"  All his life he tried to be a good person. Many times, however, he failed. For after all, he was only human. He wasn’t a dog "
Charles M. Schulz


Duitsland, Ahrtal (Eifel) februari 2018

Alaaf!
Het wou helemaal niet vlotten met de winter. Kwakkelweer noemen we dat.. regen, regen en nog eens regen, sneeuw en vorst ho maar. De tweede week van februari leek het er een beetje op dus wij vertrokken meteen naar het Ahrtal want dat wilden we graag eens zien in winterse omstandigheden. Geen Weinfesten en geen Vaterstag of zo, mooi rustig zou het zijn.... wij presteerden het echter zonder het te weten met karnaval af te reizen.
Toen we de eerste clown inhaalden op de snelweg viel het kwartje nog niet. Pas toen het feest losbarstte in "the Dutchman's Pub" op de camping in Mayschoß gingen we maar eens googlen; het was "Weiberdonnerstag" en dat betekent tot diep in de nacht feest... gelukkig was het de vrijdag- en zaterdagavond wel weer rustig. De wintercamping in Mayschoß is niet veel bijzonders maar voldoet net. Als het echt winter wordt zoeken we waarschijnlijk wat anders want een droogruimte ontbreekt helaas en het sanitair is niet al te best meer.

Taart. 
We maakten drie mooie wandelingen over, voor ons, bekende paden. Onze eerste route ging via uitzichtpunt Koppen en Schrock naar Steinerberg met serieus winterse omstandigheden.. prachtig! Opsteken bij Steinerberghaus was er jammer genoeg niet bij; deze was gesloten terwijl de aangegeven openingstijden anders suggereerden zowel ter plaatse als op de internetsite, beetje jammer maar na onze afdaling door onder andere het prachtige Langfigtal ontdekten we wel weer een nieuwe taartengigant; Caspari in Altenahr heeft een wel heel ruime keuze en met een warme kop chocolademelk mét slagroom zijn ze niet te versmaden! Die Duitsers weten wel hoe je taart maakt; geweldig! Energie genoeg om de heuvels weer in te gaan. Aan de Ahr pakten we de mooie route 6 op om langs Teufelsley de voorheen "gefärliche Wegstrecke" hoog boven de Ahr richting Mayschoß terug te nemen. Het pad is verstevigd met een rooster en er is een staalkabel aangebracht. Het was al nooit echt gevaarlijk en het bordje is nu ook weggehaald; althans aan de één kant.

Rotweinwanderweg.
Aangezien we de meeste routes in het Ahrtal inmiddels kennen kozen we voor een hele bekende; de Rotweinwanderweg, hier begon ons Ahrtal avontuur 4 jaar geleden en 12 weekendtrips later zijn we nog steeds enthousiast. Verder pikten we weer de meeste uitzichtpunten mee met die soms verrassend steile klimmetjes. Vanaf camping zur Burgwiese in Mayschoß is de Rotweinwanderweg gemakkelijk op te pakken en na het mooie uitzichtpunt Ümerich is Burg Are in Altenahr vrij snel bereikt... net als de chocolademelk én taart bij Caspari. Daarna via de een paar leuke klimmetjes naar Schwarzes Kreuz, Teufelsloch en de Hornberg om dan weer af te dalen naar Mayschoß.
Het dooide inmiddels en op sommige afdalingen was het glad door de restsneeuw. De andere kant op richting Dernau liepen we een dag later. Weer over de Rotweinwanderweg en terug via de Ahrweg langs de Ahr. Van winter was al geen sprake meer en de meeste sneeuw was al weer weg.

Assenmacher vs Sanct Peter.
In Walporzheim zit Drogsitter's Sanct Peter, een restaurant met een michelin ster. Ze werken met meerdere concepten op verschillende niveaus met bijbehorende prijzen. Wij kozen voor de "Weinkirche" , nog niet op sterrenniveau en daarom nog net betaalbaar. 5 gangen voor 89 euro en dat is één euro duurder dan het "Schlemmermenu" bij Assenmacher in Altenahr... alleen niet zo goed helaas. In het sterren restaurant doen ze er waarschijnlijk nog wel een tandje bij, dat zal ook wel moeten want dan betaal je het dubbele. Nu hadden we de indruk dat het voor deze prijs net onder de maat was terwijl we een dag later bij Assenmacher weer lyrisch waren. Een ervaring rijker en wederom een bevestiging dat Assenmacher echt wel in orde is!

 

Camping:
Zur Burgwiese
Sonnscheidstraße 35
53508 Mayschoß

Gidsen:
ANWB Rijn - Eifel - Moezel
Rother wandelgids (groen) Eifel ISBN 978-90-389-2113-6

Kaarten:
Bad Neuenahr-Ahrweiler und das Ahrtal 1:25.000
Rad- und Wanderkarte (131 - Publicpress)
-
Das Ahrtal 1:25.000
(zwischen Schuld und Sinzig am Rhein)
Wanderkarte Nr.9 des Eifelvereins
ISBN 3-921805-87-9

De gelopen routes:

Camping Zur Burgwiese Mayschoß - Koppen - Steinerberg - (8) Schrock - Langfigtal - Altenahr - Ahr - Reimerzhoven - (6) Krähhardt - (6,2) Mayschoß - Camping Zur Burgwiese

Camping Zur Burgwiese Mayschoß - Rotweinwanderweg - Ümerich - Rotweinwanderweg - Burg Are - Altenahr - Station - Schwarzes Kreuz - Teufelsloch - via Michelskopp naar Hornberg - richting Schrock - (2) Mayschoß - Camping Zur Burgwiese

Camping Zur Burgwiese Mayschoß - Rotweinwanderweg - Dernau - langs de Ahr naar Rech - Mayschoß - Camping Zur Burgwiese

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]