" Don't accept your dog's admiration as conclusive evidence that you are wonderful"
Ann Landers

Duitsland, Ahrtal (Eifel) november 2022

Jubiläum.
November, de tijd van storm en regen, met Sint Maarten waaien de lampions door de straten. Verkleumde kinderen gaan van deur tot deur en proberen klappertandend hun liedjes ten gehore te brengen in ruil voor wat lekkers. Dat waren nog eens tijden. Nu is het 2022, het is zonnig en droog, de temperatuur loopt op tot 15 graden. Volgens sommige lieden bestaat er geen klimaatprobleem, als we het betrekken op wandelen dan is dat eigenlijk ook zo, alhoewel het 's zomers toch wel warm wordt plaatselijk. Aangezien we praktisch nooit Sint Maarten lopers aan de deur krijgen kunnen we met een gerust hart naar Altenahr.
Onze camper staat weer eens bij de garage, we boeken daarom een arrangement in het hotel van Assenmacher; 2 overnachtingen, 2x diner en inclusief ontbijt natuurlijk. Succes verzekerd. Het Ahrtal is nog lang niet wat het ooit was, de schade door het hoge water is enorm. Sommige wandelpaden zijn verwoest of veranderd, het is een beetje zoeken soms. We lopen via Kreuzberg naar Vischel. De herfstkleuren zijn fantastisch, we komen niemand tegen in de bossen. Het gehucht Vischel hebben we eerder bezocht, toch is het een soort herontdekking. De stilte en de serene sfeer maakt het een unieke plek. Een kasteel, een kerk en een paar huizen, dat is het. De Pfarrkirche steelt de show wat ons betreft. Krälingen is de volgende bestemming, via rustige bospaadjes bereiken we het dorpje waarna we de bordjes volgen richting Kreuzberg. Er zijn boswerkzaamheden, het pad is voor een deel slecht begaanbaar, dat is jammer. Het betreft hooguit een kilometer, meer niet. De afdaling naar het Vischeltal doet het slechte pad snel vergeten, de Vischelbach die hier door het landschap slingert is prachtig. In Kreuzberg pikken we het wandelpad nummer 5 op richting Altenahr. Op de rotsen staat "seilbahn" geschreven. Die kabelbaan is al ruim 10 jaar gesloten maar we kennen het pad er naartoe niet. Het is een slecht onderhouden paadje en soms best steil, het wordt nog net even zweten de laatste kilometers. Bij het voormalige tussenstation van de kabelbaan loopt route 4 via de wijngaarden, met uitzicht op Burg Are, gemakkelijk afdalend naar het kerkje in Altenahr. Hotel Assenmacher staat er tegenover. We zijn voor de 20e keer in het Ahrtal en ontdekken toch weer nieuwe paadjes.. top!

Assenmacher.
Na een goede maaltijd, nachtrust én stevig ontbijt in hotel Assenmacher vetrekken we voor een dagvullende tocht door het Ahrtal. Aan de oostzijde van Altenahr zijn geen bruggen meer, om in de heuvels te komen lopen we via Teufelsloch naar de route die ons richting Rech gaat brengen. Het is lekker fris in de ochtend na een koude nacht. Het klimmetje naar Teufelsloch is altijd een goede opwarmer en de kronkelige eikjes zijn op hun best met hun rood-gele bladeren. Het tegenlicht van de laagstaande novemberzon maakt het nog fraaier. Er volgt een heerlijke boswandeling over bekende paadjes naar Rech. Volgende bestemming is de Krausbergturm, de klim is wederom fantastisch met weer die herfstkleuren en eikjes. We dalen dan af naar Dernau en steken de Ahr over via een noodbrug, bij Kloster Marienthal pauzeren we op het terras met koffie en gebak. Zelfs in november zijn bijna alle tafels buiten bezet terwijl er praktisch nergens zon is. In de schaduw is het net te fris als we iets te lang moeten wachten op onze bestelling. De opwarming volgt als we in de zon over de Rotweinwanderweg teruglopen naar Mayschoß en vervolgens Altenahr. De wijngaarden zijn wel heel erg fraai, in oktober is dit al mooi maar soms net wat te druk met de Weinfesten naar onze smaak. Nu is het veel rustiger en de wijnranken zijn goudgeel tot dieprood gekleurd. Met het tegenlicht van de namiddagzon zijn de vergezichten weer om in te lijsten. Zo mooi als nu hebben we het nog niet gezien en we zijn hier al voor de 20e keer zoals gezegd. We genieten hier van, het Ahrtal op z'n mooist. De hele wandeling is meer dan 25 kilometer uiteindelijk maar zó de moeite waard!

Sackgasse.
We overleggen even met Christa van Assenmacher over de mogelijkheden qua bruggen over de Ahr voordat we aan onze derde wandeling beginnen. Als alternatief op het pad langs Teufelsloch lopen we door het Langfigtal, er ligt een noodbrug bij de jeugdherberg. Via dit fraaie dal zetten we koers richting Steinerberghaus via de Hornberg. Het Steinerberghaus ontbreekt zelden in onze wandelweekeinden in het Ahrtal. We lopen weer eens via de steilste zijde van de Hornberg.
Dit pad is moelijk te vinden, een Duitse vrouw zoekt het pad net als wij aankomen. We wijzen haar de weg en beginnen gezamenlijk aan die heerlijke beklimming van de Horn. We lopen aan de schaduwzijde en het is nog fris. Op het terras bij Steinerberghaus is het heerlijk toeven in de zon. Via één van onze favoriete toppen, Köppen of soms Koppen genoemd, lopen we naar het mooie Krähardt. Een parkachtige omgeving hoog boven Altenahr. Zoals verwacht staat er een bordje bij de afdaling richting Altenahr dat het pad doodlopend is, 'Sackgasse' staat erop, weer een Duits woordje geleerd. Een Duits stel vraagt ons nog of ze toch naar Altenahr kunnen afdalen... "es gibt leider keine Brücke", is onze reactie. Via de wijngaarden dalen we af naar Laach en klimmen dan steil door naar Ümerich, het uitzichtpunt hoog boven Mayschoß. De bekende Rotweinwanderweg brengt ons wederom terug naar Altenahr. Opvallend is dat de electrische mountainbike sterk in opmars is in de heuvels, dat is wel jammer want ze kunnen de steilere paadjes aan zonder er moeit voor te doen. Hopelijk wordt het een beetje aan banden gelegd in de toekomst, pak een echte fiets of ga lopen is ons devies. Met 60 wandelkilometers in de benen kijken we terug op een geslaagd weekend; het verblijf bij Assenmacher is zeker voor herhaling vatbaar, vooral als onze camper tegenstribbeld. 

Hotel:
Gasthaus Assenmacher
Brückenstraße 12
Altenahr

Kaarten:
Bad Neuenahr-Ahrweiler und das Ahrtal 1:25.000
Rad- und Wanderkarte (131 - Publicpress)
-
Das Ahrtal 1:25.000
(zwischen Schuld und Sinzig am Rhein)
Wanderkarte Nr.9 des Eifelvereins
ISBN 3-921805-87-9

App.
Locus Maps

De gelopen routes:
Altenahr - Kreuzberg - Vischel - Krälingen - Kreuzberg - Altenahr. (17,5 km)

Altenahr - Teufelsloch - Rech - Krausbergturm - Dernau - Marienthal - Mayschoß - Altenahr (25,6 km)

Altenahr - Langfigtal - jeugdherberg - route 8 Steinerberghaus - Köppen - Krähardt - Laach - Ümerich - Altenahr (17,7 km)

[ klik hier voor alle foto's op één pagina ]