" It's just the most amazing thing to love a dog, isn't it? It makes our relationships with people seem as boring as a bowl of oatmeal "
John Grogan


Frankrijk, omgeving Alpe d'Huez mei/juni 2015

Alpe d'Huzes.
Op 4 juni vond in Frankrijk voor de tiende keer het evenement Alpe d'HuZes plaats.
Alpe d’HuZes is een actie waarbij deelnemers hardlopend, wandelend of fietsend onder het motto ’opgeven is geen optie’ op een dag tot maximaal zes keer de legendarische Alpe d’Huez beklimmen om zo veel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen kanker. Met de opbrengsten wordt wetenschappelijk onderzoek naar kanker ondersteund, met als doel de ziekte onder controle te krijgen, zodat er in de toekomst niemand meer doodgaat aan kanker. Ik (Marco) had me opgegeven als fietser. We hadden besloten om tenminste een week van tevoren af te reizen naar Frankrijk om het fietsevenement goed voor te bereiden en natuurlijk ook om een aantal bergwandelingen te maken. Om niet helemaal aan het evenement voorbij te gaan volgt hieronder een kort verslagje van de dag zelf.

Donderdag 4 juni, Alpe d'HuZes, de dag waar ik 7 maand voor heb getraind. De weersvoorspelling was niet erg gunstig: heel erg warm, ruim boven de 30 graden en in de loop van de dag onweersbuien. Ik had me voorgenomen tenminste 6x omhoog te fietsen en misschien voor een zevende klim te gaan. Aanvankelijk was ik van plan om heel vroeg te starten; half vijf. Onze buurman op de camping was motard bij het evenement en zei dat half vijf starten betekent dat je er om half vier moet staan anders staan er minimaal 1000 voor je en sta je een uur in de kou te wachten. Ik kon beter om half zes starten na de drukte... en inderdaad, 5:20 opgestapt en 10 minuten later aan de start zonder wachtrij, ik kon eigenlijk meteen door. De eerste drie beklimmingen; probleemloos en nog redelijke temperatuur maar al wel 6 bidons sportdrank op á 0,75 liter. Even een korte pauze in het dorp beneden bij Ageeth en de hondjes, een broodje, wat reepjes en gelletjes, bidons vol en weer door. Vierde en vijfde beklimming idioot warm, mijn Garmin klokte 42 graden. De zon stond volop te branden op het asfalt en daardoor moest ik wat gas terugnemen. Inmiddels 10 bidons leeg en vele bekers water aangepakt onderweg om maar vocht te blijven aavullen. Ook stonden overal mensen met emmers koud water en sponsen om de renners af te koelen.... heerlijk! De zesde klim was het inmiddels zwaar bewolkt en het begon te onweren, bidon 11 en 12 leeggemaakt, het was inmiddels vijf uur toen ik over de finish kwam. De laatste afdaling deels op nat wegdek, beneden had het blijkbaar al geregend. Nog 5 km terug naar de camping met een dikke bui warm water en dat voelde eigenlijk best goed. Een zevende klim zag ik al niet meer zitten bij deze hitte maar bij regen en onweer leek me het ook een slecht idee.
Statistieken: 186 km, 6500 hoogtemeters, 10 uur en drie kwartier op de fiets gezeten.
Kortom: gesloopt door de hitte maar voldaan en tevreden; 6x die berg op leverde een mooi bedrag op.


