" A dog has the soul of a philosopher "
Plato

 

Duitsland, Ahrtal (Eifel) augustus 2019.

Nazomeren. 
Aangezien we niet wilden accepteren dat de zomervakantie erop zat gooiden we onze wandelkleding niet in de kast maar rechtstreeks terug in de camper. Het eerste weekend na die geweldig mooie vakantie in Zweden vertrokken we naar ons vaste adresje dat, vergeleken bij Zweden, vlak om de hoek ligt: Altenahr. Nog even een paar dagen wandelen in de heuvels van de Eifel en genieten van het mooie nazomerweer, de terrasjes in het gezellige stadje Ahrweiler en natuurlijk van de kookkunsten van Assenmacher in Altenahr. Zolang dit niet verveelt zien we geen redenen om ergens anders naar toe te gaan. Okay, qua wandelroutes kennen we al wel veel en daarom treinen we steeds vaker door het Ahrtal op zoek naar nieuwe paden. Vanuit het altijd gezellige Ahrweiler lopen heel veel gemarkeerde routes de heuvels in en met de Ahrbahn is Ahrweiler zo bereikt. Route 13 is met 18,5 kilometer de langste en nergens moeilijk. 

Wilde zwijnen.
Route 13 is ook niet heel uitdagend, eigenlijk is het één lange boswandeling naar het dorpje Ramersbach voornamelijk stroomopwaarts langs de 'Bachemer Bach', het beekje dat in het aardige Bachem in de Ahr uitmondt. Bij de Lourdeskapelle is het afgelopen met auto's en kunnen de hondjes lekker loslopen. Een jachtopziener waarschuwde nog wel voor de wilde zwijnen met biggen, die zouden nogal agressief kunnen zijn tegen de hondjes. Reden temeer om ze vooral niet aan te lijnen vonden wij, de hondjes lopen toch wel op het pad dus aanlijnen veranderd dat niet. Los daarvan; wilde zwijnen hebben we nooit gespot in de Eifel, wild kiest überhaupt liever niet voor de door mensen bewandelde paden. Mocht het toch tot een ontmoeting komen met zo'n wild zwijn dan heeft iedereen de meeste kans op een goede afloop zonder riemen. Helaas is de enige Gasthof in Ramersbach niet open op vrijdagmiddag, we kochten derhalve wat versnaperingen in de plaatselijke, piepkleine 'supermarkt' waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Hier wordt van alles verkocht en er zijn geen alternatieve winkels in Ramersbach, dat zal dan de kracht wel zijn en de reden dat zo'n winkeltje overleefd. De zakken potgrond liggen hier naast de flessen glühwein in de etalage. Bij het verlaten van Ramersbach zijn de heuvels van onder andere het Siebengebirge mooi te overzien. Net als de heenweg gaat het daarna door de bossen, zonder vergezichten, easy terug naar Ahrweiler. Het spannendste is nog wel de oversteek van de autoweg die het wandelpad afsluit met een vangrail. Met geen mogelijkheid is vanaf de weg de markering te vinden. Op de kaart gaat het pad gewoon dwars over de weg en die lijn klopt aardig concluderen we achteraf. Na wat speurwerk met kaart en smartphone in de bosjes is dat pad dan toch nog vindbaar maar makkelijk is het niet.  Ahrweiler is het sluitstuk van de wandeling, altijd een succes met de mooie Sint Laurentiuskerk en vakwerkhuizen in het centrum en de vele gezellige, vaak overvolle, terrasjes. 

