"  The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated..  "
Gandhi

 

Bergwandelen met je hond.
Wij lopen sinds 1997 regelmatig in de bergen met onze honden en hebben inmiddels veel ervaring opgedaan, zowel positief als negatief natuurlijk. Via deze site willen we bergwandelaars en hondenbezitters zoveel mogelijk informatie geven over bergwandelen met honden. Aan de hand van onze ervaringen en de verstrekte informatie van bezoekers proberen we de do's en don't's over bergwandelen met honden te schetsen. We hopen zo honden bezittende bergwandelaars op weg te helpen.

Gevaren vermijden.
De belangrijkste tips meteen maar op de startpagina: Nooit de bergen of het weer onderschatten en nooit je hond of jezelf overschatten. Op deze wijze worden de meeste risico's al uitgesloten. Risico's zijn er zeker.
Bijvoorbeeld: snel opkomend  onweer of mist, gladde of steile trajecten met kans op valpartijen, restsneeuw in het voorjaar en nieuwe sneeuw in het najaar, lawinegevaar in de winter, koeien al of niet met kalveren Kate & Jools in Noorwegen, zomer 2013 die agressief reageren op de hond, gifslangen die van zich afbijten omdat ze verrast worden en processierupsen die een niet te onderschatten gevaar vormen voor de hond.

Dagtochten.
In de reisverslagen staan de wandelingen die wij met onze honden hebben gem
aakt, moeilijke trajecten zijn daarbij aangegeven. Een groot deel van de omschreven routes zijn dagtochten. Wij kamperen meestal en zoeken daarbij altijd een camping die mooi centraal ligt ten opzichte van de geplande wandelingen. Voor de dagtochten gebruiken we meestal de Rother Wanderführers; handzame gidsjes in het duits (en een paar in het nederlands) met duidelijk omschreven wandelingen waarbij o.a. de looptijden, hoogteverschillen en bezienswaardigheden worden genoemd.

Nockberge.
Ons meestbezochte berggebied is Nockberge in Oostenrijk. We keren hier steeds terug omdat het heerlijk loopt in voor- en najaar, er weinig scherp Nockberge januari 2012 gesteente is en erg steile trajecten, op een paar uitzonderingen na, eigenlijk ontbreken. Alle routes zijn zeer goed gemarkeerd en het is fantastisch om over de toppen van meerdere 'nocken' achter elkaar te lopen; het uitzicht strekt zich uit tot ver in de Hohe Tauern in het westen en de Julische Alpen en de Karawanken in het zuiden. Er stroomt in Nockberge voldoende water voor de honden. Dit alles maakt Nockberge uitermate geschikt voor honden (of eigenaren) met minder ervaring. Ook Nockberge niet onderschatten natuurlijk: 1500 meter stijgen en dalen is hier gewoon mogelijk en het blijven wel bergen dus alle risico's dienen zich hier aan: ook op een ronde grazige bergtop wil je niet staan met onweer. We hebben in Nockberge ook een paar keer op sneeuwschoenen gelopen; wij kozen voor Nockberge omdat we de risico's wilden beperken; lawinegevaar is hier meestal minder aan de orde en we kennen het gebied inmiddels goed.

Hardangervidda.
Ook de Hardangervidda in Noorwegen hebben we inmiddels meerdere keren bezocht. Hier geldt, net als in Nockberge, dat het terrein zeer geschikt is voor de honden.  Op de vidda stroomt werkelijk overal water. De grote hoeveelheid water vraagOneindig mooi; de Hardangervidda.t wel om een degelijke uitrusting. Gaiters (gemaschen) zijn eigenlijk een must. Vanzelfsprekend zijn waterdichte kleding en schoenen noodzakelijk en ook een paar sandalen om beken te kunnen doorwaden hoort eigenlijk standaard in de rugzak. Voor de honden hebben wij een fleece- én een regendekje mee. De oostzijde van de vidda is voor de beginnende wandelaar heel goed te bewandelen. De westzijde is wel erg ruig en steil. Voor de Hardangervidda zou je eigenlijk wel meerdaagse tochten moeten plannen aangezien je in een dagtocht maar een klein deel kunt belopen. De vidda is onvoorstelbaar groots en weids.Tot eind juli moet rekening gehouden worden met sneeuw op de vidda. Hier is een overzicht te zien van alle meerdaagse tochten die wij maakten op de Hardangervidda.