GR de Pays Tour de Lacs de Sept Laux.
Alpe d'Huez is een niet tot de verbeelding sprekende wintersportplaats en zou normaal gesproken geen uitgangspunt zijn voor onze bergwandelingen. Wij kunnen ons nogal storen aan de 'verminking' van de bergen door kabelbanen, skipistes en sporthotels. Bovendien ligt het dorp bijna rondom ingesloten in Parc National des Ecrins waar we met de honden niet in mogen. Aangezien we er wel moesten zijn voor het goede doel zat er niets anders op dan bergwandelingen te plannen ten noorden van de Alpe, buiten het nationaalpark. Eigenlijk viel het allemaal wel mee, eenmaal uit het dorp in de bergen merk je weinig van de winterse activiteiten, alleen de kabelbaan naar Pic de Lac Blanc wil maar niet uit het zicht verdwijnen. Voor de eerste wandeling parkeerden wij ver buiten het dorp aan het meertje Lac Besson om vervolgend de GR549 op te pakken naar het lelijke tussenstation l'Alpette. De steile klim van het tussenstation l'Alpette naar het Lac de la Fare maakt echter veel goed. Van het meertje zelf was niet veel te zien door de enorme hoeveelheid restsneeuw. Een paar passages waren gezekerd met staalkabels. Naar onze mening zijn ze iets te enthousiast geweest met het zekeren, de staalkabels zitten soms meer in de weg dan dat ze comfort bieden, je moet zelfs uitkijken dat je er niet over struikelt. De overige wandelingen maakten we vanuit het dal van L'Eau d'Olle en vanaf de Col du Glandon, ten noordoosten van het Lac de Grand Maison. Stuk voor stuk wandelingen die de moeite waard zijn, plaatselijk erg steil en met staalkabels gezekerd maar probleemloos te lopen voor de honden. Een van de mooiste wandelingen vonden wij die van Allemont naar Lac de Belledonne over de GR549, deze staat genoemd in het ANWB gidsje. We startten op parkeerplaats Coteyssard ten noordwesten van Allemont; het is dan nog zo'n 1000 meter stijgen naar het afgelegen bergmeertje. Het Lac de Belledone was nog grotendeels bevroren en er lag veel restsneeuw in en om het meer. Ook de wandeling vanuit Le Rivier d'Allemont over wederom de GR549 ofwel 'GR de Pays Tour de Lacs de Sept Laux' is schitterend. Parkeren kan daar waar de GR549 route de hoofdweg verlaat. De route gaat vervolgens heel steil omhoog langs Cascade des Sept Laux (waterval) en daarna min of meer de beek volgend omhoog naar een hoogvlakte met een aantal hele mooie meertjes. Wij liepen tot Col des Sept Laux aan het Lac du Coc. We kwamen net als op de meeste andere wandelingen wederom voor grote restsneeuwvelden te staan en vonden het wel welletjes wat dat betreft; telkens tot over de knieën onverwachts wegzakken gaat op den duur toch vervelen.Camping:
Camping Ferme Noemie
Chemin Pierre Polycarpe
Les Sables
Bourg d’Oisans

Gidsen:
ANWB Goud Franse Alpen
ISBN 978-9-0180-3412-2

Kaart:
Le Bourg-d'Oisans L'Alpe d'Huez
Grandes Rousses. Sept Laux
3335 ETR schaal 1:25.000
ISBN 978-2-7585-2930-9


De gelopen routes:

[P] Alpe d'Huez Lac Besson 2096 m - (GR549) links van de meertjes naar bergstation L'Alpette - Refuge de la Fare - Lac de la Fare met berghutje Abri Raton 2641 m - Refuge de la Fare - bergstation L'Alpette - andere kant van de meertjes terug naar Lac Besson.

[P] Col du Glandon 1924 m - rechts om Le Carrelet naar Lac de la Combe - terug en andere kant van Le Carrelet terug naar Col du Glandon (korte wandeling)

[P] Col du Glandon 1924 m - Lac de la Croix 2415 m - zelfde weg terug

[P] Coteyssard Allemont - (GR549) Le Chateau (berghutje) - (GR549) - de GR549 verlaten naar Lac de Belledone - zelfde weg terug.

[P] Le Rivier d'Allemont - (GR549) Cascade des Sept Laux - (GR549) Lad de la Sagne - (GR549) Lac de la Corne - (GR549) Lac Jeplac - (GR549) Col des Sept Laux /Lac du Coc - zelfde weg terug.


[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]