" Dogs love their friends and bite their enemies, quite unlike people, who are incapable of pure love and always have to mix love and hate in their object-relations"
Sigmund Freud 


Duitsland, Bocketal (Teutoburgerwald) september 2019
.

Nieuwe paden
September klinkt al best als najaar maar kan nog prima zomers weer leveren. Zo ook het tweede weekend in 2019. In de ochtend fris en nevelig maar overdag een graad of 24; prima wandelweer noemen wij dat. Het Bocketal was weer aan de beurt voor zo'n heerlijk wandelweekend. De Teutoschleifen in de directe omgeving hadden we reeds verkend, tijd voor iets nieuws dus. Aan weerszijden van de Teutoburgerwald bergkam liggen een aantal eenzame slingerende bergpaadjes. Veel minder druk dan de Dörenther Klippen en de Hermannsweg en ook niet allemaal op de kaart terug te vinden. Zelfs de apps kennen niet alle paadjes maar met de Hermannsweg als een soort leidraad is verdwalen praktisch onmogelijk. De Locus app kent de meeste paden wel en zo niet dan is het volgende paadje zo bereikt. Vanaf de camping via de Wanderparkplatz is de prachtige klim naar Königstein zo bereikt; een werkelijk schitterend paadje omhoog de bergkam op en ook de Drei Kaiserstuhl is dan niet ver meer. Wat ligt die camping Bocketal toch eigenlijk mooi. Een wintercamping mét restaurant is het, het kan zomaar eens een bestemming zijn komend winter. We zien onszelf hier wel lopen op sneeuwschoenen door de Neuschnee banjerend. Na de Drei Kaiserstuhl verlieten we zo snel mogelijk de Hermannsweg om aan de noordoostelijke zijde een aantal leuke bospaden te verkennen waar we nagenoeg niemand meer tegenkwamen. Hetzelfde lukte aan de andere kant van de kam, ook hier liggen een aantal fraaie paden verscholen in de bossen langs onder andere ruige rotspartijen en diepe afgronden. Min of meer evenwijdig aan de Hermannsweg is zo over een wel heel mooie route het dorpje Brochterbeck te bereiken waar prima een lunch te scoren is of gewoon een kop koffie. Aangezien we het allerbelangrijkste waren vergeten zochten we eerst de plaatselijke supermarkt op; om een zak hondenbrokken te halen. Een paar kilo extra in de rugzak, dat wel maar anders zouden ze het ons zeker kwalijk nemen bij terugkomst op de camping en dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Südhangweg.
De andere kant op richting Tecklenburg is eigenlijk hetzelfde verhaal; de bekende Hermannsweg op de kam en een heuse Südhangweg parallel lopend aan de Kamweg. Een genot om te lopen met her en der weer die imposante rotspartijen die vooral bij de Heidentempel steil zijn. De X18 lange afstandswandeling loopt op zijn beurt aan de noordzijde parallel aan de Hermannsweg terug naar het Bocketal.
Onze wandeling startten we natuurlijk weer op de camping en het korte klimmetje naar Schweinskopf, dat meteen begint op de Wanderparkplatz bij de camping, is erg lonend, geen uitzichtpunt maar gewoon een fraai bospad omhoog. De afdaling staat niet op de papieren- en digitale kaarten maar het kan niet missen, Brochterbeck en de weg 'Im Bocketal' zijn duidelijk te zien. Via de eerder genoemde Südhangweg, het de 'Brochterbecker Landpartie', het 'Hexenpfad' en de Teutostadtschleife 'Tecklenburger Romantik' is het een kilometer of acht maar Tecklenburg over zeer aantrekkelijke paden. Allemaal routes die we vast nog een helemaal gaan lopen want al hebben we nu de meeste paden rond het Bocketal wel gelopen, de laatste keer was het vrijwel zeker niet.


kaart.png (214873 bytes)

 

Camping. 
Campingplatz Bocketal
Im Bocketal 12
49545 Tecklenburger Land 

App:
Mein Teuto
Outdooractive GmbH & Co. KG

De gelopen routes:

Camping Bocketal - Wanderparkplatz - Königstein - Drei Kaiserstuhl - Hermannsweg - lus ten noorden van de Hermannsweg richting Stallmeyer - Hermannsweg - 2e lus ten noorden van de Hermannsweg richting Hövelmeyer-Klute - Hermannsweg en richting Dörenther Klippen - ten zuiden, evenwijdig aan de Hermannsweg richting Brochterbeck - Dast - Kleeweg - Am Mühlenteich - Dorfstraße - Im Brock - Zu den Klippen - Brochterbecker Mühlenbach - Bocketal - Wanderparkplatz - Camping Bocketal.

Camping Bocketal - Wanderparkplatz - Schweinskopf - Brochterbeck - Brochterbecker Landpartie - Südhangweg - Hexenpfad - Tecklenburger Romantik - Tecklenburg - Tecklenburger Bergpfad/Hermannsweg - X18 Rheine-Lienen - Camping Bocketal.

klik hier voor alle foto's op één pagina ]

 

 

V01.JPG (123866 bytes) V02.JPG (128932 bytes) V03.JPG (113700 bytes) V04.JPG (97337 bytes) V05.JPG (104599 bytes)
V06.JPG (121513 bytes) V07.JPG (128512 bytes) V08.JPG (90406 bytes) V09.JPG (114068 bytes) V10.JPG (117922 bytes)
V11.JPG (89351 bytes) V12.JPG (126519 bytes) V13.JPG (88181 bytes) V14.JPG (120942 bytes) V15.JPG (113139 bytes)