The world would be a nicer place if everyone had the ability to love as unconditionally as a dog "
M.K. Clinton


Duitsland, Ahrtal (Eifel) maart/april 2017.

Voorjaar.
Vrijdag 31 maart opende Camping Altenahr voor het nieuwe seizoen, met droog en zonnig weer en zo'n 24 graden Celsius in het verschiet kon het niet beter. Perfecte omstandigheden voor een paar lange wandelingen. Bovendien waren er geen festiviteiten dat weekend... zo zien wij het graag, rust en ruimte op de camping. Wij waren er voor de tiende keer dus trakteerden we onszelf op koek bij het Steinerberghaus, het 'Frühlingsmenü' bij Assenmacher en Italiaans ijs bij 'Abruzzo' in Dernau. De laatstgenoemde is wel weer een ontdekking zeg... wat een lekker ijs maken ze daar! De wandeling naar Steinerberghaus is vaste prik en het klimmetje naar de Hornberg is één van de mooiste in het gebied. Na het Steinerberghaus volgden we een eind de Ahr-Venn-weg tot het op de kaart aangegeven uitzichtpunt 'Häuschen'. Dit punt is niet meer dan een houten schuilhutje met de naam Häuschenturm'.
De naam van het hutje en het icoontje op de kaart doen meer vermoeden maar van uitzicht is echt geen sprake; behalve op de bomen in het bos dan. Via Dernau en Rech daalden we af om de Ahrsteig op te pikken terug naar Altenahr. Een mooie tocht van bijna 30 kilometer. 

Rotweinwanderweg.
De eerste keer in het Ahrtal, in april 2014, liepen we van Altenahr naar Ahrweiler via de Rotweinwanderweg. Deze populaire route door de wijngaarden van het Ahrtal gaat echter nog verder; tot Bad Bodendorf, vlakbij Remagen, waar de Ahr uitmond in de Rijn. Het lopen van het tweede deel liet even op zich wachten; we parkeerden bij treinstation
Ahrweiler en pakten de route op waar we een paar jaar geleden waren gestopt. Zoals verwacht was het deel tussen Ahrweiler en Bad Bodenburg minder steil en met meer kilometers lopen over asfalt of anders verharde wegen. Toch was het wel de moeite waard, al was het alleen maar om te weten wat de hele route biedt. Het middelste deel ter hoogte van Ahrweiler en Bad Neuenahr is het minst mooie deel vinden wij, hier blijft de doorgaande weg een storende factor, met name het geluid is erg aanwezig. De enorme Ahrtalbrücke bij Heppingen ziet er verschrikkelijk uit... een informatiebordje geeft aan hoeveel staal en beton erin is verwerkt, daar is bijna geen voorstelling van te maken. Daarna wordt het wat stiller en de klim naar de ruïne Landskrone voorbij Heppingen is toch wel het hoogtepunt van de wandeling. Niet zo fraai als Burg Are in Altenahr maar zeker de moeite waard. Het glooiende landschap wat volgt is ook zeker mooi en makkelijk te bewandelen tot het eindpunt in Bad Bodendorf.

Ahrweg.
Voor de laatste wandeling kozen we voor de oever van de Ahr over de Ahrweg. Dit pad volgt vaak de waterlijn van de Ahr maar slingert ook regelmatig de heuvels in tientallen meters boven de Ahr.
Een prachtig pad waarvan we al veel stukken hadden gelopen maar deze keer wilden we tot Ahrweiler doorlopen. We startten op camping Altenahr en pikten bij het station de Ahrweg op die meteen het mooie Langfigtal ingaat. Bordjes geven al snel aan dat de route niet begaanbaar is door de weggeslagen brug. In 2016 is bij hoog water de brug gesneuveld. We zijn toch even een kijkje gaan nemen om de verwoestende kracht van water met eigen ogen te zien. Her en der liggen restanten van de brug. De vraag is of er een nieuwe komt. We keerden om en pikten de route weer op aan de andere kant van het Langfigtal. De Ahrweg biedt onderweg voldoende mogelijkheden voor koffie met wat lekkers en natuurlijk die geweldige ijssalon 'Abruzzo' in Dernau. Het eindpunt van onze wandeling was het schitterende stadje Ahrweiler. Hier willen we nog wel eens weer heen, wat een levendig stadje is dat; op de eerste zondagmiddag van april waren alle terrasjes vol. De oude gebouwen, poorten en kerken zijn daarbij van ongekende schoonheid. Dit stadje ademt sfeer... Top!

Camping:
Camping Altenahr
53505 Altenahr

Gidsen:
ANWB Rijn - Eifel - Moezel
Rother wandelgids (groen) Eifel ISBN 978-90-389-2113-6

Kaarten:
Bad Neuenahr-Ahrweiler und das Ahrtal 1:25.000
Rad- und Wanderkarte (131 - Publicpress)
(te koop op de camping)
-
Das Ahrtal 1:25.000
(zwischen Schuld und Sinzig am Rhein)
Wanderkarte Nr.9 des Eifelvereins
ISBN 3-921805-87-9
-
Wanderparadies Sahrbachtal
(o.a. te koop op de camping en in Kirchsahr bij Zum Sahrtal)
schaal 1:10.000

De gelopen routes:

Steinerberg:
Camping Altenahr (Altenburg) - (8) door Altenburg - (8) Hornberg 388 m - (8) Winterhardt 478 m - Steinerberghaus 531 m - (<11) Ahr-Venn-Weg naar Häuschen - stukje terug over de Ahr-Venn-weg - (18) Dernauer Platz - (16) richting Krausberg/Dernau - langs de Steinbergsbach naar Steinbergsmühle - Ahrsteig naar Rech - Ahrsteig/(2/6) Altenahr -
Camping Altenahr (Altenburg)

Rotweinwanderweg deel 2:
[P] Ahrweiler bij Aldi vlak bij station Ahrweiler - Rotweinwanderweg naar Hemmessener Hütte - Heppingen - uitstapje naar Ruïne Landskrone en kapel - terug naar de Rotweinwanderweg en naar Lohrsdorf en Bad Bodendorf. Met de trein terug naar Ahrweiler.

Ahrweg Altenahr-Ahrweiler:
Camping Altenahr (Altenburg) - Station Altenahr - Langfigtal (brug nog niet hersteld) - Ahrweg Reimershoven - Burgruïne Saffenburg - Rech - Dernau - Walporzheim - Ahrweiler centrum door naar station Ahrweiler Markt. Met de trein naar Altenahr terug - Camping Altenahr (Altenburg).

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]