" I've always felt that animals are the purest spirits in the world. They don't fake or hide their feelings, and thy are the most loyal creatures on Earth. And somehow we humans think we're smart - what a joke "
Pink

Duitsland, Ahrtal (Eifel) april 2016

Favorietje.
In april is het heerlijk rustig op Camping Altenahr in Altenburg en zo ook in de heuvels rond het Ahrtal, althans; buiten de feestdagen.  Op de Rotweinwanderweg zijn altijd wel wat mensen te vinden maar van drukte is nog geen sprake. Wij houden er wel van om door de heuvels en bossen te struinen zonder dat we veel mensen zien. En nadeeltje: ons geliefde adresje voor een koffiepauze, het Steinerberghaus, was helaas op maandag gesloten. Aangezien we alle paden in de omgeving wel zo'n beetje hebben gelopen kozen we voor een oude bekende: een deel van de Rotweinwanderweg. Bij Rech staken we de Ahr over om via de Steinerberg, met een paar honderd hoogtemeters klimmen, in een grote lus terug naar Altenburg te lopen. We kunnen hier bijna zonder kaart uit de voeten maar vervelen doet het nog niet. Het blijft, voor Hollandse begrippen, een uitdagend wandelgebied met leuke klimmetjes en mooie bergpaadjes met soms alpien karakter. Niet voor niets waren we er voor de achste keer in twee jaar tijd; het Ahrtal is voor wandelweekenden onze favoriet momenteel. Onze tweede dagtocht liep geheel door de heuvels aan de zuidzijde van de Ahr met vele uitzichtpunten en fraaie beelden en kruizen in de bossen. We pikten zelfs nog een nieuw paadje op langs verlaten wijngaarden welke weer volledig opgenomen zijn in de natuur.


Camping:
Camping Altenahr
53505 Altenahr

Gidsen:
ANWB Rijn - Eifel - Moezel
Rother wandelgids (groen) Eifel ISBN 978-90-389-2113-6

Kaarten:
Bad Neuenahr-Ahrweiler und das Ahrtal 1:25.000
Rad- und Wanderkarte (131 - Publicpress)
(te koop op de camping)
-
Das Ahrtal 1:25.000
(zwischen Schuld und Sinzig am Rhein)
Wanderkarte Nr.9 des Eifelvereins
ISBN 3-921805-87-9
-
Wanderparadies Sahrbachtal
(o.a. te koop op de camping en in Kirchsahr bij Zum Sahrtal)
schaal 1:10.000

De gelopen routes:

Camping Altenahr (Altenburg) - Altenahr - Rotweinwanderweg tot Rech - Ahr oversteken - 2,3 en 1 naar bergtopje 'Koppen' - 1,2 Altenburg - Camping Altenahr.

Camping Altenahr (Altenburg) - bij het spoor omhoog - links naar Schwarzkreuz - Langfigtal - na Ahr oversteek meteen omhoog naar Krhhardt -
(6) richting Koppen - Steinerberghaus - (7,8) Altenburg - Camping Altenahr

[ klik hier voor alle foto's op n pagina ]