"  Thorns may hurt you, men desert you, sunlight turn to fog; but you're never friendless ever, if you have a dog "
Douglas Mallock


Duitsland, Ahrtal (Eifel) april 2018.

Feest.
Vrijmarkten, kermissen, feesttenten, alles en iedereen in oranje, de hele dag een koekhappende en zaklopende Koninklijke familie op tv. De echte liefhebbers herkennen het al; Koningsdag! Bovendien wordt deze Nationale feestdag bij ons in het dorp ingeluid door de jeugd: op brommertjes zonder uitlaat.
Bepaald niet kinderachtig ook maar gewoon de hele nacht voorafgaand aan de Koningsdag! Iedereen viert het op zijn eigen manier, wat een feest, wij houden er wel van. Dit jaar viel Koningsdag ook nog op een vrijdag dus grepen wij onze kans en vierden het feest uitbundig in het Ahrtal. Natuurlijk net zo voorspelbaar als de festiviteiten in Nederland: lange wandelingen langs de Ahr en door de heuvels, een ijsje scoren bij Abruzzo in Dernau, slenteren door het altijd gezellige oude stadscentrum met volle terrassen in Ahrweiler en heerlijk eten bij Assenmacher in Altenahr waar het 5 gangen Schlemmermenu overigens alles behalve voorspelbaar is. Altenahr zou Altenahr niet zijn zonder feestje: zij hadden de kulinarischen Rebenwandertage georganiseerd; wandelen door de wijngaarden op de Rotweinwanderweg en onderweg eten en drinken bij verschillende kraampjes aan de route... Ook Mayschoß en Rech deden mee: Dernau hadden ze niet gevraagd dus die hadden zelf een wandeling geregeld; op en top Ahrtal! Gelukkig zijn er nog veel meer wandelingen mogelijk buiten de Rotweinwanderweg en met heerlijk voorjaarsweer was het weer eens genieten met al die bomen en struiken volop in de bloesem. Het park achtige karakter van de Ahruferweg werd in Ahrweiler nog eens extra benadrukt door de keurig gemaaide grasveldjes en de vele bloeiende planten in de altijd nette tuintjes van de Duitsers. Wij volgend deze goed gemarkeerde Ahruferweg van Altenahr tot Ahrweiler en maakten nog een korte stadswandeling door Ahrweiler waar we nog een vleugje Koningsdag beleefden want er stond een Nederlandse kaasboer met oranje vlaggetjes in het centrum. Met het handige treintje was Altenahr snel weer bereikt.

Klimwerk.
Voor wat meer uitdagender werk namen we de steile Teufelsley maar weer eens op in onze tweede wandeling. Vanaf camping Altenahr is het via de achteruitgang een klein stukje lopen met de hondjes aan de riem. Over de Ahr, de weg en het spoor en dan kunnen ze heerlijk loslopen. Het Teufelsloch met het gat in de rots hoog boven de camping is zo bereikt en het uitzicht is prachtig. Ook het schitterende Langfigtal blijft trekken al is de weggeslagen brug bij het hoge water in 2016 nog steeds niet herbouwd. De klim naar de top van Teufelsley is nog steeds de meest uitdagende waarbij de handen er soms even aan te pas moeten komen. Op vier pootjes lijkt het allemaal veel gemakkelijker te gaan trouwens. In Mayschoß scoorden we een kop goulash soep om vervolgens het volgende uitkijkpunt op te zoeken; Ümerich hoog boven Mayschoß. Om Ümerich te beklimmen was het onmogelijk de Rotweinwanderweg te omzeilen met maar wat we gezien hadden vanaf Teufelsloch en Teufelsley leek de Rotweinwanderweg niet al te druk. De deelnememde wandelaars van de Rebenwandertage waren in ieder geval goed gemutst.
We kwamen zelfs mensen tegen met een glas wijn in de hand. "Ach kijk een drieling" zei een passerende vrouw waarop haar man adrem reageerde met: "Volgens mij begint bij jou de wijn te werken; ik zie maar één hond!" Aan het daarop volgende lachsalvo was aardig in te schatten hoeveel ze er intussen op hadden :)

Nieuwe paden.
Om uitzichtpunt Ümerich te bereiken moet de Rotweinwanderweg worden verlaten en dan kom je ook gelijk niemand meer tegen op deze 'Leo Ley Weg.' We ontdekten zelfs een nieuw wandelpad met nog een uitzichtpunt: Mohrenkopf. Het voor ons nieuwe pad bracht ons naar beneden naar het gehucht Laach, wat vast aan Mayschoß ligt, aan de Ahr, waar we opnieuw via een voor ons onbekend pad aan de andere kant van de rivier weer de heuvels in liepen naar Krähhard om daar de Ahrsteig weer op te pakken richting Altenahr. Op de afsluitende wandeling kozen we weer voor de wat ruigere kant van het dal met drie uitzichtpunten: Hornberg, Steinerberg en Schrock. Er leiden meerdere wegen naar Horn en deze keer kozen we voor de klim vanuit Kreuzberg. Na oplaadpunt Steinerberghaus en het schitterende uitzichtpunt Schrock ontdekten we een mooi smal bospaadje naar beneden richting Teufelsley. Leuk als je denkt alles wel zo'n beetje te kennen. Met de handige Locus Map app zijn best nog wat interessante paden te vinden; ook tussen Mayschoß en Laach lag nog een mooie, voor ons nieuwe, route door de wijngaarden. Misschien is dit de komende tijd de manier om het niet te voorspelbaar te maken zodat we tenminste weer terug kunnen keren naar het Ahrtal.


Camping:
Camping Altenahr
53505 Altenahr

Gidsen:
ANWB Rijn - Eifel - Moezel
Rother wandelgids (groen) Eifel ISBN 978-90-389-2113-6

Kaarten:
Bad Neuenahr-Ahrweiler und das Ahrtal 1:25.000
Rad- und Wanderkarte (131 - Publicpress)
-
Das Ahrtal 1:25.000
(zwischen Schuld und Sinzig am Rhein)
Wanderkarte Nr.9 des Eifelvereins
ISBN 3-921805-87-

De gelopen routes:

Langs de Ahr:
Camping Altenahr (Altenburg) - bij het spoor omhoog - links naar Schwarzes Kreuz - Altenahr tunnel door en Ahr oversteken - Ahruferweg tot Ahrweiler - centrum door - station Ahrweiler Markt - trein terug naar Altenahr.

Uitzichtpunten Teufelsloch, Teufelsley en Ümerich:
Camping Altenahr (Altenburg) - bij het spoor omhoog - rechts naar Teufelsloch - afdalen en via (8) en dan de 'Geologischer Wanderweg' afdalen naar Langfigtal - klimmen naar Krähhard - (6) Teufelsley - (2) Mayschoß - (4) naar Rotweinwanderweg - Ümerich - Mohrenkopf - Laach - Ahr brug - weer omhoog naar Krähhard - (6) afdalen - via fietspad door tunnel naar station Altenahr - Camping Altenahr (Altenburg).

Uitzichtpunten Horn, Schrock en Steinerberg:
Camping Altenahr (Altenburg) - Kreuzberg langs de Ahr - bij spoor omhoog naar - Hornberg - (8) Steinerberghaus - Schrock - alternatieve afdaling richting Teufelsley - Mayschoß - door wijnvelden naar Laach - over de Ahr via Ahrtalweg naar Altenahr - Camping Altenahr (Altenburg)

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]