van de zuidlus op deze kaart)
(KV plan)
1:25.000
ISBN 978-3-89641-649-0

Der Hermannsweg (de zuidlus staat hier grotendeels op)
(von Rheine bis zur Velmerstot/Leopoldstal)
1:50.000

De gelopen routes:

26 km (meest oostelijke) deel 1 zuidelijke lus
[P] Osnabruckerstraße Hilter - Ehrenmal Hilter - Flachdehne - Johannisweg - Böhne Mühle - Wellingholzhausen - Aussichtturm Beutling - Schwarze Welle - Blauer See - Sahlbrink - Aussichtturm Steinegge - Noller Schlucht - Timmer Egge - Hilter.


19 km deel 2 zuidelijke lus (midden)
[P] Bad Rothenfelde - Hilter - Osnabruckerstraße - Spannbrink - Kleiner Freeden - Bad Iburg.
(per fiets terug om de auto te halen)


25 km deel 3 zuidelijke lus (west)
[P] Bad Rothenfelde - Gradierwerke - Aussichtturm Kleiner Berg - Blomberg - Bad Laer - Glockensee - Düwelsteene - Westerwiede - Burg Scheventorf - Glaner Bach - Ostenfelde - Langenberg - Bad Iburg.
(per fiets terug om de auto te halen)

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]

 

 

V01.JPG (123866 bytes) V02.JPG (128932 bytes) V03.JPG (113700 bytes) V04.JPG (97337 bytes)
V05.JPG (104599 bytes) V06.JPG (121513 bytes) V07.JPG (128512 bytes) V08.JPG (90406 bytes)
V09.JPG (114068 bytes) V10.JPG (117922 bytes) V11.JPG (89351 bytes) V12.JPG (126519 bytes)