Te steil.
Om op tijd bij Assenmacher te kunnen aanschuiven maakten we de tweede wandeldag geen gebruik van de trein. We wandelden direct vanaf de camping, meteen omhoog richting Schwarzes Kreuz om daar de ons welbekende Ahrsteig op te pikken. Deze gaat onder andere langs Teufelsley waar we natuurlijk al veel vaker waren. Alleen het paadje vanaf de noordzijde naar Teufelsley kenden we nog niet, het gaat over een zeer smalle graad met een loodrechte afgrond. Wij vonden dat het risico niet waard en keerden om. We hebben zo vaak gezien dat de hondjes elkaar onbewust een schouderduwtje geven, dat zou hier fataal kunnen aflopen. Waarschijnlijk gaat zoiets altijd goed maar áls het fout zou gaan zou de lol van bergwandelen meteen af zijn en we vinden het juist zo leuk. Hoog boven de Ahr wandelden we naar Rech waar het terras van Weingut Johannes Hostert, met uitzicht op de Saffenburg ruïne, als geroepen kwam. Dit is weer zo'n leuk adresje om even een lunch te scoren. Via de Ahrtalweg liepen we vervolgens naar Dernau om bij Abruzzo weer eens van dat lekkere Italiaanse ijs te genieten. Voor de afwisseling pakten we de terugweg naar Rech de Rotweinwanderweg, want tussen Dernau en Rech ligt een van de aantrekkelijkste stukken met mooie rotsige smalle bergpaadjes. Terug in Rech vonden we het welletjes en de Ahrtalweg bracht ons langs de Ahr via de kortste weg terug naar Altenahr. Al met al toch weer een ruime 20 km wandeling maar voor de lezers: de Ahrbahn biedt uitkomst als de beentjes zwaar worden. Voor de slotdag is Burg Are in Altenahr een aantrekkelijke bestemming voor een korte wandeling. Met laaghangende bewolking en verhoogde kans op regen ook prima om wat foto's te maken van de hondjes en de ruïnes. Het maakt het geheel nog iets mysterieuzer bij sombere weersomstandigheden. Uitzichtpunt Ümerich is bovendien via de Rotweinwanderweg niet ver lopen en altijd een succes; daar tref je eigenlijk nooit iemand, net als op de afdaling via uitzichtpunt Mohrenkopf naar Laach waar de Ahrtalweg wederom de kortste route is naar Altenahr waar Eiscafé di Martino behoorlijk kan wedijveren met Abruzzo in Dernau.

 

Camping:
Camping Altenahr
53505 Altenahr

Gidsen:
ANWB Rijn - Eifel - Moezel
Rother wandelgids (groen) Eifel ISBN 978-90-389-2113-6

Kaarten:
Bad Neuenahr-Ahrweiler und das Ahrtal 1:25.000
Rad- und Wanderkarte (131 - Publicpress)
(te koop op de camping)
-
Das Ahrtal 1:25.000
(zwischen Schuld und Sinzig am Rhein)
Wanderkarte Nr.9 des Eifelvereins
ISBN 3-921805-87-9

De gelopen routes:

Rundgang 13 Ahrweiler: 
Ahrweiler - Bachem - Lourdeskapelle - eerst rechts daarna links van de Bachemer Bach naar Ramersbach - Eisenweg - Ramersbacher Straße - Ahrsteig - Bachem - Ahrweiler.

Camping Altenahr - over het spoor wandelpad omhoog - Schwarzes Kreuz - Langfigtal - brug over Ahr - door de tunnel - brug over Ahr - Ahrsteig naar Krähhard - langs Teufelsley - Ahrsteig naar Rech - Ahrtalweg naar Dernau - Rotweinwanderweg naar Rech - Ahrtalweg naar Altenahr - Camping Altenahr.

Camping Altenahr - Altenahr - Rotweinwanderweg Burg Are - Rotweinwanderweg Ümerich - Mohrenkopf - Laach - Ahrtalweg Altenahr - Camping Altenahr.

klik hier voor alle foto's op één pagina ]

 

 

V01.JPG (123866 bytes) V02.JPG (128932 bytes) V03.JPG (113700 bytes) V04.JPG (97337 bytes) V05.JPG (104599 bytes) V06.JPG (121513 bytes)
V07.JPG (128512 bytes) V08.JPG (90406 bytes) V09.JPG (114068 bytes) V10.JPG (117922 bytes) V11.JPG (89351 bytes) V12.JPG (126519 bytes)
V13.JPG (88181 bytes) V14.JPG (120942 bytes) V15.JPG (113139 bytes) V16.JPG (127989 bytes) V17.JPG (119428 bytes) V18.JPG (132670 bytes)
V19.JPG (79297 bytes) V20.JPG (110404 bytes) V21.JPG (130641 bytes) V22.JPG (123514 bytes) V23.JPG (104549 bytes) V24.JPG (141090 bytes)