"Met een gemiddelde hoogte van 1200 meter, zonder bomen en zonder mensen die er permanent wonen, met ontelbare koude fonkelende meren en meanderende beken, slechts hier en daar onderbroken door bergtoppen, Een prachtig plekje om te overnachten, Hardangervidda zomer 2013 stelt de Vidda nieuwe dimensies aan onze voorstelling van eenzaamheid." (uit: Bergtochten in Noorwegen, Jolanda Linschoten)

Meerdaagse tochten.
Sinds 2009 lopen wij van deze meerdaagse tochten. Bij deze meerdaagse tochten overnachten wij eigenlijk altijd in onze kleine lichtgewicht tent aangezien honden meestal niet welkom zijn in hutten.De Prießhütte in Nockberge is de enige hut waar we overnacht hebben met onze honden. Wij kozen voor een driepersoons tentje en we passen er precies in; twee volwassenen en drie Engelse Springers. Bij meerdaagse tochten komt wel iets meer ki
jken wat betreft de uitrusting; neem bijvoorbeeld alleen het voer en de extra uitrusting voor de honden: dat is al gauw een paar kilo.  Een waterfilter is een must: vaak horen we dat je het water in de bergen zo kunt drinken; dat zal best maar als er Kate in Nockberge winter 2012 stroomopwaarts een kadaver ligt te vergaan en je raakt aan de diarree midden op de Hardangervidda dan heb je toch echt een probleem.

Sneeuwschoenwandelen.
Voor sneeuwschoenwandelen is de uitrusting weer anders: aanvullend moet dan worden meegenomen: lawinepieper, schep en sonde. Meenemen is één, maar het weten te gebruiken is net zo belangrijk. Het grootste gevaar schuilt 's winters in lawine's en glij- en valpartijen. Ook hevige sneeuwbuien en mist moeten niet worden onderschat en daarbij komt nog dat de dagen aanm
erkelijk korter zijn. De risico's bij sneeuwschoenwandelen zijn veel talrijker dan bij zomerse bergwandelingen, om deze reden hebben wij tot op heden alleen dit soort tochten gemaakt in Nockberge.

Onze honden.
Alle reisverslagen zijn geïllustreerd met veel foto's  van onze dalmatische honden Kayo, Roxanne,  Noa en onze Engelse Springer Spaniels Linn, Kate, Jools, Reese, Fay en Bliss. De foto's zijn gemaakt in Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Luxemburg, Spanje, Duitsland, Slovenië, België, Noorwegen, Frankrijk, Andorra, Schotland, Zweden, Wales, Denemarken en Portugal. Het mag duidelijk zijn dat we graag foto's maken van  onze honden; deze site werd in eerste instantie in 1998 opgezet als 'kapstok' voor de foto's. De oudere reisverslagen zijn daardoor wat minder uitgebreid omschreven dan de laatste jaren. We proberen wel om ook de oudere verslagen uit te breiden als ons iets te binnen schiet.Voor een kennismaking met onze honden klik hier.

Camperen.
Sinds het najaar van 2013 zijn we in het bezit van een kleine camper, een VW California. We kozen voor een camper omdat we vaker weekenden weg wilden naar bijvoorbeeld de Eifel, maar ook omdat we een klein beetje comfort wilden als we in de winter op pad gaan. De reden dat we voor een California kozen is dat deze klein, snel en praktisch is. Hij rijdt als een luxe personenwagen en kleine bergweggetjes, die soms verboden gebied zijn voor grote campers, zijn voor de Linn in Andorra, zomer 2012 VW geen probleem. Ook als we een dagtocht willen lopen waarvoor we een stukje moeten rijden naar het startpunt is de California geschikt, we zijn binnen een paar minuten vertrokken. Aangezien we zelf boven slapen onder het hefdak vinden we geen hondenhaar of modderpoot in ons bed.

