" My little dog - a heartbeat at my feet"
Edith Wharton

Duitsland, Ahrtal (Eifel) februari 2023

Geen carnaval. 
Vijf jaar geleden stonden we met carnaval in het Ahrtal. Dit keer zijn we een week eerder; geen feest maar rust in het Ahrtal, alhoewel een parkeerplaats vinden in Ahrweiler nog best lastig is. De betaalde plaatsen zijn bezet en voor de gratis plaatsen geldt een maximale parkeertijd van 2 uur. Een wandeling van 2 uur dan ?Dat wordt niets, we wijken uit naar de parkeerplaats bij Lidl, gratis en geen maximum. Vandaag willen we een kilometer of 20 wandelen in de bossen en over landerijen ten noorden van Ahrweiler. Hier zijn we nog nooit eerder geweest. We lopen een mooie ronde respectievelijk via de dorpen Lantershofen, Vettelhoven en Holzweiler. Vooral Vettelhoven spreekt aan met fraaie gebouwen en oude vakwerkhuizen. De landweggetjes van Lantershofen naar Vettelhoven lopen heerlijk en Reese loopt steeds los, de weg rechts van ons en de snelweg nog verder naar rechts maken wel wat geluid, maar ja... accepteren maar want zo komen we zelf ook op onze bestemming. De voetpaden van Vettelhoven naar Holzweiler zijn wat dat betreft veel stiller. In Holzweiler trekt vooral het kerkgebouw St Martin onze aandacht, we doen natuurlijk een rondje om de kerk. Na Holzweiler stelen de rustige voetpaden langs het beekje Swist de show. We lopen door glooiend open landschap naar de verharde weg. Deze is al snel alleen voor bestemmingsverkeer toegankelijk, druk is ie niet. Nu lopen we echt in de bossen met zo nu en dan een open stuk met wijngaarden. In de zon uit de wind kunnen we nog prima even pauzeren met warme chocolademelk en een versnapering. We besluiten de paden in de zon langs de wijngaarden terug te nemen naar Ahrweiler. De bekende Rotweinwanderweg leidt ons het laatste deel terug naar Ahrweiler. Weer veel nieuwe wegen, paden en dorpjes ontdekt.. prachtig! Op naar Altenahr en hotel Assenmacher. Wandern, essen, schlafen, wiederholen.

Sahrbachtal.
Dag twee plannen we een lange wandeling rond - en eventueel door - het Sahrbachtal. De Sahr kende ook een hoge waterstand in 2021, of de wandelpaden in het dal begaanbaar zijn gaan we zien. Vanuit Altenahr is Kreuzberg niet al te ver. Waar voorheen camping Viktoria Station was is nu een open vlakte en het treinstation lijkt een spookhuis. Wel wordt er hard gewerkt aan het herstel, we zijn benieuwd; deze camping komt terug hebben we begrepen. Eenmaal in de bossen op hoogte lijkt de overstroming ver weg, het hoog gelegen Lind bereiken we na flink stijgwerk door de bossen. Het is niet heel steil of ingewikkeld, het duurt gewoon lang. Het kerkje en het kapelletje bij de begraafplaats trekken de aandacht. Op de Lindner Höhe stond altijd een herkenbare windmolen, nu staat alleen de mast er nog. Trump zei nog zo: windmolens zijn niet de toekomst. Onder de mast liggen zonnepanelen, er is weer niet geluisterd naar Trump. We ontdekken tussen Lind en Plittersdorf een aantal nieuwe paden. Via het dorpje Plittersdorf lopen we naar Burgsahr met de fraaie burcht. De oevers van de Sahr zijn flink bewerkt, het lijkt wel een nieuwe rivier. Ook de asfaltweg is gloednieuw. We kiezen ervoor om niet door het Sahrbachtal te lopen, als de oevers en de weg verwoest waren is van het wandelpad misschien ook niet veel over. We gaan voor het hoger gelegen pad met mooi uitzicht over het Sahrbachtal en het dorp Binzenbach naar Kirchsahr waar we weer een rondje om de kerk doen. De tweede serieuze klim komt eraan naar Hochthürmen, niet echt steil maar weer lang. Daarna is het ontspannen wandelen langs Häselingen, langs de Hasenberg naar Krälingen. Het is een open landschap met mooie vergezichten. Kreuzberg staat dan al aangegeven en door de bossen lopen naar het altijd fraaie Vischeltal en de prachtige Vischelbach; wat ons betreft één van de mooiste beekjes is de regio. Het enige wat we horen in dit verstilde dal is de kabbelende Vischelbach. Om er echt een pittige tocht van te maken kiezen we voor de route via Ditschhardt naar Altenahr in plaats van door het Ahrtal via Kreuzberg en Altenburg.
Er komen nog wat hoogtemeters bij en zo blijkt het goed mogelijk om in de heuvels van de Eifel een echte bergtocht te maken, qua inspanning dan. Met ruim 900 hoogtemeters en 26 km een hele fijne tocht van ruim 6 uur looptijd. En Reese? Die kan dit nog prima doen op haar tiende. 

Rondje Ahrtal.
Voor de afsluitende wandeling kiezen we voor een 15 kilometer lange route. Vanuit Altenahr door het Langfigtal door de heuvels naar Mayschoß en de ruïne van Saffenburg. Het restaurant is gesloten, we lopen door naar Rech. Weingut Johannes Hostert is geopend. Hier hebben we vaker op het terras gezeten, nu is het daarvoor veel te koud. We pauzeren binnen met koffie en gebak. We lopen via een noodbrug naar de andere kant van de Ahr. De Rotweinwanderweg tussen Rech en Altenahr is een veel belopen wandelpad. De uitzichten op het Ahrtal zijn fraai. Met een lange lus lopen we om Mayschoß. De enige overgebleven camping van het Ahrtal ligt ingesloten tussen de heuvels. Helaas zal ook deze camping te zijner tijd verdwijnen, men wil hier een nieuwbouwwijk maken. Waar we straks nog terecht kunnen met de camper in het Ahrtal is afwachten alhoewel de weekendjes bij Assenmacher natuurlijk altijd een prima alternatief zijn.

 

Hotel:
Gasthaus Assenmacher
Brückenstraße 12
Altenahr

Kaarten:
Bad Neuenahr-Ahrweiler und das Ahrtal 1:25.000
Rad- und Wanderkarte (131 - Publicpress)
-
Das Ahrtal 1:25.000
(zwischen Schuld und Sinzig am Rhein)
Wanderkarte Nr.9 des Eifelvereins
ISBN 3-921805-87-9

App.
Locus Maps


De gelopen routes:

[P] Ahrweiler - Lantershofen - Vettelhoven - Holzweiler - Dokumentationsstätte Regierungsbunker - Ahrweiler

Altenahr - Kreuzberg - Lind - Plittersdorf - Burgsahr - Kirchsahr - Krälingen - Altenahr.

Altenahr - Langfigtal - Saffenburg - Altenahr via Rotweinwanderweg

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]