"  Dogs are miracles with paws "
Susan Ariel Rainbow Kennedy

 

Duitsland, Ahrtal (Eifel) mei 2015

Pinksterweekend.
We waren er weer aan toe, het was al meer dan een half jaar geleden dat we in het Ahrtal waren. De laatste keer was tijdens de weinfesten in oktober 2014. We zijn inmiddels wel een beetje gewend aan de drukte in Altenahr tijdens feestdagen.
De drukte concentreert zich vooral in en om het dorp zelf, zodra je 10 minuten de bossen inloopt ben je verreweg de meeste mensen kwijt en na een half uur lopen merk je helemaal niets meer van de feestgangers. Ons tripje in mei vond plaats in het Pinksterweekend en de camping in Altenahr was helemaal volgeboekt. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn maar deze keer was er een grote groep Nederlanders die 'gezellig' bij elkaar stonden en flink laat doorhaalden 's nachts. Vlak daarnaast stond een groep Duitse Harley rijders die qua herrie niet wilden onderdoen voor de Nederlanders. Mensen zitten raar in elkaar: sommigen gaan hele dagen lopen en anderen zitten de hele dag in de stoel op de camping en gaan alleen in de benen om naar het toilet of de koelkast te lopen. Aan de andere kant maar goed ook: beter zo dan dat iedereen besluit te gaan wandelen... Wel jammer dat sommige mensen totaal geen rekening houden met een ander, wij hebben besloten niet meer naar het Ahrtal te gaan tijdens feestdagen, toch iets teveel drukte en rumoer als je pech hebt zo is nu gebleken.

Ontdekking.
We hebben inmiddels al vele paden en routes gelopen in de omgeving, de zuidzijde van de Ahr blijft favoriet met de steile berghellingen en ruige rotsen.
Voor onbekende paden moeten we het verderop zoeken. Zo maakten we een lange wandeling van Altenahr naar Bad Neuenahr eveneens ten zuiden van de Ahr. In de bossen zijn we op een gegeven moment de bordjes met 'Klimastation' gaan volgen aangezien daar op stond vemeld dat deze open zou zijn op zon- en feestdagen. We troffen daarna een berghutje midden in de bossen met terrassen er omheen, heel verrasend. Voor bij de koffie bestelden we een stukje koek, wij kozen voor de 'Kirsch-streusel-kuche'. Resultaat was een punt koek cq. taart van een immense omvang, een beetje Nederlander zou er 3 punten van snijden. Van wandelen krijg je honger zal de eigenaresse hebben gedacht dus er ging ook een flinke dot slagroom bij op. Een aanrader dus: 'Wanderhütte Klimastation' vlak bij de Steckenberg bij Bad Neuenahr, duidelijk aangegeven op verschillende paden met houten bordjes. Wij volgden de bordjes een stukje vanaf het wandelpad 'Jacobsweg'. Het hutje is ook wel met de auto te bereiken trouwens.

Uitkijktorens.
Het Ahrtal heeft een aantal hele mooie uitkijkpunten met prachtige vergezichten, op veel van deze uitkijkpunten zijn schuilhutjes gebouwd en ze zijn allemaal duidelijk aangegeven met bordjes. Een aantal heuveltoppen zijn voorzien van een uitkijktoren en bij helder weer zou de
Dom van Keulen vanaf enkele torens zichtbaar moeten zijn. We hadden al een op de Krausbergturm gestaan hoog boven Dernau, deze keer 'ontdekten' we er nog twee: op de eerder genoemde Steckenberg staat zo'n toren en ook de Neuenahrer Berg heeft er een. Het schitterende Vischel heeft geen toren maar heeft dat ook niet nodig. Hier kun je sowieso ver kijken over het glooiende landschap maar de burcht en het kerkje trekken al snel de aandacht. Dit gehuchtje spreek echt tot de verbeelding. Mooi rustig gelegen aan een doodlopend weggetje en vanaf de andere kant te voet bereikbaar door het Vischeltal. We mochten zelfs een kijkje nemen in en om de kerk en onze honden mochten zelfs even binnen kijken. Op de foto is een van de glas in lood ramen te zien.

Camping:
Camping Altenahr
53505 Altenahr

Gidsen:
ANWB Rijn - Eifel - Moezel
Rother wandelgids (groen) Eifel ISBN 978-90-389-2113-6

Kaarten:
Bad Neuenahr-Ahrweiler und das Ahrtal 1:25.000
Rad- und Wanderkarte (131 - Publicpress)
(te koop op de camping)
-
Das Ahrtal 1:25.000
(zwischen Schuld und Sinzig am Rhein)
Wanderkarte Nr.9 des Eifelvereins
ISBN 3-921805-87-9
-
Wanderparadies Sahrbachtal
(o.a. te koop op de camping en in Kirchsahr bij Zum Sahrtal)
schaal 1:10.000

De gelopen routes:

Steinerberg:
Camping Altenahr (Altenburg) – (8) Hornberg – alternatieve route ‘ü.d. Michelskopp zum Horn’ – (8) Winterhardt - Steinerberghaus - stukje terug en route (8) naar Schrock - steile afdaling naar Teufelsley - Teufelsley heen en terug (steil) - (6) Ahrtalweg - langs de Ahr terug via Altenahr - camping.

Vischeltal:
Camping Altenahr (Altenburg) - (5) Vischeltal - (1) Löhrsbach - (N) Vischel - (1) Vischeltal - (5) Rattenberg met St Martinshütte - Altenahr - camping

Altenahr - Bad Neuenahr:
Camping Altenahr (Altenburg) - (8,<) Schrock - (<) Steinerberghaus - (<) Hasenkreuz - (<) Häuschen - (<) Martinskreuz - (<) Ramersbach - (<) tot kruising met pad (1) Jacobsweg - (1) linksaf naar Blöserhütte - heen en terug naar Klimastation - (1) Steckenberg met uitkijktoren - (1) Neuenahrer Berg met uitkijktoren - Bad Neuenahr - rechtsaf langs de Ahr bordjes volgen naar station - met de trein terug naar Altenahr.

Rotweinwanderweg+Ahrtalweg:
Camping Altenahr (Altenburg) - Altenahr - Brug Are - Rotweinwanderweg tot Mayschoß - station Mayschoß - Ahr oversteken - Ahrtalweg terug via Langfigtal naat Altenahr - camping

 

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]