Regels en tips.
We hebben onder andere tips voor wandelen, informatie over training, uitrusting en keuze van een hond met betrekking tot  bergwandelen met je hond. 
Vooral op het gebied van de uitrusting zijn de laatste jaren veel produkten op de markt gekomen. Schoenen, rugzakken, tuigjes en (regen)dekjes; bijna alles is te koop voor de hond. Onze ervaring is echter dat het leeuwendeel van deze artikelen kwalitatief niet voldoet, veelal is de kwaliteit zelfs bedroevend te noemen. Zo zijn er jasjes, rugzakjes en schoentjes te koop die meer voor de sier bedoelt dan dat ze functioneel zijn; de slijtage is enorm of de pasvorm is beroerd. Kijk vooral even bij faqs, hier staat een en ander over schoenen en rugzakken. De douane regels van de Europese landen en informatie over wandelen in natuur- en nationale parken vindt je bij de "landeninfo". We raden je echter aan altijd te informeren bij het betreffende verkeersbureau van het land van bestemming voor de geldende regels. Informatie over inentingen kun je het beste bij je eigen dierenarts inwinnen.  Op internet zijn ook legio sites te vinden met heel uitgebreide informatie over de regelgevingen. LICG en DogsIncluded springen er wat dat betreft uit.

 


Het tijdschrift 'Onze Hond' benaderde ons voor een interview, in de rubriek passie is alles te lezen en er zijn een groot aantal van onze foto's gepubliceerd.

het artikel is hier in PDF te lezen


Volg ons ook op Strava:

https://www.strava.com/athletes/timbosnl



Volg ons ook op Facebook:

Engelstalige pagina:

Hiking with your dog

 

-

Nederlandstalige pagina

Bergwandelen met je hond

-


Laatst toegevoegd:

Fay en Bliss in Hameln, Duitsland
maart/april 2024

 

 


Fay en Bliss in natuurreservaat Kullaberg, Zweden
Maart 2024

 


Jools en Fay in het Teuroburgerwald, Duitsland.
Februari 2024

 


Jools en Fay in Monschau, Eifel, Duitsland.
December 2023

 


Jools en Fay in het Teuroburgerwald, Duitsland.
December 2023

 


Jools en Fay aan de Costa Brava
Catalonië, Spanje.

okt 2023

 


Fay in Bretagne.
Frankrijk

aug 2023

 


Jools en Reese aan de Schwalm.
Duitsland

juni 2023

 


Reese aan de Spaanse Costa da Morte.
Galicië, Spanje

april/mei  2023

 


Reese Natur- & Geopark Mëllerdall; Petite Suisse in Luxemburg

april  2023

 


Reese in het Ahrtal, Duitsland

februari 2023

 


Reese in het Ahrtal, Duitsland

november 2022

 


Reese in het Ahrtal, Duitsland

november 2022

 


Reese in Toscane, Italië

Oktober 2022

 


Reese aan de Höga Kusten, Zweden

Augustus 2022

 


Reese in het Ahrtal, Duitsland

mei 2022

 

 

 


Reese aan de Costa Vicentina, Portugal

april / mei 2022

 


Reese aan de Amalfikust, Italië

oktober 2021

 

 


Reese op de Wittekindsweg deel 2, Wiehengebirge Duitsland

september 2020

 

 


Reese in het Teutoburgerwald, september 2021

 


Reese op meerdaagse tochten in de Franse en catalaanse Pyreneeën, augustus 2021

 


Kate, Jools en Reese in Mechelen, Zuid - Limburg, mei 2021

 


Kate, Jools en Reese in Epen, Zuid - Limburg, april 2021

 


Kate, Jools en Reese in Natur- & Geopark Mëllerdal, Luxemburg, oktober 2020.

