" If you pick up a starving dog and make him prosperous, he will not bite you ; that is the principle difference between a dog and a man "
Mark Twain

 

Duitsland, Ahrtal (Eifel) augustus 2020.

Langs de Ahr.
31 graden, zwaar bewolkt en kans op een onweersbui. Dat waren de vooruitzichten voor Altenahr in het derde weekend van augustus, althans voor de vrijdag. Zaterdag en zondag iets koeler en kans op meer zon. Als het bij ons in Nederland warm is dan is het in Altenahr meestal heet.
Zo was het ook dit weekend. Voor de vrijdag leek ons daarom een wandeling zonder al teveel hoogtemeters de juiste keuze. Aangezien we de meeste paden wel gelopen hebben kunnen we nu kiezen voor bekende routes; succes verzekerd. Langs de Ahr slenteren tot de zin op is bijvoorbeeld. Voor de hondjes ideaal; veel momentjes om in de Ahr te springen. Wij wandelden van Camping Altenahr tot Walporzheim. Daar vonden we het welletjes, kochten een minigruppenkarte en reisden met de Ahrtalbahn terug naar Altenahr. In het voorjaar van 2018 liepen we de Ahrsteig. Het klimmetje naar de Krausberg en de afdaling naar Walporzheim herinnerden we ons nog goed. Deze wilden we weer eens lopen. We kozen op de tweede dag weer voor een wandeling van Camping Altenahr naar Walporzheim, maar dan hoog boven de Ahr langs over een aantal echte bergpaadjes. Steile smalle paadjes met alpien karakter bij tijd en wijle. Vooral hogerop waar alleen nog kronkelige eikjes staan spreken de paadjes tot de verbeelding. Bijvoorbeeld bij Schwarzes Kreuz, waar de afdaling serieus steil is. De Nederlandse vertaling van het Rother gidsje spreekt van een 'duizelingwekkende graadwandeling' maar die omschrijving gaat veel te ver. Desalniettemin is het een prachtig paadje. Enige nadeel in Coronatijd: het is ook een populair paadje. Veel rustiger is het gebied rond Koppen. Een mooi gelegen topje met prachtig uitzicht rondom waar bijna niemand komt. Hier gaan geen gemarkeerde routes langs en dat scheelt. Met de Locus Maps Free- of de Outdooractive app gemakkelijk te vinden en meer dan de moeite waard. Ook hier zijn weer die stenige paden met kronkelige eikjes. Als laatste noemen we de Krausberg, de Ahrsteig is aan beide zijden schitterend. Op de Krausberg zelf stonden we reeds meerdere malen maar telkens als de horeca boven gesloten was. Hoe druk het er wordt als die open is.... aan het aantal zitplaatsen te zien kon dat wel eens té druk zijn voor 1,5 meter afstand. De afdaling naar Walporzheim is erg mooi al staat de gammele Alfred Dahm Turm er wat verloren bij. Dit houten bouwval kunnen ze beter opruimen, dat oogt beter dan hekken er omheen zetten.

Hornberg.
"Wer einen bekannten Berg neu kennen lernen will, muss meist nur den Steig wechseln". Dit is een quote uit het Rother gidsje Nockberge wat ook zeker geldt voor de Hornberg. Wij wandelden voor de 13e omhoog maar kozen dit keer voor een onbekend pad wat niet op de kaarten staat maar wel in de Locus Maps Free app. De kortste route omhoog dus ook meteen de steilste. Halverwege komt de klim via Michelskopp erbij en verderop ook de gemarkeerde klim van wandelroute 8. Het blijft wat ons betreft een klassieker. Lekker klimmen en boven genieten van een geweldig uitzicht over het Langfigtal met de steile toppen van Engelsley Süd en Nord en de ruige kam van Teufelsloch aan de anderekant van de Ahr. In de verte is de Krausturm ook duidelijk te zien. Voor de afdaling kozen wij voor het Ecologische pad via het Langfigtal en jawel; de brug die in 2016 werd verwoest door het hoge water van de Ahr is vernieuwd. Het Langfigtal is weer helemaal begaanbaar en zal zeker weer door ons worden opgenomen in wandelingen de volgende keer want veel spectaculairder dan dit dal met de omringende, vaak loodrecht oprijzende rotspartijen, wordt het niet.

Camping:
Camping Altenahr
53505 Altenahr

Gidsen:
ANWB Rijn - Eifel - Moezel
Rother wandelgids (groen) Eifel ISBN 978-90-389-2113-6

Kaarten:
Bad Neuenahr-Ahrweiler und das Ahrtal 1:25.000
Rad- und Wanderkarte (131 - Publicpress)
(te koop op de camping)
-
Das Ahrtal 1:25.000
(zwischen Schuld und Sinzig am Rhein)
Wanderkarte Nr.9 des Eifelvereins
ISBN 3-921805-87-9

Apps:
Locus Maps Free
Outdooractive

De gelopen routes:

Camping Altenahr - Altenahr - Ahrtalweg langs de Ahr naar Reimerzhoven - Laach - Rech - Dernau - Walporzheim.

Camping Altenahr - Altenahr - Ahrsteig hoog boven de Ahr naar Krähhardt - langs Teufelsley - Köppen - Flucht aus Ägypten - Rech - Steinbergsmühle - st. Jodokus Kapelle - Krausbergturm - Alfred Dahm Turm - Habichtsblick - Walporzheim.

Camping Altenahr - over het spoor wandelpad omhoog - Teufelsloch - afdalen aan de zuidzijde en op de kruising pad steil omhoog (even zoeken) Michelskopp - Hornberg - Langfigtal - Altenahr -
Camping Altenahr.

klik hier voor alle foto's op één pagina ]

 

 

V01.JPG (123866 bytes) V02.JPG (128932 bytes) V03.JPG (113700 bytes) V04.JPG (97337 bytes)
V05.JPG (104599 bytes) V06.JPG (121513 bytes) V07.JPG (128512 bytes) V08.JPG (90406 bytes)
V09.JPG (114068 bytes) V10.JPG (117922 bytes) V11.JPG (89351 bytes) V12.JPG (126519 bytes)
V13.JPG (88181 bytes) V14.JPG (120942 bytes) V15.JPG (113139 bytes) V16.JPG (127989 bytes)