 


Kate, Jools & Reese in Nockberge, Oostenrijk.
sep/okt 2020

 


Kate, Jools & Reese op de Wittekindsweg deel 1, Wiehengebirge Duitsland

september 2020

 


Kate, Jools & Reese in het Ahrtal, Duitsland

augustus 2020

 


Kate, Jools en Reese in Zuid Jutland, Denemarken.

Juli 2020

 


Kate, Jools & Reese in het Bocketal, Teutoburgerwald Duitsland

sep 2019

 

 


Kate, Jools & Reese in het Bocketal, Teutoburgerwald Duitsland

aug/sep 2019

 


Kate, Jools & Reese in Holperdorp, Teutoburgerwald Duitsland

augustus 2019

 


Kate, Jools & Reese in het Ahrtal, Duitsland

augustus 2019

 


Kate, Jools en Reese in Jämtland Zweden

juli/augustus 2019

 


Kate, Jools & Reese in het Siebengebirge, Duitsland

mei/juni 2019

 


Kate, Jools & Reese aan de kusten in Bretagne, Frankrijk.

april 2019

 


Kate, Jools & Reese in het Ahrtal Duitsland.

maart 2019

 


Kate, Jools en Reese in Nockberge, Oostenrijk, februari 2019

februari 2019

 


 

Kate, Jools en Reese in Hochsauerland, omgeving Winterberg/Willingen. Duitsland.

november 2018

 


Kate, Jools en Reese in het Parc Naturel Des Deux Ourthes bij Houffalize, België.

oktober 2018

 

 


Kate, Jools & Reese op de Hermannsweg etappe 7+8, Teutoburgerwald Duitsland.

september 2018

 


Kate, Jools & Reese op de Hermannsweg etappe 5+6, Teutoburgerwald Duitsland.

september 2018

 


laatst toegevoegd:

Kate, Jools & Reese op de Hermannsweg etappe 3+4, Teutoburgerwald Duitsland.

september 2018

 


Kate, Jools & Reese op de Hermannsweg etappe 1+2, Teutoburgerwald Duitsland.

september 2018

 


Kate, Jools & Reese in het Ahrtal Duitsland.

augustus 2018

 


Kate, Jools & Reese in Catalaanse Pyreneeën

augustus 2018

 


Kate, Jools & Reese in de Franse Vogezen.

juli 2018

 


Kate, Jools & Reese in de Franse Vogezen.

juni 2018

 


Kate, Jools & Reese op de Ahrsteig door het Ahrtal Duitsland.

mei 2018

 


Kate, Jools & Reese in het Ahrtal Duitsland.

april 2018

 

 


Kate, Jools & Reese aan de Costa Brava, Parc Natural de Cap de Creus, Spanje.

maart/april 2018

 


Kate, Jools & Reese in Teutoburgerwald, Holperdorp Duitsland.

maart 2018

 


Kate, Jools & Reese in het Valmetal (Sauerland) Duitsland.

februari 2018

 


Kate, Jools & Reese in het Ahrtal Duitsland.

februari 2018

 


Kate, Jools & Reese in het Ahrtal Duitsland.

oktober 2017

 


Kate, Jools en Reese in het Teutoburgerwald

Ahornweg Zuid

 

 


Kate, Jools en Reese in het Teutoburgerwald

Ahornweg Noord

 


Kate, Jools en Reese in de Franse en Spaanse Pyreneeën.

(meerdaagse tochten)

 


Kate, Jools en Reese in de Beligische Ardennen

 


Kate, Jools en Reese aan de Franse Côte Vermeille

 


Kate, Jools & Reese in de Franse Ardennen.

 


Kate, Jools & Reese in het Ahrtal Duitsland.

maart/april 2017

 


Kate, Jools en Reese in Brecon Beacons National Park, Wales

februari/maart 2017

 


Kate, Jools & Reese in Nockberge (sneeuwschoen) wandelen

januari 2017